Η  ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ  ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ

Ρ Α Σ Τ Α Φ Α Ρ Ι

Δημήτρης Μαυρίδης

 

    Στις 2 Απριλίου του 1930, ο Ταφάρι Μακόνεν, αντιβασιλέας της Αιθιοπίας, μετά από μια δεκαετία πραξικοπημάτων, μυστικών συμφωνιών και σκοτεινών δολοφονιών, στέφθηκε αυτοκράτορας της χώρας σε ηλικία τριάντα οχτώ ετών και έλαβε τον βαρύγδουπο τίτλο της «Αυτού Μεγαλειότητος Χαϊλέ Σελασιέ του 1ου, βασιλέα των βασιλέων, λόρδου των λόρδων, κατακτητικού λέοντα της Ιουδαίας και εκλεκτού του Θεού». Επίσης πρόσθεσε μπροστά από το μικρό του όνομα τη λέξη Ρας, που σημαίνει ηγέτης, και, εν αγνοία του, έγινε μέσα σε λίγα χρόνια ο Ρας Ταφάρι, ο Μεσσίας του κινήματος των ρασταφαριανών στο μακρινό νησί της Τζαμάικας στην Καραϊβική.

 

    Η χρήση της κάνναβης (ganja) για θρησκευτικούς σκοπούς υιοθετείται από τους Ρασταφάρι και αποτελεί μέρος των θρησκευτικών μυστηρίων τους. Η κάνναβη θεωρείται φυτό εξαιρετικής θρησκευτικής σημασίας και χρησιμοποιήθηκε από τα πρώιμα στάδια της εξέλιξης του ρασταφαριανισμού, αρχικά ως μέσο κοινωνικής αντίδρασης και σύμβολο αυθεντικής ελευθερίας, με δεδομένο το γεγονός πως ήταν απαγορευμένη ουσία, αποκτώντας σταδιακά ιδιαίτερο ρόλο στις τελετουργίες τους. Η χρήση της στηρίζεται στη βάση συγκεκριμένων εδαφίων της Παλαιάς Διαθήκης, όπως αυτά ερμηνεύονται από τους ίδιους:


Γένεσις, Κεφ. 1.11: «καὶ εἶπεν ὁ Θεός· βλαστησάτω ἡ γῆ βοτάνην χόρτου σπεῖρον σπέρμα κατὰ γένος καὶ καθ᾿ ὁμοιότητα, καὶ ξύλον κάρπιμον ποιοῦν καρπόν, οὗ τὸ σπέρμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ κατὰ γένος ἐπὶ τῆς γῆς. καὶ ἐγένετο οὕτως»Γένεσις, Κεφ. 3.18: «ἀκάνθας καὶ τριβόλους ἀνατελεῖ σοι, καὶ φαγῇ τὸν χόρτον τοῦ ἀγροῦ»Έξοδος, Ι'.12: «εἶπε δὲ Κύριος πρὸς Μωυσῆν· ἔκτεινον τὴν χεῖρα ἐπὶ γῆν Αἰγύπτου, καὶ ἀναβήτω ἀκρὶς ἐπὶ τὴν γῆν καὶ κατέδεται πᾶσαν βοτάνην τῆς γῆς καὶ πάντα τὸν καρπὸν τῶν ξύλων, ὃν ὑπελίπετο ἡ χάλαζα»Ψαλμοί, ΡΓ'(ΡΔ').14: «ὁ ἐξανατέλλων χόρτον τοῖς κτήνεσι καὶ χλόην τῇ δουλείᾳ τῶν ἀνθρώπων τοῦ ἐξαγαγεῖν ἄρτον ἐκ τῆς γῆς»Οι Ρασταφάρι αναγνωρίζουν στην κάνναβη τόσο μία αναζωογονητική δράση όσο και ευρύτερες θεραπευτικές ιδιότητες, θεωρώντας παράλληλα πως ενισχύει τη σοφία και τη δυνατότητα κατανόησης τού ανθρώπου. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη διάρκεια των θρησκευτικών συγκεντρώσεών τους. Σε αντιδιαστολή, είναι αντίθετοι στη χρήση αλκοόλ ή καπνού, θεωρώντας πως η χρήση των ουσιών αυτών είναι περισσότερο επιβλαβής, ενώ συγχρόνως συνδέεται με την ενίσχυση μεγάλων οικονομικών βιομηχανιών.

   Ο Χαϊλέ Σελασιέ ήταν απόγονος μιας δυναστείας που προερχόταν, κατά την υποκειμενική του αποκλειστικά άποψη, από τον βασιλιά Σολομώντα και τη βασίλισσα του Σαββά και έμεινε στην ιστορία ως ο μόνος Αφρικανός αυτοκράτορας παγκοσμίως, αλλά και από τις φιέστες του στο αθλητικό στάδιο της Αντίς Αμπέμπα, όπου πετούσε αφειδώς χαρτονομίσματα στο έξαλλο πλήθος. Επίσης, οδήγησε ανεπιτυχώς την Αιθιοπία στον πόλεμο της Αβησσυνίας εναντίον των Ιταλών (1935-’36) και μετά εγκατέλειψε τη χώρα, για να παραμείνει στο Μπαθ της Αγγλίας ως και το 1941, όταν οι Βρετανοί τον επανέφεραν στον αιθιοπικό θρόνο μετά την εκδίωξη των Ιταλών. Ο Σελασιέ έχει υποστεί έντονη κριτική για την οικονομική και τεχνολογική καθυστέρηση της Αιθιοπίας, καθώς και για τον σκανδαλώδη πλουτισμό του ίδιου και της οικογένειάς του κατά την πολυετή παραμονή του στον θρόνο, αλλά και για την εκστρατεία εναντίον της Ερυθραίας, που επιζητούσε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία και το πλήρωσε με 30ετή πόλεμο.

  Τα πρώτα μέλη του Ρασταφαριανισμού ήταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό Αφρικανικής καταγωγής και πρώην μέλη άλλων χριστιανικών δογμάτων. Ο προσδιορισμός του αριθμού των μελών του κινήματος παγκοσμίως είναι δύσκολος καθώς δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές. Διαφορετικές εκτιμήσεις αναφέρονται σε συνολικά 200.000-1.000.000 Ρασταφάρι στον κόσμο. Παραδοσιακά, προέρχονται κυρίως από το χώρο των κατώτερων οικονομικών τάξεων, αν και σήμερα έχουν διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στη μεσαία τάξη. Στις καθημερινές πρακτικές τους περιλαμβάνονται αυστηρές διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν κυρίως τη χορτοφαγία, η χρήση της κάνναβης για θρησκευτικούς σκοπούς καθώς και η υιοθέτηση χαρακτηριστικής κόμμωσης των μαλλιών σε πλεξίδες («ράστα»).

