"ΛΕΥΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ" ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ (ΣΕΚΤΕΣ)

π. Στέφανος Στεφόπουλος

  

Πριν από λίγο καιρό μάθαμε από τηλοψίας για την επονομαζόμενη "Λευκή Αδελφότητα" που δραστηριοποιούταν στον Πειραιά και εφάρμοζε, μεταξύ άλλων , τεχνικές "πλύσεως εγκεφάλου" στα θύματά της. Σίγουρα, αυτή δεν είναι η μόνη ομάδα που λυμαίνεται των δημοκρατικών μας θεσμών και της κοινωνικής μας ανοχής. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες ομάδες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που χαρακτηρίζονται σέκτες (sects) ή καταστροφικές λατρείες -εισαγόμενες κυρίως από τις Η.Π.Α.. Σε ένα πρόσφατο άρθρο της η έγκυρη εφημερίδα "Le Monde Diplomatique" τόνιζε πως οι αιρέσεις που κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη αποτελούν το Δούρειο Ίππο των Η.Π.Α. στην περιοχή μας!

Η Εκκλησία της Ελλάδος στην προσπάθειά της να προστατέψει τους πιστούς από τέτοιες ομάδες έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να τις εντοπίσει και καταγράψει, αλλά σκοντάφτει αφ'ενός μεν στην αδιαφορία της Πολιτείας και την επίμονη άρνησή της να συνταχθεί με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και αφ' ετέρου στο ότι οι ομάδες αυτές διαθέτουν πολλά προσωπεία και ονόματα για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να μαζέψει στοιχεία γι'αυτές- στα πλαίσια του νόμου βέβαια. Παρά τις δυσκολίες αυτές το 1995 στην Ζ' Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων στην Αλίαρτο δόθηκε στη δημοσιότητα μια λίστα με 423 ομάδες οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη, μέσα στις οποίες υπάρχει και η Λευκή Αδελφότητα που μας απασχόλησε πρόσφατα.

Επειδή ακριβώς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται για την προφύλαξη των πολιτών από τέτοιες ομάδες με τη δικαιολογία-καραμέλα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλό είναι ο καθένας μας να ενημερωθεί πάνω σε αυτά τα θέματα για να προφυλάσσεται από τους κινδύνους που εγκυμονούν από την επικοινωνία μας με τις σέκτες και τις καταστροφικές λατρείες. Οι υπηρεσίες του κράτους επικαλούνται τα "ανθρώπινα δικαιώματα" για να δικαιολογήσουν την απραξία και την "αφασία" τους. Το περίεργο είναι ότι αποδίδονται σε όλους δικαιώματα και ελευθερίες λόγου, θρησκευτικών πεποιθήσεων κ.λ.π., ενώ εμείς οι ορθόδοξοι δεν έχουμε το δικαίωμα να ενημερώνουμε τους πιστούς μας για την πλάνη των ομάδων αυτών! Η κάθε σέκτα έχει για το κράτος το δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει, να εξασκεί ελεύθερα τα θρησκευτικά του καθήκοντα, να "διαφημίζει" τα της πίστεώς του στους άλλους και μόνο ο Ορθόδοξος κληρικός δεν έχει το δικαίωμα να προφυλάξει το ποίμνιό του αποκαλύπτοντας το ψευδεπίγραφο προσωπείο των σεκτών γιατί δήθεν καταπατά τα "ανθρώπινα δικαιώματα" του κάθε απατεώνα και τσαρλατάνου. Περίεργο δεν ακούγεται;

Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν εναρμονισθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις οδηγίες (ντιρεκτίβες) για να προστατέψουν τους πολίτες από τη λίαν επικίνδυνη πολλές φορές, δράση των σεκτών. Ακόμη και η Γαλλία , το άθρησκο κράτος της Ευρώπης, έχει λάβει τα μέτρα της. Η Ορθόδοξη Ελλάδα όμως κόπτεται για τα δικαιώματα των απατεώνων καταπατώντας αυτά των πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων Ορθοδόξων! Φαίνεται πως εμείς οι Έλληνες θέλουμε να φαινόμαστε πιο δημοκρατικοί και ανθρωπιστές και δίκαιοι από άλλες χώρες όπως οι "υποανάπτυκτες και αντιδημοκρατικές", Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Μεγάλη Βρεττανία, κ.α.

