2011 09 14 010530

ΠΟΣΟ ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

 

«86 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε πολλές χώρες, λόγω λανθασμένης εφαρμογής της πρακτικής του βελονισμού. Πνευμονοθώρακας, διάτρηση καρδιάς, πνευμόνων, αρτηριών, ήπατος ή νεύρων, καθώς επίσης αιμορραγίες και μολύνσεις, όπως η ηπατίτιδα Β και C και πιθανόν ακόμη και ο ιός του AIDS, HIV, καταστροφή των συνδέσμων, πολυοργανική κατάρρευση, νόσος που προκαλεί νέκρωση του δέρματος και παράλυση είναι μερικές από τις συνέπειες της αποκρυφιστικής αυτής μεθόδου».

 

     Δεκάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει τα τελευταία 45 χρόνια, επειδή κακώς εκπαιδευμένοι βελονιστές τοποθέτησαν λανθασμένα τις βελόνες στα σώματά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από τον κορυφαίο ειδικό της Βρετανίας στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής, ο οποίος, μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι γνωστοί θάνατοι από βελονισμό μπορεί να μην είναι παρά «η κορυφή ενός μεγαλύτερου παγόβουνου».

Ο καθηγητής συμπληρωματικής ιατρικής Έτζαρντ Έρνστ της Ιατρικής Σχολής Χερσονήσου του πανεπιστημίου του Έξετερ, σε εργασία που παρουσίασε στο εξειδικευμένο διεθνές περιοδικό για θέματα κινδύνων στην ιατρική «International Journal of Risk and Safety in Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αναφέρει ότι τουλάχιστον 86 άνθρωποι ηλικίας 26 έως 82 ετών έχουν πεθάνει σε πολλές χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, κ.α.), λόγω λανθασμένης εφαρμογής της πρακτικής του βελονισμού.

Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από βελονισμό είναι ο πνευμονοθώρακας, όπου αέρας διεισδύει ανάμεσα στις μεμβράνες που χωρίζουν τους πνεύμονες από τον θώρακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί που διέγνωσαν τους θανάτους, απέδωσαν την αιτία με βεβαιότητα στο βελονισμό, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια ήταν λιγότερο ξεκάθαρα.

Ο βρετανός εναλλακτικός γιατρός ζητά να γίνει πιο αυστηρή και ολοκληρωμένη η εκπαίδευση των βελονιστών, για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά, που αφορούν, κυρίως, κατά λάθος διάτρηση καρδιάς, πνευμόνων, αρτηριών, ήπατος ή νεύρων, καθώς επίσης αιμορραγίες και μολύνσεις, που προέρχονται από την ελλιπή, ή ακόμη και ανύπαρκτη, αποστείρωση των βελονών.

Οι μολύνσεις, η ηπατίτιδα Β και C και πιθανόν ακόμη και ο ιός του AIDS, HIV, μπορούν να μεταδοθούν μέσω του βελονισμού με τη χρήση μολυσμένης βελόνας, απορροφητικού βαμβακιού και καυτών επιθεμάτων, όπως προειδοποίησαν ειδικοί, σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Στο άρθρο αυτό, μικροβιολόγοι του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μολύνσεων που συνδέονται με το βελονισμό παγκοσμίως είναι η κορυφή του παγόβουνου και έκαναν έκκληση για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ελέγχου.

Ο Γου και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος καθώς οι βελόνες εισέρχονται σε βάθος πολλών εκατοστών κάτω από το δέρμα και προειδοποιούν για την εμφάνιση ενός νέου συνδρόμου για τον 21ο αιώνα, που ονομάζεται «μυκοβακτηριδιακή νόσος από βελονισμό».

«Αυτός είναι ένας τύπος μόλυνσης που προκαλείται από μυκοβακτηρίδια που αναπτύσσονται γρήγορα γύρω από το σημείο εισαγωγής της βελόνας ως αποτέλεσμα της χρήσης μολυσμένου χειρουργικού βαμβακιού, πετσετών και καυτών επιθεμάτων. Η περίοδος επώασης της νόσου είναι μακρά, αλλά η μόλυνση προκαλεί συνήθως μεγάλα αποστήματα και έλκη», έγραψαν οι ίδιοι.

«Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 50 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις...τα βακτηρίδια μεταδόθηκαν από τη δερματική χλωρίδα του ασθενούς ή από το περιβάλλον εξαιτίας της ανεπαρκούς αποστείρωσης του δέρματος πριν από τον βελονισμό», έγραψαν επίσης οι επιστήμονες στο άρθρο τους.

Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς απαλλάσσονται από αυτές τις βακτηριδιακές μολύνσεις με την κατάλληλη θεραπεία, ένα ποσοστό 5 με 10% των καταγεγραμμένων μολύνσεων καταλήγουν σε σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων καταστροφή των συνδέσμων, πολυοργανική κατάρρευση, νόσος που προκαλεί νέκρωση του δέρματος και παράλυση.

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε επιδημίες ηπατίτιδας B που συνδέονται με τον βελονισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιδημίες προήλθαν από επιμολυσμένους ασθενείς και ο ιός μεταδόθηκε μέσω βρώμικων βελόνων, παρότι σε μία περίπτωση, ο βελονιστής ήταν η πηγή της μόλυνσης, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ακόμη και η πιθανότητα μετάδοσης ηπατίτιδας C και HIV μέσω του βελονισμού. «Παρότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός συνδέεται με τη μόλυνση με τον ιό HIV, υπάρχουν αναφορές για ασθενείς επιμολυσμένους με τον ιό που δεν κινδύνευαν να μολυνθούν από τον ιό παρά μόνο λόγω βελονισμού».

Επιμέλεια κειμένου: Κ.Ναυπλιώτης

Πηγές:

http://www.ant1online.gr/Science/Health/Pages/20103/c8a757ee-2d4a-422a-9f7b-e6138947e204.aspx

http://www.apn.gr/news/world-news/ypoptos-gia-thanatoys-o-belonismos-apo-mh-ekpaideymenoys/