    Κατά ένα περίεργο ιστορικό παράδοξο, αμέσως μετά την ενθρόνιση του Σελασιέ, το 1930, το περιοδικό Τάιμ αφιέρωσε δύο άρθρα στο γεγονός, που συνοδεύονταν από φωτογραφίες του μαύρου αυτοκράτορα. Τα εν λόγω άρθρα, ενώ πέρασαν απαρατήρητα παγκοσμίως, προκάλεσαν κυριολεκτικά σεισμό στην Τζαμάικα, όπου το κίνημα του παν-αφρικανισμού του Μάρκους Γκάρβεϊ ασκούσε έντονη επιρροή στον ντόπιο πληθυσμό. Οι φωτογραφίες έδειχναν τον Αφρικανό βασιλιά με τη μεγάλη στολή και τοπικοί καλλιτέχνες τις αντέγραψαν κατά δεκάδες, για να τοποθετηθούν σε πλατείες και σπίτια. Ο Σελασιέ, ως Ρας Ταφάρι, θεωρήθηκε επισήμως μετενσάρκωση του Ιησού και απευθείας απόγονος της δωδέκατης φυλής του Ισραήλ και, με βάση το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης, της Καινής Διαθήκης, ο Μεσσίας που θα οδηγήσει τους λαούς της Αφρικής και της αφρικανικής διασποράς στη Σιών και την ελευθερία. Ο ίδιος ο Χαϊλέ Σελασιέ δεν είχε ιδέα για όλα αυτά, ώσπου τον επισκέφθηκε μια αντιπροσωπεία ρασταφαριανών στο Μπαθ το 1936, για να του εκφράσει τη λατρεία των Τζαμαϊκανών στο πρόσωπό του. Ο έκπληκτος αυτοκράτορας υποσχέθηκε να επισκεφθεί κάποτε τους πιστούς του ακολούθους στην Καραϊβική, αλλά λόγω του πολέμου και των προβλημάτων της επιστροφής του στον θρόνο της Αιθιοπίας, η επίσκεψη στην Τζαμάικα θα αργούσε τριάντα χρόνια.

   Κοινή πεποίθηση των περισσότερων παλαιών Ρασταφάρι είναι πως ο πρώην αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, «Βασιλεύς των Βασιλέων» Χαϊλέ Σελασιέ Α', είναι η ενσάρκωση του Θεού (Γιαχ) και ο μαύρος μεσσίας που θα οδηγήσει στο μέλλον τη μαύρη φυλή στη γη της επαγγελίας, η οποία ταυτίζεται με την Αφρική ή ειδικότερα με την Αιθιοπία. Υπό αυτό το πρίσμα, αρκετοί εντάσσουν το ρασταφαριανισμό στα μεσσιανικά μιλλεναριακά κινήματα, ωστόσο πιστεύεται επίσης ότι ο μιλλεναριακός χαρακτήρας του έχει ατονήσει κατά τα νεότερα χρόνια, όπως και οι ιδέες περί επαναπατρισμού στην Αφρική. H ονομασία τους, «Ρασταφάρι», αποτελεί άμεση αναφορά στο πραγματικό όνομα του Χαϊλέ Σελασιέ, γεγονός που αντανακλά την πεποίθηση τους πως ο Θεός ενυπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Οι Ρασταφάρι συνέδεσαν τους τίτλους του Χαϊλέ Σελασιέ («Βασιλεύς των Βασιλέων», «Κύριος Κυρίων») με εδάφια της Αποκαλύψεως, ταυτίζοντας τον κατ' επέκταση με το Θεό. Σύμφωνα με την κεντρική πεποίθηση των Ρασταφάρι, ο Χαϊλέ Σελασιέ θα απελευθέρωνε τους μαύρους από το σύστημα καταπίεσής τους από τους λευκούς, το οποίο συχνά αποκαλείται από τους ίδιους και «Βαβυλώνα». Ακόμα και μετά το θάνατο του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, η πίστη αυτή παραμένει ζωντανή, καθώς αρκετοί πιστεύουν πως στην πραγματικότητα ο Σελασιέ δεν πέθανε ποτέ ή κατά άλλους θα επιστρέψει στο μέλλον για τη σωτηρία των ανθρώπων από την καταπίεση. Σύμβολο του μεσσία Σελασιέ αποτελεί ο λέοντας, που συναντάται επίσης σε σημαίες του κινήματος, αλλά και σε μορφές τέχνης, στην ποίηση και στη μουσική.

       

    Τελικά, ο Χαϊλέ Σελασιέ κράτησε την υπόσχεσή του, έστω και καθυστερημένα, και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κίνγκστον στις 21 Απριλίου του 1966. Ειδοποιημένοι από τους τοπικούς αρχηγούς τους, πάνω από εκατό χιλιάδες ρασταφαριανών είχαν κατακλύσει το αεροδρόμιο αναμένοντας τον «Μεσσία» τους. Από τον πυκνό καπνό που ανέδιδαν τα χιλιάδες τσιγαρλίκια και πίπες με χασίς, που το πλήθος κάπνιζε ακατάπαυστα κατά την εξάωρη αναμονή, ήταν φανερό ότι η πλειονότητα των συγκεντρωμένων ήταν τελείως μαστουρωμένη και όταν τελικά το αεροπλάνο τροχοδρόμησε στον διάδρομο, οι πάντες εφόρμησαν σαν τρελαμένοι στο αεροπλάνο. Ο Σελασιέ επιχείρησε κάποια στιγμή να βγει έξω, αλλά οι αλαλαγμοί των πιστών του τον τρόμαξαν και ξαναμπήκε στο αεροσκάφος. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Μόρτιμερ Πλάνο, ενός ντόπιου ράστα ηγέτη, για να πεισθεί τελικά ο «Μεσσίας» ότι δεν θα τον λιντσάρουν, και κατέβηκε στον αεροδιάδρομο υπό τις θριαμβευτικές ιαχές των οπαδών του. Η γυναίκα του Μπομπ Μάρλεϊ, Ρίτα, που ήταν παρούσα στην υποδοχή του Σελασιέ, στο βιβλίο της, No woman, no cry, αναφέρει ότι είδε στις παλάμες του Σελασιέ τα στίγματα από τις πληγές του Χριστού στον σταυρό και πείσθηκε επί τόπου ότι ήταν όντως ο Μεσσίας. 

