gramman1

Κωνσταντίνος Ναυπλιώτης

 

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ "ν"

ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ;

 

   Κυκλοφορεί ευρύτατα στο διαδίκτυο κείμενο που αναφέρεται στην κατάργηση του γράμματος «Ν» από τα σχολικά εγχειρίδια γενικώς αλλά και από την καθημερινή χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Επειδή το κείμενο αυτό αναρτήθηκε και σε Ορθόδοξες ιστοσελίδες κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε σε κάποιες συγκεκριμένες εκφράσεις του, διότι αυτές όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθόδοξη διδασκαλία αλλά αντιθέτως υπάγονται στο χώρο του αποκρυφισμού.1

 Ακολουθεί το κείμενο στο οποίο έχουμε παρέμβει χρωματίζοντας τα επίμαχα σημεία του ή όσα θεωρούμε ότι απηχούν διδασκαλία της Νέας Εποχής:

Ν = Νούς - Νόμος
- Κάθε γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου εκπέμπει ήχο και εικόνα.
Κάθε λέξη τέθηκε από τους <<Ονοματοθέτες>>, νομοθέτες θα τους λέγαμε σήμερα, με ακρίβεια και όχι τυχαία και έχει άμεση σχέση Αιτίας και Αιτιατού, μεταξύ Σημαίνοντος και Σημαινομένου.
Εάν πάμε δε στις Επιστήμες, τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και άκρως διαφωτιστικά, αλλά και διδακτικά για τις επόμενες γενεές.
Το "Ν" συντονίζει τον εγκέφαλο.
Σχετικά πρόσφατα (1996) στο Ιατρικό Περιοδικό MEDIZIN-JURNAL στην Γερμανία, δημοσιεύτηκε μία επιστημονική εργασία, σύμφωνα με την οποίαν:
<<Η εκφορά του γράμματος <<Ν>> μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός της τοποθέτησης του <<Ν>> στο μέσον ακριβώς του Αλφαβήτου - στο πρώτο Ελληνικό Αλφάβητο με τα 27 γράμματα >>. (Εκτός αυτού στο Χάρβαρτ, από ιατρικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι η απαγγελία των Ομηρικών Επών στο πρωτότυπο, εκτός των άλλων, κάνει καλό στην καρδιά, ως αναπνευστική άσκηση...).
Και δικαιούμαι να ερωτήσω: Γιατί εμείς γίναμε διώκτες του <<Ν>>;
Γιατί θέλομε να φτωχύνομε τον εγκέφαλο των επομένων γενεών στην χώρα μας;
Ως μάχιμος Εκπαιδευτικός και συγγραφέας επιστημονικού συγγράμματος (ΔΥΣΛΕΞΙΑ, Αθήνα 1994, Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, 6η Έκδοση σήμερα), νομιμοποιούμαι να ερωτήσω, αλλά και να προτείνω στο τέλος:
Η Ελληνική Γλώσσα έχει πάρει πλέον μία μορφή τέτοια που δεν έχει ανάγκη από άλλες ακρότητες.
Όμως αναρωτιέμαι: Είναι τυχαίο άραγε που καταργήσαμε το γράμμα <<Ν>> στο τέλος των λέξεων και τα σχολικά μας βιβλία γράφουν το <<εμβαδό >> (!), αντί το εμβαδόν !!
(Στα σχολικά βοηθήματα όμως διαβάζομε << το εμβαδόΝ >>, δηλ. εκεί διατηρείται το Ν, ενώ το επίσημο Κράτος στα βιβλία (ΥΠΕΠΘ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) το έχουν καταργήσει !!
Για ποιον λόγο αυτή η ακρότητα: Για ποιον λόγο επίσημα διδάσκομε στα σχολεία μας κανόνες που κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, π.χ. χθες συνάντησα το Δήμαρχο (το φίλο, το Σύμβουλο κλπ. κλπ...).
Το γράμμα Ν είναι οργανικό και όταν το κόβομε πονάει. Είναι σαν να κόβομε το δακτυλάκι μας....
Εάν κάποιος αντιτείνει ότι αυτό είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια, θα πρέπει να του πούμε ότι <<η λεπτομέρεια κρατάει τον Παρθενώνα>>!
Να θυμίσω όμως εδώ και το ωραίο, ειρωνικό κείμενο του Οδ. Ελύτη τότε : <<ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ>>, όπου καταλήγει : <<Κανένας Ηρώδης δεν θα τολμούσε να διατάξει τέτοια γενοκτονία, όπως αυτή του τελικού -Ν-, εκτός κι αν του' λειπε η οπτική του ήχου...>>
Ο Γ. Ρίτσος έγραψε επίσης: <<Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει...>>.
Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνομε σήμερα ότι μετά το Νι, έρχεται και η σειρά του τελικού Σίγμα (Σ).
Κάποιοι δημοσιογράφοι στα κανάλια λένε κιόλας: <<η μέθοδο>>, η <<οδό>>, <<η πλήρη! ένταξη>> (!) κ.τ.ο.
Καλλιεργούν έτσι αυθαίρετα ένα αρνητικό γλωσσικό πρότυπο στους νέους μας με την τεράστια δύναμη των ΜΜΕ και το σχολείο ανήμπορο να αντιδράσει, αλλά και την κοινωνία παθητικά να δέχεται ως περίπου μοιραία την εξέλιξη αυτή.
Μετά από όλα αυτά διατυπώνω την εξής άποψη και καταθέτω στο Συνέδριό σας την δική μου <<Θεωρία>> για το εν λόγω ζήτημα: Διεθνώς μελετάται η μοναδική μουσικότητα της Ελληνικής Γλώσσας και ο αντίκτυπός της στην πνευματική διαύγεια του ανθρώπου.
Το γράμμα <<Ν>> διεγείρει τον εγκέφαλο θετικά και ενεργοποιεί τον άνθρωπο να σκέφτεται σωστά.
Το τελικό Σίγμα ηρεμεί τον άνθρωπο. Αυτό το δέχεται και η σύγχρονη Ψυχιατρική.
Οι Αρχαίοι Έλληνες τα εγνώριζαν όλα αυτά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόνον εμείς οι Έλληνες λέμε <<Τα είπα με το Νι και με το Σίγμα>> και δεν λέμε με άλλα γράμματα, (παρ΄όλο που έχομε στις καταλήξεις των λέξεων και άλλα γράμματα), διότι το Νι ενεργοποιεί το μυαλό μας να σκεφθούμε σωστά και το Σίγμα ηρεμεί την ψυχή μας, αφού μιλήσουμε δημόσια ή ιδιωτικά.
Η σύγχρονη Ψυχογλωσσολογία δέχεται ότι η Γλώσσα και η Σκέψη γεννιούνται ταυτόχρονα και εξελίσσονται παράλληλα και συνιστούν ανά πάσα στιγμή μία αξεχώριστη ενότητα.
Η Γλώσσα ενσαρκώνει την Σκέψη και η Σκέψη ουσιώνεται σε Γλώσσα. Είναι ένα νόμισμα με τις δύο όψεις του.
Δεν μπορεί να υπάρχει η μία πλευρά, χωρίς την άλλη.
Δεν μπορούσε να υπάρξει Ελληνική Σκέψη χωρίς την Ελληνική Γλώσσα.
Είναι γεγονός ότι η ποιότητα και ποσότητα <<καταγραφών>> στην Σκέψη προσδιορίζει και το νοητικό επίπεδο κάθε λαού.
Επομένως και το νοητικό επίπεδο καθορίζει και την ικανότητα της δημιουργίας Πολιτισμού.
Το Ελληνικόν Αλφάβητον, στην πορεία των χιλιάδων ετών του ήταν αρχικά :
Ιδεογραφικό, στη συνέχεια επινοήθηκε το Εικονογραφικό, έπειτα φθάσαμε στο Γραμμογραφικό, κατόπιν στο Συλλαβογραφικό (Γραμμική Α και Β) και τέλος καθιερώθηκε το ισχύον σήμερα Φθογγογραφικό, που είναι αξεπέραστο και στο οποίο οφείλεται η δημιουργία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Οικουμενικού Πολιτισμού.
Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού, την Ελληνική Γλώσσα και να αντισταθούμε στην κακοποίησή της. 

