Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

Σαν απάντηση, στο ερώτημα κατά πόσον οι λεγόμενοι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» θα πρέπει να συνεχίσουν ν’ απολαμβάνουν δημόσια ωφελήματα καθόσον διαχωρίζουν τους εαυτούς τους από την υπόλοιπη κοινωνία και ειδικά στην τακτική τους να απαγορεύουν στα μέλη τους να λαμβάνουν μέρος σε δημόσιες εκλογές, η Νορβηγική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο διακοπής της οικονομικής επιχορήγησης προς την συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα.

«Εμείς δώσαμε ήδη την ψήφο μας στο Θεό», δήλωσε ένας «Μάρτυρας του Ιεχωβά» στη Νορβηγική εφημερίδα Vårt Land.

Αποκοπή

Στο εγχειρίδιο της εταιρείας Σκοπιά «Ποίμαινε τα πρόβατα του Θεού» - Α΄ Πέτρου 5, 2, αναφέρεται ότι απαγορεύεται αυστηρά η συμμετοχή σε πολιτικές εκλογές. Το εγχειρίδιο είναι ένα εσωτερικό έγγραφο που διανέμεται μόνο στους «πρεσβύτερους» της οργάνωσης.

Αν, κατόπιν συνειδητής επιλογής, αποφασίσεις να ψηφίσεις σε πολιτικές εκλογές, θα πρέπει ν’ αποχωρήσεις από τις τάξεις των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά». Τα μέλη της θρησκευτικής αυτής κοινότητας δεν επιτρέπεται να έχουν πολιτική άποψη. Ως εκ τούτου, αν εκδηλώσεις οποιαδήποτε πολιτική ανάμιξη, οι «πρεσβύτεροι» μπορούν να σε παραπέμψουν σε αποκλεισμό, καλώντας σε αποστάτη, δήλωσε στην Vårt Land ανενεργό μέλος των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμο για να διαφυλάξει τις προσωπικές του σχέσεις.

Στιγματίζεται ως «αμαρτωλός»

«Εάν ένας ενεργός ‘Μάρτυρας’ εκφράσει την άποψη ότι η απαγόρευση της ψηφοφορίας είναι λάθος, θα εξοστρακιστεί. Αν εκφράσει διαφωνία σε τμήματα του δόγματος, θα εξοστρακιστεί. Σαν συνέπεια, χάνει κάθε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους του και χαρακτηρίζεται ως ‘αμετανόητος αμαρτωλός’», λέει.

Από τον κανόνα δεν εξαιρούνται ούτε καν αυτές οι σχολικές εκλογές για ανάδειξη μαθητικού συμβουλίου, όπου επίσης οι «Μάρτυρες» απαγορεύουν στα παιδιά τους να λάβουν μέρος.

«Άλλος κόσμος»

«Αποτελεί στοιχειώδες δόγμα, ότι οι ‘Μάρτυρες του Ιεχωβά’ δεν ανήκουν σ’ αυτόν τον κόσμο. Διαχωρίζουν τους ανθρώπους στους ‘μέσα’ και στους ‘έξω’. Ανήκουν σ’ ένα άλλο κοινωνικό σύστημα και έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για τον κόσμο. Πιστεύουν ότι αυτοί μπορούν να προσφέρουν μια καλύτερη λύση από τα πολιτικά κόμματα», λέει η Hege Kristin Ringnes, ειδική ερευνήτρια στο MF Norwegian School of Theology, Religion and Society.

Σήμερα, όπως διδάσκει η «Σκοπιά», υπάρχουν δύο «παρατάξεις»: Η μία του «Ιεχωβά» και η άλλη του σατανά. Στην πρώτη υπάρχουν μόνο οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» ενώ όλες οι κυβερνήσεις, οι εκκλησίες κλπ. ανήκουν στην οργάνωση του σατανά.

Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» παρερμηνεύουν διάφορα χωρία από τις Γραφές για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Συνέπειες

Η πολιτική των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» - ν’ απαγορεύουν στα μέλη τους να ψηφίζουν -   πιθανόν να οδηγήσει τη Νορβηγική κυβέρνηση στη διακοπή της επίσημης οικονομικής χορηγίας προς τη ‘θρησκευτική οργάνωση’.

Στη Νορβηγία, οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» λαμβάνουν ετησίως ποσό αντίστοιχο σε 800.000 δολάρια ΗΠΑ για τα περίπου 12.800 μέλη τους.

Ο υπουργός θρησκευμάτων της Νορβηγίας Kjell Ingolf Ropstad, κάλεσε την οργάνωση ν’ αλλάξει τις πρακτικές της.

 

https://www.vl.no/nyhet/jehovah-s-witnesses-risk-exclusion-if-voting-in-elections-1.1564304

http://www.ppu.org.cy/index.php/en/24-heresies/jehovah-s-witnesses/1500-2019-09-10-11-08-20.html