   Η Βίβλος θεωρείται ιερό βιβλίο, ωστόσο δεν είναι αποδεκτή στο σύνολό της. Για τους Ρασταφάρι, το περιεχόμενό της είναι συμβολικό και απαιτείται η κριτική ερμηνεία της για την άντληση των πραγματικών μηνυμάτων που περιέχει, καθώς εξαιτίας διαδοχικών μεταφράσεών της από την αμχαρική γλώσσα έχει υποστεί στρεβλώσεις. Υπό αυτή τη θεώρηση, οι Ρασταφάρι χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τη μετάφραση του Βασιλέως Ιακώβου (King James Version) και στηρίζουν αρκετές δοξασίες και πρακτικές τους επί συγκεκριμένων βιβλικών εδαφίων. Άλλα κείμενα που στηρίζουν ή διαμορφώνουν τις δοξασίες των Ρασταφάρι είναι το Αιθιοπικό έπος Kebra Nagast (Γκιζ: ክብረ ነገሥት, «Η Δόξα των Βασιλέων») καθώς και η «Βίβλος των Μαύρων» (Holy Piby) του Robert Athlyi Rogers. Το πρώτο αφηγείται την επίσκεψη της Μακέδα, Βασίλισσας του Σαβά, στο Βασιλέα Σολομώντα, με τον οποίο απέκτησε σύμφωνα με το θρύλο, τον Μενελίκ Α', ιδρυτή του βασιλείου της Αιθιοπίας. Η «Βίβλος των Μαύρων» ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο 1913-17 και εκδόθηκε το 1924 για να ακολουθήσει σύντομα η απαγόρευσή της στη Τζαμάικα και άλλα νησιά της Καραϊβικής. Αποτελεί κατεξοχήν θρησκευτικό βιβλίο που δίνει έμφαση στην επιστροφή των μαύρων στην Αφρική και αναγνωρίζει μεταξύ άλλων τον Μάρκους Γκάρβεϊ ως απόστολο του Θεού.

    Κατά τις επαφές με τις αρχές, ο Σελασιέ απαίτησε να παρίστανται και οι τοπικοί ράστα ηγέτες, τους οποίους επιπλέον, παρασημοφόρησε με χρυσά μετάλλια, παραμερίζοντας και αγνοώντας την κυβέρνηση της χώρας. Στις συνομιλίες με τους ρασταφαριανούς, ο Σελασιέ φαίνεται πως έπαιξε το χαρτί του Μεσσία, αλλά με μια κίνηση ματ ξεφορτώθηκε την καυτή πατάτα που του εναπόθεσαν στα χέρια ο Μόρτιμερ και οι δικοί του, όταν τον ρώτησαν πότε μπορεί να αρχίσει ο επαναπατρισμός τους στην Αιθιοπία. Ο Σελασιέ, διαισθανόμενος τα επακόλουθα μιας τέτοιας κίνησης, απάντησε ότι δεν πρέπει να επαναπατριστούν στην Αιθιοπία πριν απελευθερώσουν τον λαό της Τζαμάικας. Το απίστευτο είναι ότι ο ολοφάνερος ελιγμός του Σελασιέ θεωρήθηκε ως η «αρχή της απελευθέρωσης πριν τον επαναπατρισμό» για το κίνημα των ρασταφάρι και αποτέλεσε το κύριο έναυσμα του αγώνα τους.

   Οι Ρασταφάρι πρεσβεύουν πως κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο την αλήθεια, γεγονός που εξηγεί εν μέρει το ευρύ φάσμα πεποιθήσεων που παρατηρείται στις τάξεις τους. Τα ηθικά πρότυπα που ακολουθούν διαφέρουν, αν και έχουν παράλληλα ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι υιοθετούν το ιδανικό της «μιας αγάπης», δηλαδή της ανιδιοτελούς αγάπης προς τον πλησίον, και πιστεύουν πως κάθε άνθρωπος οφείλει να συμπεριφέρεται με ανεκτικότητα, ειλικρίνεια και ακεραιότητα και να αντιστέκεται ειρηνικά σε κάθε μορφή καταπίεσης. Αρκετοί ζουν σύμφωνα με την ερμηνεία που οι ίδιοι δίνουν στους βιβλικούς κανόνες, όπως αυτοί συναντώνται στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη.

   Ο Χαϊλέ Σελασιέ τελικά ανατράπηκε από φιλο-σοβιετικό πραξικόπημα το 1974, και προφανώς δολοφονήθηκε από τους πραξικοπηματίες, ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό το 1975, αφήνοντας τους Ρασταφαριανούς πιστούς του χωρίς μεσσία και χωρίς την πολυπόθητη Γη της Επαγγελίας του επαναπατρισμού. Έτσι κι αλλιώς είναι κομματάκι δύσκολο να πείσεις κάποιον να αφήσει την Τζαμάικα και την Καραϊβική για να μεταναστεύσει στην έρημο της Αιθιοπίας, όσα τσιγαρλίκια κι αν του τάξεις.

 

Το κύριο άρθρο του Δημήτρη Μαυρίδη είναι από το ΑΡΔΗΝ. Tα κείμενα στα πλαίσια είναι από την Βικιπαίδεια

denof

Π Α Ν Ε Υ Ρ Υ Θ Μ Ι Α

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ

ΤΟΥ ΠΕΤΑΡ ΝΤΕΝΩΦ

(ΛΕΥΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ)

«Για να είναι ο άνθρωπος υγιής πρέπει να γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί έγκαιρα την ηλιακή ενέργεια - η οποία είναι υγεία και στηρίζεται σε μεγάλο νόμο. Σωματικά αν το δούμε, αυτό βασίζεται σε έναν αδένα. Και εάν συνδέσετε τον αδένα με την ηλιακή ενέργεια και αν ξέρετε πότε η ενέργεια ρέει από τον ήλιο, θα είστε υγιής - γιατί κάθε μέρα γίνονται παλίρροιες της ενέργειας και πρέπει να γνωρίζετε τις ώρες τους. Υπάρχουν και άλλες παλίρροιες κάθε 19 χρόνια. Θα πρέπει να γνωρίζετε αυτά τα κύματα που πρέπει να χρησιμοποιούνται. Οι σύγχρονοι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να εξερευνούν την παλίρροια της ηλιακής ενέργειας. Από αυτή την ηλιακή ενέργεια εξάγεται ελιξίριο της ζωής, από την οποία εξακολουθεί να συνεχίζει η ζωή. Οι Ινδουιστές στο παρελθόν είχαν τη γνώση αυτού του ελιξιρίου, αλλά την έχασαν και είναι τώρα διαθέσιμη για τους μύστες που ζουν περισσότερο. Αλλά δεν πηγαίνουν μεταξύ των κοινών ανθρώπων. Και όποιος μπορεί να βάλει αυτό το αδένα σε επαφή με τον ήλιο, μπορεί να ζήσει όσο θέλει στη Γη. Αυτός ο αδένας είναι το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας. Και αν θέλετε να αναπτύξετε το μυαλό σας, μπορείτε να συνδέσετε τον εγκέφαλο με τις ενέργειες της Σελήνης. Επειδή διαφέρουν οι ενέργειες του Ήλιου και της Σελήνης. Οι ενέργειες της σελήνης έχει βοηθούν να αναπτυχθεί το ανθρώπινο μυαλό και τη δύναμη του ήλιου - η ανάπτυξη της ανθρώπινης καρδιάς».

(4, σελ. 102 - Μετάφραση από τα Βουλγαρικά Shteri Paspalev)

   Ο Πέτερ Ντένοφ (Peter Danov 1864 - 1944) είναι ο ιδρυτής της νεοεποχίτικης αίρεσης με το όνομα «Λευκή Αδελφότητα» η οποία έχει μέλη ακόμη και σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πατέρας του ήταν ορθόδοξος ιερέας, ιδρυτής μιας από τις εκκλησίες στην πόλη Βάρνα. Αφού τελείωσε την Ιερατική Σχολή, ο Danov σπούδασε Θεολογία και παρακολούθησε μαθήματα ιατρικής στις ΗΠΑ. 