Σπύρος Μάρκου Διευθυντής 3ου Δημ. Σχολείου Λαρίσης

http://synodoiporia.blogspot.gr/2012/12/blog-post_6766.html

   Η άποψη ότι τα γράμματα αντιπροσωπεύουν κάτι το «ζωντανό» δεν είναι καν χριστιανική. Εκφράσεις όπως: «Το γράμμα Ν είναι οργανικό και όταν το κόβομε πονάει. Είναι σαν να κόβομε το δακτυλάκι μας» παραπέμπουν  σε ολιστικές θεωρήσεις του κόσμου όπου τα πάντα διακατέχονται από το «Εν» ή πως σε ολόκληρη την δημιουργία υπάρχει η θεία ουσία, ακόμη και στα γράμματα. Σε ιστοσελίδα που κινείται στο χώρο του εσωτερισμού διαβάζουμε (οι σημειώσεις με σκούρα δικές μας):

«Κάθε γράμμα, όπως θα δούμε και στην Ελληνική μαγεία, αντιπροσωπεύει κάτι θεϊκό. Έχει μια μαγική δύναμη. Επιστημονικές αναλύσεις έχουν αποδείξει πως η προφορά γράμματος ή συλλαβής ή λέξης, κάνει το αίμα να ρέει σε καθορισμένο σημείο στο σώμα. Άρα, συνδέονται άμεσα με τις επτά πύλες εισόδου κοσμικής ενέργειας στο σώμα. Για παράδειγμα θα πούμε πως η εκτεταμένη εκφώνηση του γράμματος «ι», φέρνει περισσότερη ροή αίματος στο κεφάλι και στη συνέχεια μεταφέρει δονήσεις σε όλο το σώμα. Η εκφώνηση του «ε» κάνει το αίμα να ρέει προς τον τράχηλο, το λαιμό και τον λάρυγγα. Η εκφώνηση του «ο» κάνει το αίμα να ρέει προς την καρδιά. Η εκφώνηση του «ου» κάνει το αίμα να ρέει προς την κοιλία. Η εκφώνηση του «α» κάνει το αίμα να ρέει προς τους πνεύμονες. Έτσι, στους μαγικούς πάπυρους βρίσκομε πλείστα τυπικά με χρήσεις φωνηέντων. Οι μεγάλοι μύστες της αρχαιότητας γνώριζαν τις ιερές λέξεις που υπήρχαν και υπάρχουν για το σκοπό της δημιουργίας έργου, γνώριζαν τον τρόπο της προφοράς τους, της εκπομπής προς ορισμένη κατεύθυνση. Αυτός ο τρόπος είναι ο χαμένος Λόγος που αναζητούν μάταια οι Αποκρυφιστικές Στοές σήμερα. Έχουν διασωθεί λίγα στοιχεία και απλά, αν κάποιος κάνει με σωστό τρόπο την χρήση τους, ιδιαίτερα των φωνηέντων, μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες στα οικεία προς τα γράμματα, όργανα του σώματός του. Και επειδή βέβαια τα σημεία του σώματος επηρεάζονται και από κάποιο ζώδιο, θα έλθουν και άλλα αγαθά συμπτώματα, μαζί με την βελτίωση. Όπως για παράδειγμα, η εκφώνηση του «ι» θα φέρει επιπρόσθετα τύχη, προορισμό, εξύψωση, υπεροχή. Και αυτό γιατί στο κεφάλι δεσπόζει ο Κριός, η έξαρση του Ήλιου». 2

Στο χώρο της θεοσοφίας πίστευαν στη μαγική δύναμη των λέξεων και των γραμμάτων. Η Μπλαβάτσκυ λέει ότι υπάρχουν λέξεις, «που έχουν μια καταστροφική ιδιότητα στις συλλαβές τους, σαν αντικειμενικά πράγματα, διότι κάθε ήχος εγείρει έναν αντίστοιχο ήχο στον αόρατο κόσμο του πνεύματος και ο αντίκτυπος παράγει ένα καλό ή ένα κακό αποτέλεσμα».3

Το ίδιο ισχύει και τη μαγεία όπου η χρήση ειδικών λέξεων (ξόρκια) επιφέρει το ανάλογο αποτέλεσμα. «Ο Φιλόστρατος αναφέρει ότι την εποχή του οι Βραχμάνοι μπορούσαν να κάνουν τις πιο εκπληκτικές θεραπείες με την απλή χρήση ορισμένων μαγικών λέξεων. Αναφέρονται επίσης αρχαίοι Πέρσες ιερείς που μπορούσαν να θεραπεύσουν στη στιγμή ένα θανατηφόρο δάγκωμα φιδιού με τη βοήθεια ενός κατάλληλου λεκτικού τύπου. Υπάρχουν λέξεις που μπορούν να βασκάνουν, να αρρωστήσουν ή να γητεύσουν και άλλες που μπορούν να «λύσουν τα μάγια» και να θεραπεύσουν. Υπάρχουν ειδικές λέξεις δύναμης στις οποίες υπακούουν ακόμα και τα στοιχεία της φύσης: λέξεις που μπορούν να ξεσηκώσουν μια θύελλα ή καταιγίδα και λέξεις που μπορούν να τα καταγαληνεύσουν. Υπάρχουν ακόμα λέξεις που καλούν τα αόρατα πνεύματα σε εκδήλωση και λέξεις που τα δεσμεύουν και τα ωθούν σε συγκεκριμένες αντικειμενικές πράξεις προς όφελος του επικλητή τους, ή λέξεις που τα εξορκίζουν και τα εκβάλλουν από τους δαιμονισμένους».4

Στο βιβλίο «Η ΔΟΝΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» (Εκδόσεις: ΔΙΟΝ) διαβάζουμε: «Άγνωστα καββαλιστικά κείμενα που διδάσκουν την τεχνική της εκφώνησης των διαφόρων γραμμάτων και λέξεων, που με την ηχητική τους χρησιμεύουν στην επίτευξη της θεραπευτικής της έκστασης και του διαλογισμού. Η μαγεία του Λόγου γίνεται μέσα από τον ήχο που βρίσκεται στον κραδασμό που παράγεται από την προφερόμενη λέξη. Η προφερόμενη λέξη γεννιέται από τη πνοή της ζωής ή την εισπνοή και γίνεται σάρκα με τον ήχο. Κάθε δόνηση είναι ήχος ακόμη κι αν δεν γίνεται αντιληπτό από το αυτί σου. Υπάρχουν ήχοι εσωτερικοί και εξωτερικοί. Η εσωτερική φωνή είναι η φωνή της σιγής. Αυτή ακούγεται κάθε στιγμή στο άτομο που εισπνέει, εκπνέει και σκέφτεται. Είναι η φωνή που σε οδηγεί σε κάθε λεπτό της ζωής σου».


Εδώ βλέπουμε να συσχετίζονται τα γράμματα με τους κραδασμούς και κάποια θεραπευτική ως μεθοδολογία. Σύμφωνα με τη διδασκαλία  του χώρου : «η ασθένεια είναι, η εκπομπή χαμηλού τύπου κραδασμικών συχνοτήτων, αρνητικής ενέργειας, όπου από τη φύση της ωθεί στην από σύνθεση, στο ελάχιστο, στην διάλυση των φυσικών δομών που απαρτίζουν το φυσικό σώμα μας!».5 Κάποια, λοιπόν, γράμματα προκαλούν ήχο ο οποίος «συντονίζει» το σώμα μας σε ανώτερες συχνότητες με αποτέλεσμα την αυτοΐαση και την ψυχοσωματική ευεξία.

Παρακάτω το κείμενο αναφέρεται σε γράμματα που επιδρούν στον …εγκέφαλο: «Το γράμμα <<Ν>> διεγείρει τον εγκέφαλο θετικά και ενεργοποιεί τον άνθρωπο να σκέφτεται σωστά. Το τελικό Σίγμα ηρεμεί τον άνθρωπο. Αυτό το δέχεται και η σύγχρονη Ψυχιατρική», και σε φόρουμ οπαδών της Καμπάλα τα εξής αποκαλυπτικά: «Υπάρχουν στην Καβάλλα 72 Ιερά ονόματα που είναι θεραπευτικά μάντραμ. Οι Μωαμεθανοί θεραπευτές, συνηθίζουν να τα μεταχειρίζονται. Οι Καβαλιστές βεβαιώνουν ότι κάθε γράμμα έχει μια δύναμη απεριόριστη. Καθένα από αυτά τα φωνήεντα ερεθίζει ορισμένα νευρικά κέντρα του ανθρώπινου οργανισμού! 

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η πρακτική εφαρμογή

ΑΣΚΗΣΗ

1. Αναπνεύστε βαθειά, προφέροντας το ΙΙΙΙΙΙ. Με την εκφώνηση αυτή το αίμα κυλά προς το κεφάλι μεταφέροντας στη συνέχεια δονήσεις σ΄ ολόκληρο το σώμα.

2. Με την εκφώνηση ΕΕΕΕΕ το αίμα κυλά προς το τράχηλο, το λαιμό και το λάρυγγα.

3. Με την εκφώνηση του Ο το αίμα κυλά προς την καρδιά.

4. Με την εκφώνηση ΟΥ (U) το αίμα ρέει προς την κοιλιά.

5. Με την εκφώνηση του Α το αίμα κυλά προς τους πνεύμονες.

Όποιος κάνει μεθοδικά αυτές τις  αναπνευστικές ασκήσεις και προφέρει τα φωνήεντα μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες των παραπάνω σημείων του σώματος του».6

Από την μαγεία της Καμπάλα λοιπόν ξεκινάει αυτή η θεωρία; Ίσως όχι.

