Επιστολή που διέρρευσε στη δημοσιότητα ρίχνει άπλετο φως στις μεθοδείες που επινοείται η «Εταιρεία Σκοπιά» - το ηγετικό όργανο της οργάνωσης των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» - προκειμένου να εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της οργάνωσης.

«Κάθε ‘πρεσβύτερος’ να ελέγξει τον προσωπικό του υπολογιστή ή τα αρχεία του, ακόμα και τον χαρτοφύλακά του και να βεβαιωθεί ότι δεν διατηρείται οποιαδήποτε εμπιστευτική αλληλογραφία έξω από το εμπιστευτικό αρχείο της οργάνωσης», αναφέρει η επιστολή.

Στην ίδια επιστολή δίνονται οδηγίες καταστροφής οποιωνδήποτε πληροφοριών που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν τους ούτω καλούμενους «παραβάτες» (“wrongdoers”):  «Αν όλες αυτές οι καταγγελίες καταγραφούν λεπτομερώς, πιθανόν να μην αξιολογηθούν με ακρίβεια (!!!) εάν εξεταστούν μεμονωμένα ή εκτός πλαισίου», (εάν δηλαδή παρουσιαστούν ενώπιον κανονικού Δικαστηρίου πιθανόν να… παρεξηγηθούν), και συνεχίζει:

«Αν, κατά τη διάρκεια της εξέτασης μιας υπόθεσης, κριθεί απαραίτητο να ληφθούν σύντομες προσωπικές σημειώσεις, αυτές να καταστρέφονται όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Να αναφέρουμε εδώ ότι το 1997 η Σκοπιά εξέδωσε οδηγία καλώντας τους «πρεσβύτερους» να ενημερώνουν γραπτώς τα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στο Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης, για όλες τις περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης, αποστέλλοντας τα έντυπα σε ειδικό μπλε φάκελο.

Ειδική κυβερνητική επιτροπή διερεύνησης της παιδικής κακοποίησης ανακάλυψε ότι, από το 1950 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 1000 μέλη των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» στην Αυστραλία έχουν αναγνωριστεί από την οργάνωση ως δράστες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά κανένας δεν έχει αναφερθεί στην αστυνομία.

Όπως διαπίστωσε, αποτελεί γενική πρακτική της ηγεσίας των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» να μην αναφέρουν τις περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην αστυνομία ή άλλες αρχές.

Αντ’ αυτού, διεξάγουν εσωτερικές «πνευματικές έρευνες» που περιλαμβάνουν μια δήθεν «δικαστική ακρόαση», ένα είδος «δικαστηρίου» που χρησιμοποιείται για ν’ ακουστούν οι ισχυρισμοί για «ατασθαλίες» και στο οποίο τρεις άνδρες «πρεσβύτεροι» αποφαίνονται για το αν πράγματι συνέβη το αδίκημα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με άλλη οδηγία της «Σκοπιάς», οι  παραπονούμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν 2 αυτόπτες μάρτυρες για πιστοποίηση της καταγγελίας…

Η επιστολή έχει θορυβήσει τα θύματα παιδικής κακοποίησης στους κόλπους των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», καθώς τινάζει στον αέρα τις δικαστικές μάχες εναντίον της οργάνωσης.

«Αυτό (η επιστολή) δίνει την ευχέρεια στους ηγέτες να καταστρέψουν τα έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τεκμήρια στο Δικαστήριο», δήλωσε η δικηγόρος Λάρα Καπούτ, θύμα παιδικής κακοποίησης ως πρώην μέλος των «Μαρτύρων του Ιεχωβά».

«Δεν έχουν καμία ντροπή, ούτε ηθική και αυτά που κάνουν είναι αντίθετα απ’ αυτά που κηρύττουν», καταγγέλλει.

https://www.crikey.com.au/2019/09/10/leaders-of-the-jehovahs-witnesses-ordered-to-destroy-confidential-records/

http://www.ppu.org.cy/index.php/en/24-heresies/jehovah-s-witnesses/1503-2019-09-17-10-19-28.html