Όμως και η μουσική ήταν μία από τις αγάπες του. Έπαιζε βιολί, έγραφε μουσική και διασκεύαζε βουλγαρικά δημοτικά τραγούδια. Επιστρέφοντας από τις σπουδές του, συνδύασε όλες τις γνώσεις του και δημιούργησε μια δική του διδασκαλία, ιδρύοντας μάλιστα μια σχολή και τη Λευκή Αδελφότητα. Οι διαλέξεις του έγιναν παγκόσμια γνωστές. Έγραψε περίπου 4 χιλιάδες ομιλίες, και 160 τραγούδια.1 Ο Ντένωφ είχε πάρα πολλούς μαθητές από την Βουλγαρία. Έφτιαξε την Πανευρυθμία έναν «ιερό» χορό όπου το ανθρώπινο σώμα «έρχεται σε αρμονία με τις Συμπαντικές Κινήσεις και Νόμους, έναν χορό όπου η κάθε του κίνηση συμβολίζει κάτι για την ζωή ενός μαθητή του Φωτός». Ένας από τους σημαντικούς μαθητές του ήταν ο Μικαέλ Άιβανχόφ (Omraam Miklael Aivanhov) όπου ο Ντένωφ τον έστειλε στην Γαλλία. Ο Άιβανχόφ έκανε το δικό του έργο εκεί.

denov 3

Στις 7 Μαρτίου 1897 (σε ηλικία 33 ετών) στο χωριό Τέτοβο, πάνω του κατεβαίνει το «Θείο Πνεύμα». Η προσωπικότητα του Πέταρ Ντένωφ  μετασχηματίζεται στο «Δάσκαλο της Λευκής Αδελφότητας» Μπείνσα Ντούνο.

Το 1899 στη Βάρνα πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση των οπαδών του στην οποία έρχονται τρία άτομα. Από εκείνη τη στιγμή διοργανώνονται τακτικά ετήσιες συναντήσεις  και συμμετέχουν δεκάδες και στη συνέχεια εκατοντάδες άτομα. Έτσι ξεκινάνε οι θερινές συνελεύσεις της Πνευματικής αλυσίδας που αποτελεί τη βάση της Κοινότητας Λευκής Αδελφότητας. Λόγω του ιδιαίτερου βάθους και ενόρασης με τα οποία διακρίνονται οι διαλέξεις του Πέταρ Ντένωφ  σε μία από αυτές τις συνελεύσεις ακούγεται η προσφώνηση «Δάσκαλε», που παραμένει από τότε. Ο Αϊνστάιν έλεγε για τον Ντένωφ «όλος ο κόσμος υποκλίνεται σε μένα, εγώ υποκλίνομαι στον Πέτρο Ντένωφ». Ο Ντένωφ πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 1944 μετά από σύντομη ασθένεια. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στην τεχνική της Πανευρυθμίας και σε γενικές κακοδοξίες ενώ θα ακολουθήσει ακόμη ένα άρθρο σχετικά με την Ηλιοθέαση, μια καταστροφική τεχνική της νέας εποχής που εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

 STEINER EURYTMY

 Η ΕΥΡΥΘΜΙΑ ΤΟΥ RUDOLF STEINER

Προφανώς η πανευρυθμία έλκει την προέλευσή της από την «Ευρυθμία» του ιδρυτή της Ανθρωποσοφίας Rudolf Steiner (1861-1925). Η «Ευρυθμία» του Στάινερ παρουσιάζεται ως τέχνη, σαν μοντέρνος χορός με θεραπευτικά αποτελέσματα (χοροθεραπεία). Ο Στάινερ ήταν αποκρυφιστής  και από νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τη διδασκαλία της θεοσοφίας. Γνώρισε μάλιστα την Anni Besant και τον Leadbeater. Ήλθε σέ επαφή με τούς Ροδόσταυρους και με άλλους αποκρυφιστικούς κύκλους. Το 1922 και ενώ αποχώρησε από τη θεοσοφική διδασκαλία, ίδρυσε τη νέα Εκκλησία της Ανθρωποσοφίας με το όνομα «Κοινωνία Χριστιανών». Η Ευρυθμία είναι η εφαρμογή όλης αυτής της απόκρυφης διδασκαλίας του Στάινερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΘΜΙΑ

Σύμφωνα με ιστοσελίδα της κίνησης «Η Ινδία έδωσε στον κόσμο την Γιόγκα, η Ιαπωνία το Τζούντο και το Αϊκίντο, η Κίνα το Τάι -Τσι και το Ου - σού, ενώ η Βουλγαρία έδωσε στον κόσμο την Πανευρυθμία, ένα μοναδικό ως προς το είδος του σύστημα για ψυχική και φυσική ολοκλήρωση2

Τί είναι η Πανευρυθμία ;

Σύμφωνα με τον Ντένωφ: “Η Πανευρυθμία είναι επιστήμη, που ρυθμίζει τις σωματικές, πνευματικές και διανοητικές λειτουργίες του ανθρώπου. Αποτελεί μια μέθοδος των Νοημόνων όντων για αυτοκαλλιέργεια.”3 Αλλού διαβάζουμε αναλυτικότερα ότι: «Η Πανευρυθμία είναι ιερός χορός, που συνδυάζει κινήσεις, μουσική και κείμενο. Αυτοί που τον χορεύουν κινούνται σε κύκλο ανά ζευγάρια και ακολουθούν τον ρυθμό της μελωδίας που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Η σημασία αυτού του χώρου φαίνεται στην ετυμολογία της λέξεως πανευρυθμία, (παν + ευ + ρυθμός) που είναι ο παγκόσμιος συμπαντικός ρυθμός. Έχει δημιουργηθεί στην βάση της κινήσεως των ουράνιων σωμάτων (πλανήτες άστρα), αυτός ο χορός έχει τρία μέρη : - Η Πανευρυθμία, αποτελείται από 28 ασκήσεις 

- Οι Ηλιακές Ακτίνες (12 ακτίνες από 6 ζευγάρια + εξωτερικός κύκλος)

- Το Πεντάγραμμο (Κάθε πεντάγραμμο έχει 5 ζευγάρια)

Η συνολική διάρκεια της Πανευρυθμίας είναι περίπου 1 ώρα. Στην Πανευρυθμία συμμετέχει απεριόριστος αριθμός ατόμων. Η μουσική εκτελείται από διαφορετικά όργανα. Προτεραιότητα έχει το βιολί - που είναι το πιο κοντινό όργανο στην ανθρώπινη φωνή εκφραστής της μελωδίας». 