«Ο Πυθαγόρας μας ενημερώνει για τα 3 επίπεδα της Ελληνικής γλώσσας τα οποία είναι τα εξής:
1. ομιλών
2. Σημαίνον (α. σήμα, β. σημαινόμενο)
3. Κρύπτον (α. διαστήματα β. κραδασμός γ. λεξάριθμος δ. τονάριθμος)
-Το πρώτο είναι η ομιλία
-Το δεύτερο είναι η σχέση του σήματος με το σημαινόμενο που θα αναλύσουμε παρακάτω
-Το τρίτο είναι το διάστημα (απόσταση & χρόνος), ο κραδασμός (που αφυπνίζει τον εγκέφαλο μέσω ιδιοσυχνοτήτων από τους δημιουργηθέντες παλμούς - Παλλάδα Αθηνά) ο λεξάριθμος (σχέση γραμμάτων και λέξεων με αριθμούς) και ο τονάριθμος (σχέση γραμμάτων και λέξεων με μουσικούς τόνους)
Το κάθε γράμμα αντιστοιχούσε σε έναν αριθμό, αλλά και σε έναν μουσικό τόνο άρα γράμμα=αριθμός=τόνος (μουσικός), πράγμα που φανερώνει ότι στη γλώσσα μας πίσω από τα γράμματα-λέξεις υπάρχουν αριθμοί (λεξάριθμοι) και μουσικοί φθόγγοι (τονάριθμοι)».
7

   Είναι ξεκάθαρος ο αποκρυφιστικός προσδιορισμός του θέματος που εξετάζουμε. «… Προσπαθήσαμε να διώξουμε τη σκόνη που τόσο επίμονη σκέπαζε της άρρητες λέξεις…Να οι χαμένες νότες να ακουστή η ουράνια μελωδία, να ακουστη ο χαμένος Λόγος απ’ το ρεφρέν της ανθρώπινης αρμονίας. Δεν θέλουμε τέλεια όργανα. Μας φτάνει η καρδιά και μ΄αυτή την καρδιά θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τα πάντα. ΘΑ ΕΚΦΩΝΟΎΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΓΊΝΕΤΑΙ-ΘΑ ΣΚΕΦΤΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΕΊΤΕ-ΘΑ ΟΝΕΙΡΕΎΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΆΘΕΤΑΙ...».8 

   Και ακολουθούν οι εξής «Χρήσιμοι Κανόνες»:

1.     Η μαγεία του Λόγου γίνεται μέσα από τον ήχο που βρίσκεται στο κραδασμό που παράγεται από τη προφερόμενη λέξη.
2.     Η προφερόμενη λέξη γεννιέται από τη πνοή της ζωής ή την εισπνοή και γίνεται με σάρκα με τον ήχο.
3.     Ο ήχος δεν μπορεί να εκδηλωθεί παρά μόνο μέσα από την εισπνοή και την εκπνοή που κάνει να δονούνται οι φωνητικές χορδές.
4.     Η είσοδος και η έξοδος της πνοής προκαλεί τον ήχο. Ότι αναπνέει δονείτε κι ότι δονείτε παράγει ήχο.
5.     Κάθε δόνηση είναι ήχος ακόμη κι αν δεν γίνεται αντιληπτό από το αυτί σου.
6.     Όσο βαθύτερα αναπνέουμε, τόσο ισχυρότερα εκδηλώνεται ο ήχος.
7.     Υπάρχουν ήχοι εσωτερικοί και εξωτερικοί. Η εσωτερική φωνή είναι η φωνή της σιγής. Αυτή ακούγεται κάθε στιγμή στο άτομο που εισπνέει, εκπνέει και σκέφτεται. Είναι η φωνή που σε οδηγεί σε κάθε λεπτό της ζωής σου.
8.     Οι εξωτερικοί ήχοι έχουν σαν σκοπό να μας φέρουν στον εξωτερικό κόσμο, εξελίσσοντας τη συγκέντρωση μας και μας παρέχουν τη πραγματική μύηση και αμέσως εκδηλώνονται στον εξωτερικό κόσμο. Η μύηση πετυχαίνεται με υψηλή έφεση, με βαθειά αναπνοή και με τέλεια άρθρωση.
9.     Το Εγώ χειρίζεται τη γλώσσα της σιωπής… Μιλάει στη  συνείδηση με το δικό του τόνο. Η συνείδηση είναι η γέφυρα που ενώνει το σκεπτόμενο άτομο με το αντικείμενο της σκέψεις. Είναι το σώμα της σκέψεις. Η λέξη είναι η γέφυρα που ενώνει το σκεπτόμενο άτομο με το αντικείμενο της σκέψης. Είναι το σώμα της σκέψης.
10. Η λέξη αποτελείτε από γράμματα. Τα γράμματα της αλφαβήτου όλων των διαλέκτων είναι σύμβολα μιας γλώσσας μυστικής και εξυψωμένης ακόμα και οι αριθμοί.
11. Μέσα από την εισπνοή, της κρατημένης αναπνοής και της συγκέντρωσης μπορεί να διαβαστεί και να γίνει αντιληπτή η δράση της στο συμπαθητικό σύστημα.
12.Σπάνιοι ήταν και είναι μέχρι σήμερα αυτοί που κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν και να καταλάβουν το συμβολισμό των γραμμάτων…»9

Η μαγεία λοιπόν των γραμμάτων για όσους κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το συμβολισμό τους, θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα: «ΘΑ ΕΚΦΩΝΟΎΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΓΊΝΕΤΑΙ-ΘΑ ΣΚΕΦΤΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΕΊΤΕ-ΘΑ ΟΝΕΙΡΕΎΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΆΘΕΤΑΙ». [η ορθογραφία είναι του συντάκτη]10. Η πίστη στη «θετική σκέψη» και στην άποψη ότι μυούμαστε στην αυτογνωσία μέσω τεχνικών αναπνοής και ορθής απαγγελίας γραμμάτων και ήχων είναι καθαρά αποκρυφιστική.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η φιλοσοφία του «μάντρα»: «Μάντρα είναι η δημιουργική προβολή του νου μέσα από τον Ήχο. Η επιστήμη των μάντρα στηρίζεται στη γνώση ότι ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας η οποία έχει δομή, δύναμη και μια συγκεκριμένη προβλεπόμενη επίδραση στα τσάκρας και στην ανθρώπινη ψυχή. Τα μάντρας είναι φόρμουλες που αλλάζουν τα πρότυπα του νου και τη χημεία του εγκέφαλου σύμφωνα με φυσικούς και μεταφυσικούς νόμους. Οι δονήσεις του ήχου επηρεάζουν το σώμα το νου και το πνεύμα μέσα από τη κίνηση της γλώσσας, του στόματος και την αλλαγή της χημείας του εγκεφάλου…. Ένα άτομο μπορεί να επεκτείνει τη συνείδησή του, στην επίγνωση της ολότητας των δονήσεων που είναι το θεμέλιο όλης της δημιουργίας εάν δονείται, σε ρυθμό με την αναπνοή, σε ένα συγκεκριμένο ήχο που είναι ανάλογος με τον ήχο της δημιουργίας. Η επιστήμη της πραγματικότητας είναι να βρεις τον ήχο και να αντηχείς σε αυτό τον ήχο. Τότε η ψυχή θα αριστεύσει και ο θεός θα κατοικεί μέσα σου».11

Ο χριστιανός δεν βασίζει την ψυχοσωματική του υγεία σε τεχνικές αναπνοής, εκφορές γραμμάτων της αλφαβήτου και μαγικές δονήσεις αλλά στην κάθαρσή του από τα πάθη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος γράφει: «Για την θεραπεία του ανθρώπου, κατά την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας και την όλη θεραπευτική πράξη της Εκκλησίας, απαιτείται συνδυασμός μεταξύ μυστηρίων και ασκήσεως. Η άσκηση ως εφαρμογή των εντολών του Χριστού προηγείται των μυστηρίων και ακολουθεί τα μυστήρια […] Η εν Χριστώ άσκηση, συνίσταται στην διέλευση του ανθρώπου από τους βαθμούς της πνευματικής ζωής, που είναι η κάθαρση, ο φωτισμός και η θέωση. Κάθαρση, κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, είναι η υπέρβαση της ηδονής και της οδύνης, φωτισμός είναι η υπέρβαση της λήθης και της άγνοιας και θέωση είναι η απαλλαγή και από την φαντασία. Τον συντονισμό μεταξύ μυστηρίων και ασκήσεως τον κάνει ο θεούμενος Πνευματικός Πατέρας […] Απ’ όλα τα κείμενα της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας φαίνεται καθαρά ότι η θεραπεία του ανθρώπου επιτυγχάνεται στην Εκκλησία, η οποία είναι μία ιδιαίτερη εκκλησιαστική κοινότητα – οικογένεια. Δεν πρόκειται για έναν ιδεολογοποιημένο χώρο, αλλά μία πνευματική οικογένεια, στην οποία υπάρχουν πατέρες, αδελφοί, κοινωνία αγγέλων και ανθρώπων, επικρατεί κοινοτική ζωή με τα μυστήρια και την κοινή λατρεία. Η προσωπική ζωή συνδέεται με την κοινοτική ζωή, όποτε δεν μπορούν να καλλιεργηθούν ατομοκεντρικές απόψεις θεραπείας και σωτηρίας».12

symeon neos theologos 3

Το «Ν» και το «Σ» αλλά και τεχνικές ή μαγικές εκφορές γραμμάτων ή μάντρας δεν μπορούν να «ηρεμίσουν» την ψυχή μας, ούτε να μας οδηγήσουν σε φιλοσοφική μακαριότητα. Σκοπός του ανθρώπου είναι η αγιότητα και ο Παράδεισος Του Χριστού. Πολύ σοφά γράφει ο άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος:

«Γι’ αυτό μακάριος είναι εκείνος, που ταπεινωμένος και συντριμμένος, πενθεί και κλαίει νύχτα και μέρα μπροστά στον Θεό. Αυτός θα καθήσει ολόλαμπρος στα δεξιά Του. Καλότυχος είναι εκείνος, που ακούει τα λόγια του Κυρίου και δεν περνάει ανώφελα τη ζωή του, αλλά βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση μετανοίας. Αυτός θα ελεηθεί και θα απολαύσει στη μέλλουσα ζωή τα ανεκλάλητα αγαθά της Ουράνιας Βασιλείας. Αυτός θα γίνει άγιος!». 13

 


              * Εμείς το είδαμε στην ΣΥΝ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ

 1. Επιστημονική αναίρεση του άρθρου υπάρχει στο ιστολόγιο του κ.Σαραντάκου
 2. http://www.astro.gr/arxaia-sofia/kradasmoi.htm
 3. http://dikaiopolis.pblogs.gr/2008/10/358448.html
 4. http://dikaiopolis.pblogs.gr/2008/10/358448.html
 5. http://revealedtheninthwave.blogspot.gr/2012/07/h-i-healing.html
 6. http://kykeon.ning.com/group/seirios/forum/topics/e-dhuname-toy-apolesthhentos#ixzz2F6PZEth7
 7. http://ofis780.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html
 8. (E.O.A.M. ΔΟΝΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ/η δύναμη του απολεσθέντος λόγου/ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1988) Αποσπάσματα) [σ.σ: κρατήσαμε την ορθογραφία του συντάκτη]
 9. Όπ.παρ.
 10. http://kykeon.ning.com/group/seirios/forum/topics/e-dhuname-toy-apolesthhentos
 11. http://innercircle.freeforums.org/topic-t67.html
 12. Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, Η Ορθόδοξη νηπτική θεολογία της Εκκλησίας ως μέθοδος θεραπείας, http://www.parembasis.gr/2004/04_04_12.htm
 13. Κείμενο του αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου όπως υπάρχει σε φυλλάδιο της Ι.Μ.Παρακλήτου. Ψηφιοποιημένο εδώ

 

 

τοῦ Ἰωάννου Μηλιώνη, ἐκπαιδευτικοῦ, μέλους τῆς Π.Ε.Γ.