Χριστιανοί προσέξτε! Οι σέκτες καλύπτονται από ένα προσωπείο και επαγγέλλονται πράγματα και ιδέες που δεν μπορούν ποτέ να πραγματοποιήσουν. Χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τακτικές για να παρασύρουν τα θύματά τους όπως:1) αυτοπροβάλλονται ως φιλανθρωπικές οργανώσεις, 2) προσεταιρίζονται ανθρώπους επώνυμους(επιστήμονες, ιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ηθοποιούς) που αγνοούν τους σκοπούς και τα κίνητρα των ομάδων αυτών, 3) επιδιώκουν συνεργασία με δημόσιους φορείς που αγνοούν περί τίνος πρόκειται, 4) οργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο(μελέτες της Βίβλου, γιορτές με χορό και μουσική, χορτοφαγικά γεύματα κ.α.), 5) προσφέρουν δωρεάν "αναλύσεις προσωπικότητας" με επιστημονικό, δήθεν, κύρος, 6) ισχυρίζονται ψευδώς ότι διαθέτουν τίτλους σπουδών και διπλώματα, 7) χρησιμοποιούν άλλες ομάδες που δεν φαίνονται σχετικές όπως π.χ. σχολές πολεμικών τεχνών, 8) παρερμηνεύουν χωρία της Βίβλου και δίνουν άλλο νόημα σε Χριστιανικούς όρους για να παγιδεύσουν όσους είναι και θέλουν να παραμείνουν Χριστιανοί κ.α.

Η Λευκή Αδελφότητα δεν είναι η μόνη που θα έπρεπε να μας απασχολεί. Υπάρχουν και στην κυριολεξία Μαύρες Αδελφότητες όπως είναι όλες αυτές οι σατανιστικές ομάδες που τελευταία γνωρίζουν μεγάλη πέραση ειδικά μεταξύ νέων ανθρώπων. Εκείνο που πρέπει να κρατάμε από όλα αυτά είναι μια "καλή ανησυχία". Δηλαδή, το αν και κατά πόσο γνωρίζουμε την πίστη μας και κατά πόσον εφαρμόζουμε στη ζωή μας το σωτηριώδες θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Για τις σέκτες όμως θα συνεχίσουμε σε επόμενο φύλλο.              

ΙΙ)

Στη δεύτερη αυτή αναφορά μας καλό θα ήταν να δούμε από κοντά τη θλιβερή πραγματικότητα των ημερών μας όσον αφορά τις σέκτες και τις καταστροφικές λατρείες. Η κοινωνία μας μαστίζεται κυριολεκτικά από ομάδες, οργανώσεις και αιρέσεις που με το πρόσχημα της θρησκευτικής ελευθερίας προσηλυτίζουν ανύποπτους συνανθρώπους μας και τους κάνουν άβουλα όργανά τους. Με δολώματα όπως "αυτογνωσία", "σωτηρία του κόσμου", "λύτρωση από επερχόμενα δεινά", τα θύματα των ομάδων αυτών εγκαταλείπουν γονείς, συζύγους και παιδιά, διακόπτουν τις σπουδές τους, παραιτούνται από την εργασία τους ή παραχωρούν τα έσοδά τους στην οργάνωση, ενώ πολλές φορές εργάζονται σκληρά για να διαδώσουν τις ιδέες τους, χωρίς κανένα μισθό!