denov 4

Ποια είναι τα οφέλη της; «Κατά τη διάρκεια του χορού συμμετέχουν όλες οι μυϊκές ομάδες και επιβαρύνονται ισομερώς τα άνω και τα κάτω άκρα. Ο χορός στην ύπαιθρο στον καθαρό αέρα και η ήρεμη βαθιά αναπνοή βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα πάνω στο αναπνευστικό σύστημα και ισορροπεί την κυκλοφορία του αίματος. Βελτιώνεται ο μυϊκός τόνος, η αντοχή του οργανισμού και η κυκλοφορία, πράγμα που ελαφρύνει την εργασία της καρδιάς». 
Την βελτίωση του κυκλοφορικού την επιτυγχάνουμε και με λίγο περπάτημα, γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε την Πανευρυθμία; Μήπως είναι άλλοι οι στόχοι της μεθόδου αυτής; Διαβάζουμε στην ίδια ιστοσελίδα: «Εμπλουτίζονται οι γνωστικές διαδικασίες της αφηρημένης και θετικής σκέψης, και οι συναισθηματικές εμπειρίες υπό την επίδραση της μουσικής και του κειμένου των συγκεκριμένων ασκήσεων». Και αλλού: «Οι ασκήσεις της Πανευρυθμίας είναι σε αρμονία με τον δημιουργικό παγκόσμιο ρυθμό, ο οποίος δημιουργεί και οργανώνει όλη τη φύση και γι’ αυτό το λόγο έχουν ισχυρή επίδραση. Οι ασκήσεις δίνουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να κατευθύνει ισορροπημένα τις ενέργειες της γης και του ουρανού και να αποκτά αρμονία με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Η αφομοίωση και η σωστή διάθεση των ενεργειών του Ηλίου, που πραγματοποιούνται κατά τις ασκήσεις αυτές, διατηρούν τις λειτουργίες τόσο του φυσικού σώματος, όσο και των λεπτών σωμάτων του ανθρώπου. Η ενασχόληση με την Πανευρυθμία συμβάλλει στη δημιουργία υγιεινών συνηθειών και ενισχύει την αίσθηση της ευδαιμονίας». 4

Μπορούμε να χορέψουμε την Πανευρυθμία ολόκληρο το χρόνο; Για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, όχι! «Η Πανευρυθμία χορεύεται από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου» διότι σύμφωνα με τον ιδρυτή της: «Από τις πρώτες μέρες της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οι ενέργειες, που επιδρούν στη φύση είναι θετικές. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η εκτέλεση της Πανευρυθμίας δημιουργεί τις συνθήκες για να μπει ο άνθρωπος σε συντονισμό με αυτές και να επωφεληθεί από την δύναμή τους».5

ΑΛΛΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ

Σύμφωνα με την παράδοση, τα μέλη της Λευκής Αδελφότητας πιστεύουν ότι η ανατολή του ήλιου στις 19 Αυγούστου έχει ισχυρότερη μαγική δύναμη. Σύμφωνα με τη διδασκαλία του Πέταρ Ντάνοφ, όποιος υποδεχθεί τις πρώτες ακτίνες του ήλιου την ημέρα αυτή ψηλά στο βουνό, φορτίζεται με ενέργεια και υγεία για τους επόμενους 12 μήνες.6

Αυτή δεν είναι η μόνη αλλοπρόσαλλη διδασκαλία του Ντένωφ. Λίγες μέρες πριν πεθάνει (1944) άφησε παρακαταθήκη ένα κείμενο που είναι γνωστό ως «H τελευταία προφητεία» και είναι μια μίξη θεοσοφικών ιδεών αλλά και ακατανόητων πληροφοριών. Μεταξύ άλλων από το κείμενο αυτό μαθαίνουμε ότι:

 • Θα παρέλθουν μερικές δεκαετίες ακόμα πριν η Φωτιά να έρθει στη γη, η Φωτιά που θα μετατρέψει τον κόσμο φέρνοντας του μία νέα ηθική. Αυτό το απέραντο κύμα έρχεται από το κοσμικό διάστημα και θα πλημμυρίσει όλη τη γη. Όλοι όσοι θα προσπαθήσουν να του αντισταθούν θα παρασυρθούν από τη δύναμη του και θα μεταφερθούν αλλού.
 • Η Φωτιά, η οποία συνοδεύει τις νέες συνθήκες που θα προσφερθούν στον πλανήτη μας, θα αναγεννήσει, θα εξαγνίσει, θα ανοικοδομήσει τα πάντα…
 • Οι σεισμοί μέσα στη γη δεν είναι απλά μηχανικά φαινόμενα, αλλά έχουν ταυτόχρονα το στόχο να αφυπνίσουν τη νόηση και την καρδιά των ανθρώπων …
 • Το ηλιακό μας σύστημα διασχίζει τώρα μία περιοχή του Σύμπαντος όπου κάποτε, στο πολύ μακρινό παρελθόν, κατεστράφη ένας αστερισμός. Με την καταστροφή του, αυτός ο αστερισμός άφησε τα ίχνη του, τη σκόνη του στο διάστημα. Αυτό το πέρασμα μέσα από ένα χώρο μολυσμένο, είναι μία αιτία δηλητηρίασης, όχι μόνο για τους κατοίκους της γης, αλλά και για όλους τους κατοίκους των άλλων πλανητών του συστήματος μας αλλά και των πλανητών όλου του γαλαξία.
 • Η Γη ακολουθεί πλέον μία ανοδική κίνηση στην εξέλιξή της και ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να εναρμονιστεί με αυτά τα ρεύματα της Ανύψωσης. Αυτοί που αρνούνται να εναρμονιστούν μ' αυτή τη νέα κατεύθυνση θα χάσουν το πλεονέκτημα, την ευκαιρία όλων των εξαιρετικών συνθηκών που θα τους παρουσιαστούν για να εξελιχθούν. Θα παραμείνουν πολύ πίσω στην εξέλιξή τους και θα υποχρεωθούν να περιμένουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια τον ερχομό ενός νέου πλέον κοσμικού ανοδικού παρόμοιου κύματος.
 • Η Νέα Εποχή είναι αυτή της Έκτης Φυλής. Ο δικός σας προορισμός είναι να προετοιμαστείτε όπως πρέπει για να την υποδεχθείτε και να τη ζήσετε. Η Έκτη Φυλή θα δομηθεί γύρω από την Ιδέα της Αδελφοσύνης.
 • Οι θρησκείες θα αναγκαστούν να εξαγνιστούν. Γιατί κάθε μία περικλείει μέσα της ένα μόριο τουλάχιστον της Διδασκαλίας των Διδασκάλων του Φωτός, όμως ένα μόριο σκοτεινιασμένο εξ' αιτίας της διαρκούς επιρροής των ανθρώπινων παρεμβάσεων.
 • Μία μέρα οι πιστοί όλων των θρησκειών θα αναγκαστούν να ενωθούν και να συμφωνήσουν σε μία κοινή Αρχή, αυτή του να τοποθετήσουν την Αγάπη σαν βάση κάθε πίστης, όποια κι αν αυτή είναι. Η Αγάπη και η Αδελφοσύνη, αυτή θα είναι η κοινή τους βάση!
 • Η μητέρα μας, η Γη, θα απαλλαχτεί σύντομα από τους ανθρώπους που δεν θα μπορούν να δεχθούν τη Νέα Ζωή. Θα τους απορρίψει σαν να 'ταν χαλασμένα φρούτα. Μάλιστα δεν θα μπορούν πλέον να μετενσωματωθούν σ' αυτό τον πλανήτη. Το ίδιο και τα εγκληματικά  πνεύματα, θα 'ναι αδύνατον να ξανάρθουν. Οι μόνοι που θα μπορούν να μείνουν στον πλανήτη μας θα είναι αυτοί που θα διαθέτουν την Αγάπη μέσα τους.
 • … οι άνθρωποι της Έκτης Φυλής θα έχουν συνείδηση της αξίας του ρόλου τους και θα έχουν σεβασμό για την ελευθερία των άλλων. Θα τρέφονται αποκλειστικά από το φυτικό βασίλειο. Οι Ιδέες τους θα έχουν την Δύναμη να κυκλοφορούν τόσο ελεύθερα, όσο ελεύθερα κυκλοφορεί ο αέρας και το φώς στις μέρες μας.
 • Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να θυμούνται τις προηγούμενες ενσαρκώσεις τους και θα αισθάνονται έντονη ικανοποίηση διαπιστώνοντας ότι είναι επιτέλους ελεύθεροι από τις παλιές τους συνθήκες.
 • Τα λάθη και τα εγκλήματα που είναι συσσωρευμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια πρέπει να ξεπληρωθούν. Το πύρινο κύμα που εκπορεύεται από τον Υπέρτατο Κόσμο, θα συνεισφέρει στο να ξεπληρωθεί το κάρμα των λαών.7