Στὶς 20-26 Σεπτεμβρίου 1995 διεξήχθη στὴν Ἁλίαρτο, ἡ Ζ' Συνδιάσκεψη Ἐντεταλμένων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν καὶ Ἱερῶν Μητροπόλεων γιὰ θέματα αἱρέσεων καὶ παραθρησκείας. Ἡ Συνδιάσκεψη ἀσχολήθηκε μὲ τὶς ποικίλες πνευματικὲς καὶ κοσμοθεωριακὲς ὁμάδες καὶ τάσεις καθὼς καὶ μὲ τὶς νεοφανεῖς αἱρέσεις καὶ παραθρησκευτικὲς ὁμάδες.

Ὑπογραμμίστηκε γιὰ ἄλλη μιὰ φορὰ ὅτι ὁ θρησκευτικὸς χάρτης στὸν εὐρύτερο ὀρθόδοξο χῶρο ἀπειλεῖται ὅλο καὶ περισσότερο μὲ ἀλλοίωση. Οἱ γνωστὲς θρησκεῖες καὶ οἱ ποικίλες ἀ­πο­κλί­σεις τους δὲν εἶναι πλέον κάτι τὸ ἀπόμακρο. Ὅλες οἱ πα­ραλ­λα­γὲς τους ἀναπτύσσουν ἔντονη προσηλυτιστικὴ δραστηριότητα μεταξύ των Ὀρθοδόξων. Ἀκόμη καὶ ὁ κίνδυνος τοῦ Ἰσλάμ, -ἰδιαίτερα ἰδέες τοῦ μυστικισμοῦ τῶν Σούφι-, συνιστοῦν ἀπειλὴ τόσο γιὰ τοὺς Δυτικοὺς ὅσο καὶ γιὰ τοὺς Ὀρθοδόξους τῆς Ἀνατολῆς. Βουδιστὲς καὶ Ἰνδουιστὲς ποικίλων ἀποχρώσεων ἀ­πει­λοῦν νὰ μολύνουν τὸ πνευματικὸ καὶ πολιτιστικὸ περιβάλλον τῶν Ὀρθοδόξων χωρῶν. Ἐξάλλου, ἰδέες καὶ θρησκευτικὲς ἀντιλήψεις ξένες πρὸς τὴν Ὀρθοδοξία ἀπειλοῦν μὲ ἀλλοίωση τὴν Ὀρθόδοξη πίστη καὶ μὲ διάβρωση τὸ Ὀρθόδοξο φρόνημα.

Ὡς ἐκ τούτου, ἰδιαιτέρως ἐκτιμήθηκε ἡ ἐπίπονη καὶ μακροχρόνια ἐργασία καὶ ἔρευνα τῶν ἐνασχολούμενων μὲ τὸ σκηνικό τῶν αἱρέσεων καὶ τῆς παραθρησκείας καὶ κρίθηκε ἀναγκαῖο βάσει τῶν ὑπαρχόντων στοιχείων καὶ μαρτυριῶν νὰ κα­ταρ­τι­στεῖ κατάλογος πού περιλαμβάνει ὁμάδες καὶ τάσεις πού θεωρήθηκαν ἀσυμβίβαστες μὲ τὴν Ὀρθόδοξη πίστη.

Ὁ κατάλογος αὐτὸς καταρτίστηκε καὶ ἐγκρίθηκε ὁμόφωνα σὲ εἰδικὴ συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβῶν καὶ Λεβαδείας κ. Ἱερωνύμου, ἀπὸ τὴν Ζ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη τῆς Ἁλιάρτου. Δὲν ὑποδηλώνει κανέναν συσχετισμὸ τῶν ὁμάδων αὐτῶν, πού εἶναι μεταξύ τους, ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον, ἐντελῶς ἄσχετες, δὲν ἐκφράζει οὐδεμία κοι­νω­νι­κὴ ἢ ἄλλη μείωση τῶν μελῶν τους, δὲν ὑποδηλώνει μισαλλοδοξία ἢ διακρίσεις. Ἀντίθετα, ἀποτελεῖ καρπὸ ποι­μαν­τι­κῆς φροντίδας γιὰ κάθε πολίτη, ὁ ὁποῖος θὰ θελήσει νὰ ἐνταχθεῖ σὲ μιὰ ἀπὸ τὶς ὁμάδες αὐτές, ὥστε ἡ ἐπιλογή του νὰ εἶναι συνειδητὴ καὶ ἐλεύθερη. Ἀποδεικνύει, ἀκόμη, τὴν ἀ­γά­πη καὶ τὴν στοργὴ τῶν ποιμένων τῆς Ἐκκλησίας, πού συ­νῆλ­θαν στὴν Ἁλίαρτο, πρὸς τοὺς ἀδελφοὺς ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι ἐν­τά­χθη­καν σ' αὐτὲς τὶς ὁμάδες, χωρὶς νὰ ἔχουν τὴν πρόθεση νὰ ἐγ­κα­τα­λεί­ψουν ἢ νὰ νοθεύσουν τὸ περιεχόμενο τῆς πίστεώς τους καὶ τὸ Ὀρθόδοξο φρόνημά τους. Ἐὰν οἱ νε­ο­φα­νεῖς αἱρέσεις καὶ παραθρησκευτικὲς ὁμάδες ἀπεκάλυπταν τὸ ἀληθινό τους πρόσωπο καὶ δὲν ἐμφανίζονταν μὲ ποικίλα προ­σω­πεῖ­α καὶ μὲ τὸν ἰσχυρισμὸ ὅτι συμβιβάζονται ἀπόλυτα μὲ τὴν Ὀρθόδοξη πίστη, ἡ ὅλη αὐτὴ ἐρευνητικὴ ἐργασία θὰ ἦταν περιττή.

Ὁ κατάλογος αὐτὸς ὑποβάλλεται καὶ πρὸς τὶς κατὰ τόπους Ἐκκλησίες πρὸς ἐνημέρωση, ἔχει δὲ ὡς ἑξῆς:

Ἀκολουθοῦν οἱ 422 ὁμάδες, ποὺ λόγω ἐλλείψεως χώρου δὲν δυνάμεθα νὰ συμπεριλάβουμε ἐδῶ[1] καί κλείνει ἡ ἐγκύκλιος: Ἐπίσης, ἡ Συνδιάσκεψη ἀπεφάσισε ὁμόφωνα νὰ παρακαλέσει τὴν Ἱερὰ Σύνοδο νὰ ἐπανεξετάσει τὴν περίπτωση τῆς «Ἀ­ρι­στεί­ας Α. Ε.», δεδομένου ὅτι τὰ σεμινάρια τῆς ἑταιρείας αὐτῆς θεμελιώνονται στὴ λεγόμενη «θετικὴ σκέψη», ἡ ὁποία ὡς γνω­στὸν εἶναι ἀσυμβίβαστη μὲ τὴν Ὀρθόδοξη πίστη.

Γιὰ τὴν Ζ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη ὑπογράφουν: ὁ Ἐ­πί­τι­μος Πρόεδρος. Ὁ Μητροπολίτης Θηβῶν καὶ Λεβαδείας Ἱ­ε­ρώ­νυ­μος. Και τὸ Προεδρεῖο... [ἕπονται ὑπογραφὲς 11 Ἐκπροσώπων Ὀρθο­δό­ξων Ἐκκλησιῶν καί Ἱερῶν Μητροπόλεων].

Δὲν πρόλαβε νὰ κλείσει ὁ χρόνος κι ἡ ἀπάντηση ἦλθε ἀπὸ τοὺς χώρους τοῦ ἀποκρυφισμοῦ καὶ τῆς παραθρησκείας.

Τὸ Σωματεῖο ποὺ ἱδρύθηκε ἔφερε τὸν τίτλο:«Κίνηση Φι­λο­σο­φι­κῶν & Μεταφυσικῶν Ὁμάδων γιὰ Ἐλεύθερη Πνευματικὴ Ἔκ­φρα­ση», τὸ δὲ συνοδευτικὸ κείμενο, ποὺ ἀνακτήσαμε ἀπὸ με­τα­γε­νέ­στε­ρη ἀνάρτηση, πληροφοροῦσε ὅτι[2]: Ἡ «Κίνηση» ἱ­δρύ­θη­κε στὰ τέλη τοῦ 1995, ὅταν ἀντιπρόσωποι ἀπὸ 21 Φι­λο­σο­φι­κὲς καὶ Μεταφυσικὲς Ὁμάδες, ἐκδήλωσαν τὴν ἐπιθυμία νὰ ξεπεράσουν τὴν ἀπομόνωση, τὴν ἐσωστρέφεια καὶ τὶς προκαταλήψεις καὶ νὰ υἱοθετήσουν μιὰ τακτικὴ συνεργασίας γιὰ τὴν ἐπίτευξη κοινῶν στόχων δράσης πρὸς ἐνημέρωση τοῦ κοινοῦ γιὰ θέματα μεταφυσικὰ καὶ φιλοσοφικά.