Μερικά παραδείγματα τέτοιων ομάδων είναι: η Ενωτική Εκκλησία του Μουν, Τα παιδιά του Θεού, η Διεθνής Εταιρία για τη συνείδηση του Κρίσνα (ISKCON), Εκκλησία της Σαηεντολογίας, Υπερβατικός Διαλογισμός του Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, η Ανάντα Μάργκα, ο Νεοσατανισμός κ.α. Οι ομάδες αυτές, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, κατορθώνουν να διαλύσουν την παλαιά ταυτότητα των νέων και να τους οδηγήσουν σε μια πλήρη εξάρτηση από την ομάδα και τον αρχηγό. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι η απομόνωση από το περιβάλλον, η ελάττωση τροφών και ύπνου, η αρνητική τοποθέτηση απέναντι στο παλαιό περιβάλλον, όπως οικογένεια, εργασία και προσωπικές συνήθειες. Ταυτόχρονα η ομάδα προσφέρει μια νέα ταυτότητα με πολλές θετικές εμπειρίες όπως αναγνώριση, νέα πίστη, ψυχολογική υποστήριξη κ.α. Οι ομάδες, για να πετύχουν τις καταστροφικές τους μεθόδους, παρουσιάζουν φασιστικές δομές και ολοκληρωτική νοοτροπία. Δεν διστάζουν να προβούν σε βίαιη επέμβαση στην προσωπικότητα του ανυποψίαστου πολίτη. Πολλές φορές ανυποψίαστοι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια σε θέματα υγείας καταλήγουν σε αιρετικές και παραθρησκευτικές ομάδες, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν αυτό ή να το επιδιώκουν. Το αποτέλεσμα όμως, όπως διαπιστώνεται αργότερα, δεν ήταν η βοήθεια που επιζητούσαν αλλά η απόλυτη εξάρτηση, η μετατροπή των ανθρώπων αυτών σε πειθήνια όργανα της ομάδας! Στο βιβλίο της Πανελλήνιας Ενώσεως Γονέων "Καταστροφικές λατρείες στο φως της Ορθοδοξίας και η νομική αντιμετώπισή τους"(σελ.202 κ.εξ.) διαβάζουμε τα εξής αποκαλυπτικά: "οι καταστροφικές συνέπειες της ψυχικής αλλοίωσης συνοψίζονται ως εξής: α) οι νέοι ξεριζώνονται από το οικογενειακό, φιλικό, εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον τους, β) όταν απομονωθεί το θύμα, τότε η ομάδα εγείρει απόλυτη απαίτηση πάνω σε αυτό κι έτσι η ζωή της ομάδας, οι σκοποί της και η ιδεολογία της γίνονται πλέον τρόπος ζωής, γ) το θύμα αποκτά όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση. Αυτό έχει ως συνέπεια τον ψυχολογικό και πνευματικό εθισμό, ο οποίος καθιστά την αποδέσμευση του ατόμου από την ομάδα τόσο προβληματική που ενίοτε φθάνει μέχρι αυτοκτονίας, δ) πολλές ομάδες απαιτούν από τα μέλη τους μεγάλα χρηματικά ποσά για την παρακολούθηση σεμιναρίων, καθώς και εξαντλητική εργασία για τους "ιεραποστολικούς" σκοπούς της οργάνωσης, ε) τα θύματα των ομάδων αυτών συνήθως παρουσιάζουν μια διαταραγμένη κοινωνική ζωή και διακατέχονται από φοβία που με τη σειρά της προέρχεται από πολυάριθμες απειλές, στ) εν ονόματι του "Θεού" και για τη "σωτηρία του κόσμου" τα θύματα μπορούν να οδηγηθούν ακόμα και σε εγκληματικές πράξεις, ζ) η απόλυτη ταύτιση με την όλη διαδικασία και ζωή της οργάνωσης συνεπάγεται απώλεια σωματικού βάρους με ταυτόχρονα δείγματα διανοητικής και σωματικής εξάντλησης, κ.α.

Η ευθύνη όλων μας είναι πολύ μεγάλη! Τόσο της οικογένειας, όσο και της πολιτείας. Της Εκκλησίας αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όλοι μαζί πρέπει να δραστηριοποιηθούμε για να προλάβουμε τα χειρότερα. Κι αυτό γιατί ήδη πολλές τέτοιες ομάδες λυμαίνονται την πατρίδα μας. Δραστηριοποιούνται αρκετά χρόνια τώρα με την ανοχή των κρατικών αρχών αλλά και των δημοτικών αρχών οι οποίες ενίοτε εξυπηρετούν παντοιοτρόπως τις ομάδες αυτές-κυρίως επειδή αγνοούν τους σκοπούς τους και τις δόλιες και συχνά επικίνδυνες μεθόδους τους. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας ενημερωθεί καταλλήλως από το προς τούτο υπάρχον γραφείο αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (τηλ.010-7219161). Θα ήταν ευχής έργον αν διοργάνωνε ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Εκκλησία και με άλλους φορείς ενημερωτικά σεμινάρια για την προστασία των πολιτών. Αναφέρω συγκεκριμένα το δικό μας δήμο γιατί να είστε σίγουροι ότι μαζί με κάποιους άλλους δήμους θα πιεστούν πολύ σε αυτό το θέμα λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004! Ήδη οι αρχαιολάτρες και οι παγανιστές έχουν αρχίσει την προπαγάνδα τους και ετοιμάζονται για ποικίλες εκδηλώσεις στον περιβάλλοντα (ευρύτερο) χώρο των γηπέδων. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τα σχετικά περιοδικά τους. Κύριε Δήμαρχε, μην υποτιμήσετε το θέμα αυτό. Κινδυνεύει η νεολαία μας!                                          

 

* Κείμενο δημοσιευμένο στην εφημερίδα των Βορείων Προαστίων «Αμαρυσία»