Κυρίαρχη θέση στη διδασκαλία του Ντένωφ έχει η Ηλιακή ενέργεια με την οποία θα ασχοληθούμε αναλυτικά σε επόμενη εργασία μας. Λέει ο Ντένωφ: «Η ενέργεια στην φύση έρχεται βασικά από δύο πηγές, από το κέντρο του Ηλίου και από το κέντρο της Γης. Η κυρίαρχη ενέργεια στη φύση είναι αυτή που έρχεται από το κέντρο του Ηλίου. Όταν η ηλιακή ενέργεια γίνεται δέκτη περισσότερο από το κεφάλι, ο εγκέφαλος γίνεται πολύ ενεργητικός. Εάν αυτή η ενέργεια απορροφάται περισσότερο από το στομάχι, τότε το στομάχι γίνεται πολύ ενεργητικό. Σε αυτή την περίπτωση ο εγκέφαλος απομαγνητίζεται, αδυνατίζει και εμφανίζεται πονοκέφαλος. Για αυτό το λόγο η περισσευούμενη ενέργεια από το στομάχι πρέπει με κάποιον τρόπο να αποσταλεί εκ νέου στον εγκέφαλο. Για να ξαναμοιραστεί η ενέργεια ισότιμα σε όλα τα μέρη του σώματος, είναι απαραίτητες οι εσωτερικές γυμναστικές ασκήσεις».8

Επίσης ο ρόλος της διατροφής δεν είναι αυτός που όλοι γνωρίζουμε: «Σύμφωνα με το Διδάσκαλο Πέτερ Ντένωφ υπό την ευρεία έννοια διατροφή εννοείται η διαδικασία της αποδοχής των νέων δυνάμεων στην φύση. Αυτή δεν είναι μόνο φυσική διαδικασία, αλλά και πνευματική. Η διατροφή είναι η επιστήμη της μετουσίωσής των ενεργειών από τη μια κατάσταση στην άλλη, της κατώτατης ενέργειας σε πνευματική. Σε αυτήν είναι κρυμμένη μια Μεγάλη Θεία δύναμη. Μέσω της διατροφής ο άνθρωπος μπορεί να δεχθεί τη ζωή, να έρθει σε επαφή με Αυτόν και να ανανεωθεί». Έτσι δια μέσω της διατροφής ο άνθρωπος μπορεί να καθαρισθεί εσωτερικά, να γεμίσει ενέργεια και να αυτοθεραπευθεί από οποιαδήποτε ασθένεια. Υπάρχει μάλιστα και ειδική διατροφή (δίαιτα) σιταριού η οποία ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες σποράς και επεξεργασίας για καλύτερα αποτελέσματα και αυτό διότι κάποιους μήνες: «η φύση ακόμα ‘κοιμάται’ και η πράνα είναι σε πιο περιορισμένη ποσότητα». Ακόμη, πριν φάτε ένα μήλο: «…κράτησε το στο χέρι σας, κοιτάξτε το, ενωθείτε με την αύρα του, χαρείτε το, ευχαριστήστε το δέντρο, τον ήλιο και ούτω καθεξής». Κατά τη διάρκεια της δίαιτας αυτής πρέπει: «να γίνετε άνθρωποι του ηλίου, να είσαστε πάντα χαμογελαστοί και να μην επιτρέπετε μέσα σας καμιά αρνητική σκέψη, συναίσθημα και πράξη».

Για την λειτουργία της αναπνοής ο Ντένωφ υιοθετεί την Ινδουιστική άποψη περί πρόσληψης κοσμικής ενέργειας: «Κατά την εισπνοή, την παύση και την εκπνοή ο άνθρωπος πρέπει να έχει καλά συναισθήματα και σκέψεις.  Κατά την εισπνοή να συνειδητοποιεί, πως η πράνα που δεχόμαστε εισχωρεί σε όλον τον οργανισμό, πως πηγαίνει σε όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος». Και μάλιστα την συνδυάζει με προσευχές: «Παίρνουμε αέρα από το αριστερό ρουθούνι και νοητά προφέρουμε: ‘Μόνο η Θεία Αγάπη είναι Αγάπη!’». 

Η προσευχή ταυτίζεται με το διαλογισμό: «Η προσευχή είναι μια σπουδαία κατάσταση της ψυχής, μέσω της οποίας ο άνθρωπος έρχεται σε συνειδητή, νοητική επαφή με τα όντα, τα οποία έχουν τελειώσει την δική τους ανάπτυξη». 

Σύμφωνα με τη διδασκαλία της ομάδας τα φυτά έχουν ψυχές και για μια οικολογική καλλιέργεια πρέπει η ψυχή του καλλιεργητή να έρθει σε επαφή με τις ψυχές των φυτών: «Έχει φθάσει ο καιρός, που οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν την νέα αγροτική καλλιέργεια. Αρχικά αυτοί πρέπει να δεχτούν το γεγονός, ότι και τα φυτά έχουν ψυχές, και μπορούν να έρχονται σε επαφή με τις δικές τους, μετά - να εμπλουτίζουν νοητά (με προσευχές και παρακλήσεις κλπ) και μέσω των απαραίτητων φυσικών λιπασμάτων την Γη, όπου θα γίνει η σπορά, να φυτεύουν με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο τους σπόρους και τέλος - να φροντίζουν με Αγάπη τα φυτά κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους.  Έτσι η παραγωγή θα είναι πλούσια, προφυλαγμένη από διάφορους ζημιογόνους παράγοντες και το πιο βασικό, θα έχουν θαυμάσιες γευστικές ιδιότητες».