Αὐτὸ μεταφράζεται ὅτι οἱ ἀρχηγοὶ 21 ἀποκρυφιστικῶν ὁ­μά­δων συνασπίστηκαν κατὰ τῆς Ἐκκλησίας. Καὶ συνεχίζει τὸ κείμενο: Σὲ μιὰ δεδομένη χρονικὴ στιγμή, ποὺ ἡ κάθε ἀτομικὴ ἔκφραση ὄντας ἔξω ἀπὸ τὰ ὅρια τῆς ἐθνικῆς θρησκείας κινδύνευε νὰ κατηγορηθεῖ ἀθεϊσμός, αἵρεση καὶ σατανισμός, καὶ ὁ φόβος τοῦ κυνηγητοῦ καὶ τῆς λασπολογίας ἀπὸ φανατισμένες θρη­σκευ­τι­κὲς ὁμάδες εἶχε σχεδὸν καταλάβει τὴν κοινωνία μας -στὴν Ἀθήνα τοῦ 1995- ἔγινε μιὰ ἐπανάσταση. Συνέβη μιὰ ἀλλαγὴ στὸν καθιερωμένο θρησκευτικὸ τρόπο ἔκφρασης τῆς κοινωνίας μας. Κάποιοι τόλμησαν νὰ προασπίσουν τὸ ἀναφαίρετο δικαίωμα τῆς ἐλεύθερης πνευματικῆς ἔκφρασης. Καὶ αὐτοὶ εἶναι ποὺ σχημάτισαν τὴν Κίνηση τῶν Πνευματικῶν καὶ Μεταφυσικῶν Ὁμάδων γιὰ τὴν Ἐλεύθερη Πνευματικὴ Ἔκφραση.

Ἡ «Κίνηση» ἀποτελεῖται ἀπὸ ὁμάδες ποὺ διατηροῦν τὴν ἀ­νε­ξαρ­τη­σί­α καὶ τὴν αὐτοτέλειά τους, δὲν διοικεῖται ἀπὸ κάποιο συμβούλιο ἢ προεδρεῖο καὶ δὲν ἀποσκοπεῖ στὴν προβολὴ ἀτόμων ἢ ὁμάδων. Τὰ μέλη της ἔχουν φιλοσοφικὰ καὶ μεταφυσικὰ ἐν­δι­α­φέ­ρον­τα καὶ ἑνώνουν τὶς δυνάμεις τους γιὰ νὰ ἐκφράσουν τὴ φιλοσοφία τῆς ἀγάπης καὶ τῆς ἑνότητας.

Σκοπὸς τῆς Κίνησης εἶναι νὰ προσφέρει ἐνημέρωση γιὰ τὰ διαφορετικὰ μονοπάτια ποὺ ἀσχολοῦνται μὲ τὴν πνευματικὴ ὄψη τῆς ζωῆς, νὰ ὑποκινήσει παρόμοιες συνθέσεις ὁμάδων καὶ ἡ ἐλεύθερη πνευματικὴ ἔκφραση νὰ γίνει παράδειγμα πρὸς μίμηση καὶ ἀπὸ ἄλλους ἀνθρώπους.

Ἀρχὴ τῆς «Κίνησης» εἶναι ὅτι ὁ ἄνθρωπος ὄντας ἕνα ἐλάχιστο τμῆμα ἑνὸς Πνευματικοῦ Συνόλου, ὀφείλει νὰ σέβεται κάθε εἶ­δος ζωῆς καὶ κάθε ἔκφραση ποὺ ἀπορρέει ἀπ' αὐτὸ τὸ Σύνολο. Μὲ βάση αὐτὸ τὸ σκεπτικὸ καὶ μὲ προοπτικὴ τὴν ἑνότητα, ἐκ­φρά­ζον­ται ἀπὸ τὴν «Κίνηση», οἱ ἑξῆς σκοποί: 1. Ἡ προάσπιση τοῦ δικαιώματος νὰ ἐκφράζει κανεὶς τὶς ἀπόψεις του. 2. Ἡ ἀλ­λη­λο­γνω­ρι­μί­α τῶν ἀτόμων ποὺ διαπνέονται ἀπὸ μεταφυσικὲς ἀ­νη­συ­χί­ες. 3. Ἡ ἀνάπτυξη τοῦ σεβασμοῦ στὶς θέσεις καὶ τὶς ἀντιλήψεις μεταξύ των ἀτόμων αὐτῶν. 4. Ἡ ὀρθὴ πληροφόρηση τοῦ κοινοῦ γιὰ τὶς μεταφυσικὲς ἔννοιες καὶ πρακτικές.

Θὰ πρέπει ἐπίσης νὰ ἀναφερθεῖ ὅτι ἡ «Κίνηση» ἀποτελεῖ μιὰ δυναμικὴ σύνθεση τῶν μεμονωμένων πνευματικῶν καὶ με­τα­φυ­σι­κῶν ὁμάδων, οἱ ὁποῖες βρίσκονται ἔξω ἀπὸ τοὺς περιορισμοὺς ἀλλὰ καὶ τὴν προστασία τῶν μεγάλων Ὀργανώσεων, εἴτε αὐτὲς εἶναι μεταφυσικὲς εἴτε θρησκευτικές. Ἡ ἐνοποίηση αὐτῶν τῶν μικρότερων ὁμάδων καὶ ἡ προάσπιση νὰ ἐκφράζουν τὶς ἀπόψεις τους, εἶναι τὸ μέγιστο μέλημα τῆς Κίνησης.

Ἀπὸ τὴν «Κίνηση», ἀπὸ τὸ 1996 ἕως καὶ σήμερα πραγ­μα­το­ποι­οῦν­ται ἐτήσιες ἐκδηλώσεις - Συμπόσια, ἡμερίδες καὶ «ἡμέρες Ἑ­νό­τη­τας». Ἡ συμμετοχὴ τῶν φίλων στὶς δραστηριότητες τῆς «Κίνησης» εἶναι ἡ προοπτικὴ γιὰ τὸ μέλλον της καὶ ἡ ἀναγνώριση τῶν σκοπῶν της, ἀπὸ τοὺς ἴδιους, εἶναι ἡ μεγαλύτερη ἐ­πι­βρά­βευ­ση τῶν προσπαθειῶν της.

Ἀπὸ τὴν Κίνηση Πνευματικῶν καὶ Φιλοσοφικῶν Ὁμάδων.

Πληροφορίες: Δημήτρης Τσιγγάνης, Ἑλένη Κοσσυφίδου, Γαβριὴλ Σιμονέτος.

Ἂν καὶ ἡ δήλωση τῆς Ἐκκλησίας ὑπογράμμιζε ὅτι ὁ κατάλογος τῶν 422 ὁμάδων «δὲν ἐκφράζει οὐδεμία κοινωνικὴ ἢ ἄλλη μείωση τῶν μελῶν τους, δὲν ὑποδηλώνει μισαλλοδοξία ἢ διακρίσεις. Ἀντίθετα, ἀποτελεῖ καρπὸ ποιμαντικῆς φροντίδας γιὰ κάθε πολίτη, ὁ ὁποῖος θὰ θελήσει νὰ ἐνταχθεῖ σὲ μιὰ ἀπὸ τὶς ὁμάδες αὐτές, ὥστε ἡ ἐπιλογή του νὰ εἶναι συνειδητὴ καὶ ἐλεύθερη»· κι ὅτι ἡ πίστη των ὡς ἄνω ὁμάδων εἶναι ἀσυμβίβαστη μὲ τήν Ὀρθόδοξη Χριστιανικὴ πίστη, οἱ πρωταγωνιστὲς τῆς δημιουργίας τοῦ νεοεποχίτικου αὐτοῦ φορέα θέλησαν νὰ παρουσιάσουν ὅτι δῆθεν κα­τα­πα­τοῦν­ταν ἐλευθερίες τους τὶς ὁποῖες κανεὶς δὲν τοὺς στέρησε.