Ο καλλιεργητής πρέπει να ακολουθήσει και συγκεκριμένες οδηγίες όπως:

 • … Στείλτε για μια βδομάδα Θείες σκέψεις προς το μέρος, στο οποίο θα φυτέψετε. 
 • … προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε και να συνδεθείτε με το πνευματικό μέρος των σπόρων (με το δικό τους πνευματικό φορτίο). Ευχηθείτε τους να εκτελέσουν την Θεία αποστολή.
 • Αφού φτάσετε, εκεί όπου θα σπείρετε, σταθείτε στο ανατολικό μέρος, με πρόσωπο προς το μέρος και πείτε το: «Πάτερ ημών»…
 • Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης στέλνετε σκέψεις για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών…

  ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

     Η διδασκαλία του Πέτερ Ντένωφ βασίζεται στη Θεοσοφία και τον Αποκρυφισμό. Η ολιστική θεώρηση του κόσμου, ο απρόσωπος θεός που ταυτίζεται με το σύμπαν και με την δημιουργία, οι ψυχές των φυτών, η κοσμική ενέργεια, η πίστη στη μετενσάρκωση, στο κάρμα, σε τεχνικές αυτοθεραπείας και αυτοβελτίωσης, η θετική σκέψη και ο διαλογισμός είναι έννοιες εντελώς ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και θεραπευτική. Οι χριστιανικές έννοιες, Βιβλικά εδάφια, προσευχές κλπ, χρησιμοποιούνται από τον Ντένωφ όχι σαν μέσα προσέγγισης του Θεού αλλά ως κλειδιά που ανοίγουν τις πόρτες ανώτερων πνευματικών κόσμων ή ως εργαλεία που θα συντονίσουν τους «κραδασμούς» μας ώστε να πετύχουμε την αυτοΐαση ή την αυτογνωσία. Ο θεός του Ντένωφ δεν είναι φυσικά ο Εσταυρωμένος Κύριος Ιησούς Χριστός αλλά η απόλυτη μονάδα, το απρόσωπο Εν που ενυπάρχει, σύμφωνα με την διδασκαλία του αποκρυφισμού, παντού σε ολόκληρο το σύμπαν και σε όλα τα στοιχεία του. Οι τεχνικές που προωθεί ο αποκρυφισμός δεν εξυψώνουν το άτομο σε «ανώτερες συνειδητότητες» αλλά τον φέρνουν σε επαφή με υπαρκτές οντότητες από τον κόσμο των δαιμόνων. Ο Χριστιανός δεν θεοποιεί την κτίση ή τον άνθρωπο, ούτε δέχεται τα οποιαδήποτε αποτελέσματα των απόκρυφων δυνάμεων, και «δεν ταυτίζεται με την πρόκληση του όφεως, να γίνει Θεός με αυτόματες διαδικασίες, με μεθοδεύσεις και τεχνικές που ο ίδιος καθορίζει, ακολουθώντας δηλαδή το θέλημα του σε αντίθεση με το θέλημα του Θεού. Γνωρίζει ότι ένα τέτοιο φρόνημα είναι αντίθετο με την ίδια τη φύση του που είναι κοινωνία και αγάπη, η οποία δεν μπορεί να κομματιαστεί. Δεν περιλαμβάνει μόνο την αγάπη προς τον εαυτό του ή την αγάπη προς τον πλησίον, αλλά και την αγάπη προς τον Θεό. Έτσι ο δρόμος της αυτονομίας γίνεται για τον άνθρωπο μια "παρά φύσιν οδός9.

     Ο Ορθόδοξος Χριστιανός ταυτίζεται με το φρόνημα της Παρθένου Μαρίας, η οποία σε αντίθεση με την πρόκληση του όφεως διακήρυξε για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας: "γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου". Έτσι ο άνθρωπος εγκαταλείπει την εγωκεντρική στάση του και ξαναβρίσκει τη σωστή του θέση και σχέση με τον Θεό, με τους ανθρώπους, με τον εαυτό του και με όλη τη δημιουργία και βαδίζει το δρόμο της επιστροφής που είναι ό δρόμος της "καινής κτίσεως εν Χριστώ"10.

   

   

  1. http://www.sigmalive.com/lifestyle/subjects/58704
  2. http://www.bratstvoto.net/vehadi/menugr/fr1ngr.html
  3. http://www.panevritmia.info/?lang=gr
  4. http://www.panevritmia.info/?lang=gr
  5. http://www.bratstvoto.net/vehadi/menugr/fr1ngr.html
  6.  http://www.grreporter.info/gr/
  7. http://ianisdo-anando2.blogspot.gr/2012_02_08_archive.html#2013344544451500293
  8. http://www.bratstvoto.net/vehadi/menugr/fr1ngr.html
  9. ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ -π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου
  10. ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ -π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου

  ΠΗΓΕΣ:  Την δυσκολότερη μέχρι σήμερα δικαστική περιπέτεια ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η Σαϊεντολογία καθώς οι αρχές στο Βέλγιο μετά από πολύχρονη έρευνα θα απαγγείλουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, εκβιασμούς, ακόμα και παράνομη χρήση φαρμακευτικών ουσιών.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα "L' Echo", η έρευνα των βελγικών διωκτικών αρχών ξεκίνησε έπειτα από επίσημη παραγγελία της περιφερειακής Επιθεώρησης Εργασίας των Βρυξελλών, για τις συνθήκες εργασίας στην συγκεκριμένη Εκκλησία. Η βελγική αυτή αρχή διέταξε έφοδο της αστυνομίας στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας το 2008, από την οποία οι αστυνομικές αρχές αποκόμισαν πολύ σημαντικότερα στοιχεία.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα De Tijd, οι αρχές θα απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του βελγικού παραρτήματος της Σαϊεντολογίας και δύο ανώτερων στελεχών της για απάτη, παράνομη χρήση φαρμακευτικών ουσιών, εκβιασμό και παραβίαση της ιδιωτικότητας.

  Το 2009, το γαλλικό παράρτημα της Σαϊεντολογίας είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο 900.000 δολαρίων από δικαστήριο στο Παρίσι, το οποίο όμως δεν απαγόρευσε τη θρησκεία αυτή. Η βελγική υπόθεση όμως είναι πολύ πιο αξιοπρόσεκτη, καθώς στις Βρυξέλλες βρίσκεται ουσιαστικά η έδρα της Σαϊεντολογίας για όλη την Ευρώπη.

  ΠΗΓΗ

  ANT HILL ARXHGOS

  Για τον έξω κόσμο τα Ant Hill Kids ήταν άλλη μια κοινότητα χίπηδων που ζούσαν απομονωμένοι από τον κόσμο μέσα στο ειδυλλιακό τοπίο της άγριας φύσης του Καναδά.