Ἡ «Κίνηση» ξεκίνησε τὸ 1995 ἐντυπωσιακὰ καὶ μὲ φανφάρες»· τὸ 2008 συμμετεῖχαν μόλις οἱ παρακάτω 12 ἀποκρυφιστικὲς ὁμάδες: Ἁρμονικὴ Ζωή, Ἐπιστήμη τῆς Πνευματικότητας, Esoterica, Θεοσοφικὸ Κίνημα, Iskcon, Κέντρο Μεταφυσικῆς Ἐνημέρωσης, Κολέγιο Μεταφυσικῶν Ἐπιστημῶν, Ὁμάδα Αὐτογνωσίας, Ὁμάδα Βεδικῶν Μελετῶν, Ὀμακοεῖο Ἀ­θη­νῶν, Σχολὴ Χρυσοῦ Ροδοσταυροῦ καὶ Τάγμα Κρίνου & Ἀ­ε­τοῦ, ἀλλὰ κι ἡ ὅλη δράση στὴν κοινή τους συνάντηση ἦταν σα­φῶς ἀποδυναμωμένη. Σήμερα ἡ «Κίνηση» δὲν ἀκούγεται ἰ­δι­αί­τε­ρα, ἂν καὶ οἱ ἄνω ὀργανώσεις δροῦν μεμονωμένα, κάποιες ἀρκετὰ δραστήρια, κάτι γιά τό ὁποῖο εὐθύνεται καὶ ἡ ποιμαντική τῆς Διοικούσης Ἐκκλησίας ἔναντι τῶν αἱρέσεων, ἡ ὁποία -ποιμαντική- δείχνει προσανατολισμένη πρός ἄλλες προτεραιότητες κι ὄχι, ὅσο θά ἔπρεπε, πρός τίς αἱρέσεις. Ἄς εὐχηθοῦμε νὰ ἀνανήψουμε σύντομα καθὼς ἔχουμε νὰ ἀντιμετωπίσουμε ὄχι 422 πλέον ὁμάδες, ἀσυμβίβαστες μὲ τὴν Ὀρθόδοξη πίστη, ἀλλὰ -καὶ τῶν ἐναλλακτικῶν συμπεριλαμβανομένων- πολλὲς χιλιάδες· καί ἡ «ἐπικαιροποίηση», ὡς συχνά ἀναφέρεται τοῦ «καταλόγου», δεν φαίνεται νά μπορεῖ πλέον νά πραγματοποιηθεῖ.

 

[1] http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/heresies/omades_outchrist.html

[2] http://www.esoterica.gr/guests/kinisi_filosofikwn_omadwn/kinisi_omadwn.htm

τοῦ Ἰωάννου Μηλιώνη, ἐκπαιδευτικοῦ, μέλους τῆς Π.Ε.Γ.

Τὸ κείμενο ποὺ ἀκολουθεῖ ἔχει προϊστορία. Ναί, ἔχει γραφεῖ ὡς σχόλιο[1], ἀπὸ τὸν ὑποφαινόμενο, πρὶν 20 συναπτὰ ἔτη παραμένοντας πάντα ἐπίκαιρο -ὅπως τὸ κάθε τί ποὺ σχετίζεται μὲ τὸν ἀποκρυφισμὸ καὶ τὴν παραθρησκεία- καθὼς ρίχνει μιὰ γρήγορη ματιὰ στὸν Νευρογλωσσικὸ Προγραμματισμὸ (Neu­ro-Linguistic Programming - NLP) μιὰ ψευδοεπιστημονική, ὁ­λι­στι­κή, ἐναλλακτική, ἐνεργειακὴ πρακτική, ποὺ μόλις ξεμύτιζε τότε στὴ χώρα μας καὶ ποὺ σήμερα ἔχει κατακλείσει κι ἔχει παγιδεύσει τοὺς πάντες καὶ τὰ πάντα. Ἀλλά, ἄς δοῦμε τό κείμενο.

Τὴν Παρασκευή, λοιπόν, 13 Ὀκτωβρίου 2000, ὅσοι Ἀθηναῖοι ξεφυλλίσαμε τὸ νέο φύλλο τῆς ἐφημερίδας τοῦ Ἀττικοῦ Μετρὸ (Metrorama), σίγουρα ἐντυπωσιαστήκαμε ἀπὸ τὴν «εἴδηση» τῆς δεύτερης σελίδας: «Ἄλλος ἄνθρωπος σὲ τρεῖς μόνο μέρες!». Ἡ εἴδηση μᾶς ἐνημέρωνε ὅτι dr Ἀντώνης Καλογήρου καὶ ἡ ἐπιστημονικὴ ὁμάδα του, ποὺ ἐφαρμόζει ἀπὸ τὴ δεκαετία τοῦ '80 τὶς ἀρχὲς τοῦ νευρογλωσσικοῦ προγραμματισμοῦ στὴν Ἀγγλία, ἀλλάζοντας τὴ ζωὴ χιλιάδων ἀνθρώπων, ὀργανώνουν ἐντός τοῦ Νοεμβρίου δύο τριήμερα σεμινάρια στὴν Ἑλλάδα ... Ἀθήνα ... καὶ ... Θεσσαλονίκη ... Ἡ συγκίνηση εἶναι εὔλογη, καθὼς ἀρκετοὶ ἄνθρωποι γνωρίζουν, ἤδη, ὅτι μὲ τὴ μέθοδο τοῦ νευρογλωσσικοῦ προγραμματισμοῦ μποροῦν σὲ τρεῖς μέρες νὰ ἀλλάξουν τὴ ζωή τους. Πρόκειται γιὰ μία καθαρὰ ἐπιστημονικὴ μέθοδο ποὺ βοηθάει ἀνθρώπους ... νὰ ἀνακαλύψουν καὶ νὰ ἀξιοποιήσουν τὶς ἀπίστευτες δυνάμεις ποὺ κρύβουν μέσα τους ... Ἄνθρωποι ποὺ χρόνια βασανίζονταν ἀπὸ ἐξαρτήσεις ... ἔλυσαν τὸ πρόβλημά τους μέσα σὲ τρεῖς μέρες. Ἄλλοι ἀνακάλυψαν τέτοιες δυνάμεις μέσα τους ὥστε μπόρεσαν ξαφνικὰ νὰ διαπεράσουν μὲ τὸ χέρι τους ἕνα χοντρὸ κοντραπλακὲ θαλάσσης ... ἢ νὰ περπατήσουν πάνω σε ἀναμμένα κάρβουνα. Κι αὐτὰ ἀκριβῶς θὰ ξανασυμβοῦν μπροστὰ στὰ ἔκπληκτα μάτια ὅλων, στὴ διάρκεια τῶν δύο τριημέρων σεμιναρίων ... Ἀλλὰ ... τὸ πιὸ οὐσιαστικὸ εἶναι ὅτι ὅσοι πάρουν μέρος στὰ σεμινάρια αὐτὰ θὰ φύγουν ἔχοντας ἀνακαλύψει τὸ μυστικό τῆς ἐπιτυχίας, ἀλλὰ καὶ τῆς προσωπικῆς εὐτυχίας τους ... Γιὰ περισσότερες πληροφορίες ... Ἰνστιτοῦτο Δυναμικῆς Ἀνάπτυξης ... ».

Ἴσως πολλοὶ νὰ μὴ γνωρίζουν τὸν Ἀντώνη Καλογήρου. Κάποιοι ἄλλοι ἴσως νὰ τὸν γνωρίζουν σὰν «ψυχολόγο», ποὺ ἀσχολεῖται μὲ «βιωματικὰ σεμινάρια» γιὰ τὴν «ἀνάπτυξη τοῦ κρυμμένου δυναμικοῦ» ἢ σὰν «δάσκαλο τῆς Θετικῆς Σκέψης». Σίγουρο πάντως εἶναι ὅτι ἡ ὀργάνωσή του: «Success Dy­namics - Ἡ Δυναμική τῆς Ἐπιτυχίας» περιλαμβάνεται στὸν κα­τάλογο τῶν 422 ὁμάδων, ποὺ εἶναι πλήρως ἀσυμβίβαστες μὲ τὴν Ὀρθόδοξη Χριστιανικὴ Πίστη καὶ ποὺ καταρτίστηκε ἀπὸ τὴ «Ζ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Ἐντεταλμένων Ἱερῶν Μητροπόλεων γιὰ θέματα αἱρέσεων καὶ παραθρησκείας» (Ἁλί­αρτος, 20 - 26/9/1995).

Ἀκόμη, ἔχει μεγάλη σημασία νὰ γίνει γνωστό, ὅτι στὸ ἄρθρο τῆς ἐφημερίδας Μετρόραμα, δὲν ἀναφέρεται τὸ 3ο «σεμινάριο», ποὺ εἶχε προγραμματιστεῖ στὴν Κύπρο (1, 2 καὶ 3 Δεκεμβρίου 2000) καὶ ποὺ εἶχε ἐξαγγελθεῖ ἀπὸ τὰ διαφημιστικὰ ἔντυπα τῆς νέας ὀργάνωσης τοῦ Ἀντώνη Καλογήρου: «Ἰνστιτοῦτο Δυ­να­μι­κῆς Ἀνάπτυξης». Κατὰ ἔγκυρες πληροφορίες ἀπὸ τὴ Λευκωσία, ὁ Ἀντώνης Καλογήρου καὶ ἡ «ἐπιστημονικὴ ὁμάδα του» βρέθηκαν ἀντιμέτωποι μὲ τὴν Κυπριακὴ Ἀστυνομία καὶ οἱ Κύπριοι ἔχασαν τὴ μοναδικὴ εὐκαιρία νὰ ἐπιλύσουν ὅλα τους τὰ προβλήματα σὲ τρεῖς μόνο μέρες!

Πέραν ὅμως ἀπὸ τὸν Ἀ. Καλογήρου καὶ τὴ νέα ὀργάνωσή του, παραμένει τὸ ἐρώτημα: Τί εἶναι ὁ νευρογλωσσικὸς προ­γραμ­μα­τι­σμὸς (NLP); Ἔχει πράγματι τόσο ἐντυπωσιακὲς ἐπιτυχίες ὥστε ὅσοι τὸν ἀσκοῦν νὰ δηλώνουν ὅτι θὰ ἀλλάξουν τὴ ζωὴ τῶν ἀνθρώπων «σὲ τρεῖς μόνο μέρες»; Ἔχει ὁ ἄνθρωπος, ἐν δυνάμει, μέσα του «ἕνα τεράστιο δυναμικὸ» ἀναξιοποίητο, ποὺ κάποιοι μποροῦν μὲ «τεχνικὲς» νὰ ἀφυπνίσουν; Τί σχέση μπο­ρεῖ νὰ ἔχει ἐδῶ ἡ πυροβασία -ὅταν αὐτὴ εἶναι «γνήσια», δηλαδὴ «παραφυσικὴ / μεντιουμιστικὴ κατάσταση» κι ὄχι ἀποτέλεσμα ἄπατης- μὲ τὴν εὐτυχία τοῦ ἄνθρωπου στὴ ζωή;

Ἀνατρέχοντας στὴ διεύθυνση: http://www mckenna-bre­en.com[2], τῆς ὀργάνωσης Mckenna - Breen, ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες «φίρμες» τοῦ NLP στὴ Μ. Βρετανία, μαθαίνουμε ὅτι: «Ὑπάρχει ἀπόλυτη συγγένεια μεταξὺ νευρογλωσσικοῦ προγραμματισμοῦ καὶ ὑπνωτισμοῦ, γιατί μεγάλο μέρος τῆς ἀνάπτυξης τοῦ NLP προέρχεται ἀπὸ τὴ μελέτη τοῦ ὑπνωτισμοῦ καὶ διαδοχικὰ ὁ ὑπνωτισμὸς εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ ἐργαλεῖα ποὺ χρησιμοποιοῦνται στὸν NLP».

Ἀνατρέχοντας σὲ γνωστὴ Ἐγκυκλοπαίδεια (Πανόραμα '97, Ἐγκυκλοπαίδεια 2002) πληροφορούμεθα ὅτι ὑπνωτισμὸς εἶναι: Ἡ τεχνητὴ πρόκληση ὕπνου. Σὲ ἀντίθεση ὅμως μὲ τὸν φυ­σι­ο­λο­γι­κὸ ὕπνο, κατὰ τὸν ὑπνωτισμὸ μερικὰ μέρη τοῦ ἐγκεφάλου παραμένουν ἐνεργὰ καὶ διαμέσου αὐτῶν πετυχαίνεται ἡ ἐπαφὴ τοῦ ὑπνωτιστῆ μὲ τὸν ὑπνωτιζόμενο. Στὴν ἀρχὴ ὁ ὑπνωτιζόμενος αἰσθάνεται ἠρεμία καὶ βάρος στὸ σῶμα καὶ στὰ βλέφαρά του, ἐνῶ διατηρεῖ τὴν ἀκοή του. Στὴ συνέχεια ἐμφανίζεται ὑπνηλία καὶ νάρκωση, ἐνῶ ἡ ἀκοὴ καὶ ἡ μνήμη λειτουργοῦν μόνο σὲ σχέση μὲ τὸν ὑπνωτιστή. Ἔπειτα ὁ ὑπνωτιζόμενος δὲ θυμᾶται τίποτε ἀπὸ ὅσα προηγήθηκαν καὶ κάνει ὅ,τι τοῦ ὑποβλήθηκε ... Ὁ ὑπνωτισμὸς χρησιμοποιεῖται γιὰ τὴν καταπολέμηση διάφορων νευρώσεων καὶ νευρωτικῶν καταστάσεων καὶ γιὰ τὴ δημιουργία χειρουργικῆς ἀναισθησίας. Ὅμως σὲ πολλὲς περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε καὶ γιὰ ἄνομους σκοποὺς (διάπραξη ἐγκλημάτων, κλοπῶν κ.λπ.), γιατί ὁ ὑπνωτισμένος ἐκτελεῖ ἀσυνείδητα ὅλες τὶς παραγγελίες τοῦ ὑπνωτιστῆ του καί, ὅταν ξυπνήσει, δὲ θυμᾶται τίποτα.

Πέραν ὅμως ἀπὸ μία προσπάθεια ἐπιστημονικῆς περιγραφῆς τοῦ φαινομένου τοῦ ὑπνωτισμοῦ, ὁ ὁποῖος εὑρίσκεται ἀπὸ τὸν περασμένο αἰώνα σὲ ἐρευνητικὸ / πειραματικὸ στάδιο, ὁ ὑ­πνω­τι­σμὸς πάντοτε χρησιμοποιήθηκε ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα μέχρι σήμερα «βιωματικά», δηλαδή, γιὰ σκοποὺς λατρευτικοὺς στὰ πλαίσια μυστηριακῶν καὶ παγανιστικῶν θρησκειῶν. Ὁ ὑ­πνω­τι­σμὸς παραμένει πάντα συνδεδεμένος μὲ τὴ μαγεία καὶ τὸν ἀποκρυφισμό, ἄλλα συχνὰ καὶ μὲ τὴν ἐγκληματικότητα. Ἡ περιορισμένη ἐρευνητικὴ ἐργασία, ποὺ σήμερα διεξάγεται σὲ κάποια πανεπιστήμια δὲν ἐπιτρέπει στὴν ἐπιστήμη νὰ θεωρήσει τὸν ὑπνωτισμὸ σὰν θεραπευτικὸ μέσον. Κι αὐτὸ ὄχι γιατί δὲν ὑπάρχει ἐπιστημονικὸ ἐνδιαφέρον γύρω ἀπὸ τὸ σχετικὸ θέμα, ἄλλα διότι ἀπὸ τὴ φύση του τὸ φαινόμενο αὐτὸ ἅπτεται τῆς ὑπαρξιακῆς σφαίρας τῆς ἀνθρώπινης ὑπόστασης, χώρου ποὺ ἀποκλείει τὴν πρόσβαση στὴ σύγχρονη ἐπιστήμη, ἀφήνει ὅμως μεγάλα περιθώρια ἐκμετάλλευσης τοῦ φαινομένου σὲ σωρεία τσαρλατάνους, μάγους, ἀποκρυφιστές, «ψυχολόγους» καὶ πρα­κτι­κοὺς «ψυχοθεραπευτές». Ἐξ ἄλλου, ἡ δῆθεν «θεραπευτικὴ» προσέγγιση διὰ τοῦ ὑπνωτισμοῦ, ποὺ εἶναι γνωστὸς καὶ μὲ τὰ πιὸ «εὔπεπτα» ὀνόματα τῆς ὕπνωσης καὶ τῆς ὑπνοθεραπείας, πραγματοποιεῖται συνήθως ἀπὸ «ἐπαγγελματίες» ὑπνωτιστὲς καὶ μέλη παραθρησκευτικῶν ὁμάδων ποὺ καμία ἐπιστημονικὴ κατάρτιση δὲν διαθέτουν, ἀλλὰ βασίζονται στὸν ἐντυπωσιασμὸ καὶ στὴν ἐξάρτηση, ποὺ δημιουργοῦν στὰ μέλη τῶν ὀργανώ­σεών τους. Οἱ δὲ «θεραπευόμενοι» ἀπὸ αὐτὲς τὶς μεθόδους -ὅταν δὲν τίθεται τὸ θέμα τῆς ἀπάτης- συνήθως κα­λοῦν­ται νὰ πληρώσουν μὲ βαρὺ τίμημα -πέραν τοῦ χρηματικοῦ-, σωματικό, ψυχολογικὸ καὶ ὑπαρξιακό, τὴν ἐμπλοκή τους μὲ τὸν «ψυχοθε­ρα­πευτὴ» / ὑπνωτιστὴ καὶ τὶς μεθόδους του.

Σήμερα, ἡ χρήση αὐτῆς τῆς ἐπικίνδυνης γιὰ τὸν ἄνθρωπο ψευδοεπιστημονικῆς πρακτικῆς ἔχει, ὅπως προαναφέραμε, κατακλείσει τὸν κόσμο καὶ εἰδικὰ τὴ χώρα μας. Ἔχει διεισδύσει σὲ ὅλους τοὺς ἐναλλακτικούς, ὁλιστικοὺς κι ἐνεργειακούς, δῆθεν θεραπευτικοὺς χώρους, ἔχει ἐνδυθεῖ τὸν μανδύα τῆς ἐπιστήμης καὶ χρησιμοποιώντας λέξεις ὅπως: «κβαντική», «βιοανάδραση», «life coaching» (προπόνηση ζωῆς) κ.ἄ παρασύρει ἀνυποψίαστα θύματα ποὺ πιστεύουν ὅτι ἀντιμετωπίζουν ἐπιστήμονες καὶ ἐ­πι­στημονικὴ μεθοδολογία[3].

Στὴν χειρότερη περίπτωση ἔχουμε ἐπιστήμονες κάποιου ἐ­πι­στη­μο­νι­κοῦ κλάδου, ἀστροφυσικοὺς π.χ., πού ἐκ­με­ταλ­λευ­ό­με­νοι τὸν τίτλο τους, διαδίδουν τὶς προσωπικές τους «θρη­σκευ­τι­κὲς» πεποιθήσεις, μετέχοντες σὲ σεμινάρια καὶ διαλέξεις, συ­χνὰ ὑπό τὴν στέγη ἀποκρυφιστικῶν ὀργανώσεων, πλα­νῶν­τες καὶ πλανώμενοι.

Ἡ Ἐκκλησία, τέλος, σαφῶς μᾶς ἀποτρέπει ἀπὸ τὴ χρήση αὐτῶν τῶν μεθόδων, προτείνοντάς μας τὰ δικά της μέσα γιὰ τὴν Σωτηρία καὶ τὸν Ἁγιασμό μας.

Τὰ περιεχόμενα τοῦ ἐν λόγω ἄρθρου ἀποτελοῦν ἀπόψεις ἐκκλησιαστικὲς καὶ ἐπιστημονικὲς καὶ δὲν ἔχουμε τὴν πρόθεση νὰ προσβάλουμε τὴν τιμὴ καὶ τὴν ὑπόληψη κανενός, τὴν ὁποία δηλώνουμε ὅτι σεβόμεθα δεόντως.