  Αλλά η πραγματικότητα ήταν ζοφερή για τα μέλη της αίρεσης που υπάκουαν πειθήνια στις εντολές ενός παράφρονα, που νόμιζε ότι θα τα σώσει από τις αμαρτίες τους και τα υπέβαλε επί δύο ολόκληρες δεκαετίες σε απίστευτα βασανιστήρια.

  Γόνος οικογένειας Καθολικών ο Ρος Τεριό ασπάστηκε τις διδαχές της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας και υιοθέτησε αρχικά τον υγιεινό τρόπο ζωής τους, αποφεύγοντας το κάπνισμα και τις επεξεργασμένες τροφές. Αλλά περί τα μέσα της δεκαετίας του 1970 πίστεψε ότι αυτός ήταν ο σωτήρας του κόσμου, ο μόνος που μπορούσε να τους προφυλάξει από το πόλεμο μεταξύ Καλού και Κακού που θα οδηγούσε στον αφανισμό της ανθρωπότητας.

  Χαρισματική προσωπικότητα, έπεισε γρήγορα με την ευφράδειά του άλλους να ενταχθούν στο θρησκευτικό του κίνημα κι έτσι γεννήθηκε η αίρεση των Ant Hill Kids («Τα Παιδιά του Λόφου των Μυρμηγκιών») στο Σεντ Μαρί του Κεμπέκ το 1977. Ευθύς εξ’ αρχής απαγόρεψε στους ακολούθους του κάθε επαφή με μέλη της οικογένειάς τους ή την Εκκλησία των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας. Πλέοντας σ’ ένα πέλαγος αυταπάτης πίστεψε ότι το τέλος του κόσμου θα έλθει το 1979 και υποστήριζε ότι ο ίδιος ο Θεός τον προειδοποίησε να προετοιμαστεί ο ίδιος κι η κοινότητά του για την αποκάλυψη. Και για να τους «σώσει» μετέφερε την οργάνωση σε μια νέα τοποθεσία, το «Αιώνιο Βουνό», όπως το αποκαλούσε.

  Τα πειθήνια μέλη της αίρεσης έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά και άρχισαν να κτίζουν μια ολόκληρη κωμόπολη σαν εργατικά μυρμήγκια, κι έτσι του ήρθε η ιδέα να βαφτίσει την οργάνωση “Ant Hill Kids”.

  Για να διασφαλίσει τη διαιώνιση της αίρεσής του «παντρεύτηκε» όλες τις γυναίκες οπαδούς του και τις άφησε έγκυες, ενώ υποχρέωνε τα μέλη να φορούν χιτώνες. Η παράνοιά του προχωρούσε κι άρχισε να θεωρεί ότι οι ακόλουθοί του συνωμοτούσαν εναντίον του, λόγος για τον οποίο τους απαγόρεψε να μιλούν μεταξύ τους χωρίς την άδειά του.

  Χτυπούσε τους οπαδούς του με σφυριά

  Και σαν μην έφταναν αυτά, τους έδερνε με μια ζώνη, ή τους χτυπούσε με σφυριά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, κρεμούσε ορισμένους από το ταβάνι και τους πασάλειβε με ακαθαρσίες, ή τους διέταζε να σπάσουν με βαριοπούλες τα πόδια τους, να κάθονται σε αναμμένες σόμπες ή να πυροβολούν ο ένας τον άλλο στον ώμο.

  Ούτε καν τα νεώτερα μέλη της οργάνωσής του δεν γλίτωναν από τα ξεσπάσματα οργής του, αφού έβαζε να κρατούν παιδιά πάνω από φωτιές, να τα καρφώνουν σε δέντρα (!) ή τους επιτιθόταν σεξουαλικά.

  roch2

  O Ρος Τεριό «παντρεύτηκε» τέσσερις γυναίκες σε μια τελετή

  Όσοι τολμούσαν να αποδράσουν το πλήρωναν πολύ ακριβά όταν επέστρεφαν, ενώ άλλοι υποχρεώνονταν να κόψουν τα δάκτυλα των ποδιών τους για να αποδείξουν την αφοσίωσή τους στον αρχηγό της αίρεσης, που τους είχε κάνει πλύση εγκεφάλου.

  Κάποια στιγμή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε στην κοινότητα και απομάκρυναν 17 παιδιά το 1987.

  Ξερίζωσε τα σωθικά μιας γυναίκας

  Το σοκαριστικό στην υπόθεση είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Τεριό συνέχιζε ανενόχλητος τη δράση του, χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία.

  Το 1989 μια από τις οπαδούς του, η Σολάνζ Μπουαλάρ, υπέφερε από πόνους στο στομάχι. Πιστεύοντας ότι μπορεί να τη γιατρέψει ο Τεριό την έβαλε να ξαπλώσει σ’ ένα τραπέζι και της κατάφερε μια δυνατή γροθιά στο στομάχι προτού της βάλει έναν σωλήνα στο ορθό και ρίξει μέσα μελάσα ελαιόλαδου. Κι ενώ η γυναίκα ούρλιαζε από τους πόνους, της άνοιξε το στομάχι και της ξερίζωσε με τα χέρια τμήμα των εσωτερικών οργάνων της. Η Σολάνζ ξεψύχησε την επόμενη μέρα...

  Έκοψε το χέρι μιας γυναίκας

  Μια άλλη απίστευτη κακοποίηση, ωστόσο, ήταν που τον οδήγησε τελικά στην τσιμπίδα του Νόμου. Μια γυναίκα ονόματι Γκάμπριελ, που της είχε βάλει φωτιά στα απόκρυφά της, της έσπασε οκτώ δόντια και της έκοψε τμήμα του στήθους της, κατάφερε να αποδράσει. Αλλά είχε υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου που γύρισε πίσω. Για να την τιμωρήσει ο Τεριό της έκοψε το χέρι!

  Αλλά όταν η γυναίκα απέδρασε για τρίτη και τελευταία φορά και ειδοποίησε τις Αρχές, τον συνέλαβε η αστυνομία και ο παράφρονας καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη. Ο Τεριό ομολόγησε τελικά την ενοχή του για τον φόνο της Μπουαλάρ και καταδικάστηκε σε ισόβια το 1993. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα στις 26 Φεβρουαρίου του 2011 τον δολοφόνησε ένας συγκρατούμενός του στη φυλακή του Ντόρτσεστερ μ’ ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι. «Ψόφησε αυτό το κάθαρμα. Να το μαχαίρι, με το οποίο τον έκοψα», είπε στους φύλακες...

   

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Π.Ε.Γ

  «ΗΜΟΥΝ ΟΠΑΔΟΣ TOΥ ΜΑΧΑΡΑΤΖΙ»

  ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΗΝ

  ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΟΥΡΟΥ!

  Π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

  ΔΡ.ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΡ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 

   

  ...πηγαίνουν να φορ­μάρουν το σώμα τους και ξαφνικά, χωρίς να το πολυκαταλάβουν, βρίσκονται μέσα σε ένα άντρο ενός αδίστακτου επιχειρηματία που προτίμησε να ασκήση ένα επάγγελμα που στην εποχή μας έχει πολλή πέραση: «θεός»!