 

[1] «Διάλογος», τ. 23, Ἰαν.-Μάρτ. 2001, σσ. 44-45.

[2] Δέν ὑφίσταται πλέον· ἀντ' αὐτῆς: https://www.amazon.co.uk/Power-Influence-McKenna-Michael-Breen/dp/1905453566

[3] Βλ. καί «Διάλογος», τ. 78, Ὀκτ.-Δεκ. 2014, σσ. 23-24, «Διάλογος», τ. 73, Ἰούλ.-Σεπ. 2013, σσ. 5-8, «Διάλογος», τ. 72, Ἀπρ.-Ἰούν. 2013, σσ. 19-23 καί http://archive.is/yCT5e

τοῦ Ἰωάννου Μηλιώνη, ἐκπαιδευτικοῦ, μέλους τῆς Π.Ε.Γ.

Τὸ email μᾶς τὸ ἔστειλε ἡ Βικτωρία. Καὶ γιὰ νὰ μὴν μένουν ἀπορίες στὸν ἀέρα, ἡ Βικτωρία ἔχει διακονήσει ἐπὶ χρόνια ὡς Γραμματεὺς στὰ γραφεῖα τῆς Π.Ε.Γ. καὶ μετὰ τὴν ἀποχώρησή της συνεχίζει νὰ μᾶς παραστέκεται ὅταν μπορεῖ.

Ἀλλὰ, ἄς ἀφήσουμε τὰ «οἰκογενειακά» μας κι ἄς ἐ­πα­νέλ­θου­με ἐπὶ τοῦ προκειμένου.

Τὸ email λοιπόν, ἦταν τὸ ἑξῆς: «Καλησπέρα κ. Γιάννη. Θὰ σᾶς στείλω κάτι ποὺ πέτυχα τυχαία στὸ ἴντερνετ, ψάχνοντας γιὰ κάτι ἄλλο, ποὺ ἐνδιαφέρει τὴν Π.Ε.Γ. Δυστυχῶς ἔχει σὰν θέμα γιόγκα γιὰ παιδιά· εἶναι ἀπὸ ἕνα βιβλίο ποὺ κυκλοφορεῖ μὲ τὸν τίτλο: Κι ἐγὼ κάνω YOGA, Εἶδος: Παιδικὴ λογοτεχνία, Ἐκ­δό­σεις: Πρώτη Ὕλη, 2019»[1].

Ὅπως καταλαβαίνετε, μᾶς ζώσανε τὸ φίδια, καθὼς τὸ τί ἀ­φο­ρᾶ στὰ παιδιὰ εἶναι -ἢ μᾶλλον θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι...- τὸ μεῖζον θέμα καὶ ἡ προτεραιότητα κάθε ἄλλης ἐνασχόλησης καὶ φροντίδας, καθὼς ὅλοι γνωρίζουμε ὅτι ὅποιος δηλητηριάσει τὰ παιδιά, δηλητηριάζει τὴν ἀνθρωπότητα καὶ ἡ Νέα Ἐποχὴ τοῦ Ὑδροχόου -ὅπως ἐξ ἄλλου κάθε σκοτεινὴ προσπάθεια- στοχεύει κατ' ἐξοχὴν στὰ παιδιά.

Σπεύσαμε λοιπὸν νὰ ἐντοπίσουμε τὴ νέα αὐτὴ ἀθλιότητα.

Ἡ περὶ οὐ ὁ λόγος ἱστοσελίδα ἀνῆκε σὲ κάποιον φορέα ποὺ αὐ­το­τι­τλο­φο­ρεῖ­ται «Art Harbour» (Λιμάνι τῆς Τέχνης) κι αὐ­το­προ­βάλ­λε­ται μὲ τὰ στοιχεῖα «Πολιτισμός, Ταξίδι, Ἔκθεση, Βι­βλι­ο­πω­λεῖ­ο».

Περαιτέρω ἔρευνα μᾶς ἀποκάλυψε καὶ τὴν ἰδιοκτήτρια τοῦ φορέα, δημοσιογράφο καὶ ἐκδότρια τοῦ «artharbour.gr», κ. Ἐ­λί­ζα Σουφλὴ ἡ ὁποία αὐτοχαρακτηρίζεται μὲ τὸ παρακάτω κείμενο: «Μὲ ἕνα πτυχίο Νομικῆς καὶ αἰώνια ἀφοσίωση στὸν χῶρο τῶν Γραμμάτων καὶ τῶν Τεχνῶν μοιράζω τὸν χρόνο μου με­τα­ξὺ Ἑλλάδας & ἐξωτερικοῦ. Μουσική, Χορός, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία εἰσέβαλαν στὴ ζωή μου σὲ μικρὴ ἡλικία καὶ διαμόρφωσαν αὐτὸ ποὺ εἶμαι σήμερα! Θὰ μὲ πετύχεις νὰ κάνω βόλτες μὲ τὴ σκυλίτσα μου τὴ Σάββυ, στὸ λεωφορεῖο χωμένη σ' ἕνα βιβλίο ἢ μπροστά σε μία ὀθόνη μὲ πὸπ κὸρν στὴν ἀγκαλιὰ ἢ κάπου νὰ ἀγναντεύω τὴ θάλασσα. Ὅταν γράφεις νιώθεις γιὰ λίγο ἀθάνατος... Γι' αὐτὸ προσπαθῶ νὰ γράφω πολύ. Τὸ λιμάνι τῶν Τεχνῶν εἶναι τὸ σπίτι μου. Καλῶς Ἦρθες στὸ A­RT.h­a­r­b­o­ur!»[2].

Καὶ θὰ μοῦ πεῖτε προφανῶς: Καὶ τί μᾶς ἐνδιαφέρουν οἱ ἐ­ξάρ­σεις τῆς παραπάνω κυρίας, τὰ σκυλιά της, τὰ βιβλία της καὶ τὸ «πῶς τὴ βρίσκει» γενικά; Ἡ ἀπάντηση εἶναι: Πιστεύετε ὅτι μιὰ παρουσίαση αὐτοῦ τοῦ ἐπιπέδου προϊδεάζει πρὸς τὴ μέριμνα, τὴ φροντίδα, τὴν εὐθύνη σωστῆς διαπαιδαγώγησης τοῦ παι­διοῦ; Πολὺ μᾶλλον ὅταν ἡ ἴδια ὁμολογεῖ ὅτι «ἡ yoga μπῆκε στὴ ζωή μου πρὶν ἀπὸ ἀρκετὰ χρόνια. Τὸ γυμναστήριο ποὺ πήγαινα εἶχε προγράμματα yoga τὰ βράδια ἀργὰ καὶ εἶπα νὰ δοκιμάσω. Ἔτσι, στὴν πρώτη φορὰ κιόλας, κατάλαβα ὅτι αὐτὴ ἡ πρα­κτι­κὴ ἦρθε στὴ ζωή μου γιὰ νὰ μείνει. Ἡ σχέση μου μὲ τὴ yoga πέρασε ἀπὸ πολλὰ στάδια· ἄλλοτε ἦταν μέρος τῆς κα­θη­με­ρι­νό­τη­τάς μου καὶ ἄλλοτε ἔνιωθα ὅτι ἤθελα νὰ κρατήσω μία ἀ­πό­στα­ση. Ἕνα πολὺ βασικὸ συστατικό τῆς yoga, ὅμως, ἔμενε πάντοτε μαζί μου καὶ μὲ ἀκολούθησε καὶ συνεχίζει νὰ μὲ ἀκολουθεῖ: οἱ ἀ­να­πνο­ές»;

Καὶ ἡ διαφήμιση τῆς καταστροφικῆς γιὰ τὸν ἄνθρωπο πρα­κτι­κὴ συνεχίζεται: «Λοιπόν, τί λές; Μήπως ἦρθε ἡ ὥρα νὰ ἐντάξεις κι ἐσὺ τὴ Yoga στὴ ζωή σου; Μιὰ καλὴ ἰδέα θὰ ἦταν νὰ δοκιμάσουμε μὲ τοὺς λιλιπούτειους φίλους μας κάποιες ἀπὸ τὶς στιγ­μὲς yoga ποὺ προτείνει αὐτὸ τὸ βιβλίο!».

Καὶ συνεχίζει ἡ δημοσιογράφος: «Ὅταν διάβασα τὸν τίτλο τοῦ βιβλίου “Κι ἐγὼ κάνω Yoga” ἀνάμεσα στὰ email τοῦ Art.harbour ἀναρωτήθηκα τί μπορεῖ νὰ σημαίνει. Ἡ εἰκόνα μιᾶς οἰ­κο­γέ­νειας στὴ στάση τοῦ Δέντρου μὲ ἔκανε νὰ χαμογελάσω. Αὐτὸ τὸ βιβλίο ἤθελα νὰ εἶναι μέρος τῆς βιβλιοθήκης μου. Ἤθελα μὲ μεγάλη ἀνυπομονησία νὰ δῶ τί ἔχει νὰ μοῦ πεῖ καὶ κυρίως, πῶς ἡ Delia Hernandez καὶ ἡ Sara Meteos σκόπευαν νὰ παρουσιάσουν τὴ yoga, στὰ μικρὰ παιδιά! Στὴν ἀρχὴ θεώρησα ὅτι κάτι τέτοιο εἶναι φυσικὰ ἀδύνατον. “Μα τὰ παιδιὰ εἶναι Παιδιά!”, σκέφτηκα, “θέλουν τρέξιμο, κρυφτό, κυνηγητό, πῶς θὰ μπορέσουν νὰ ἀ­γα­πή­σουν τὴ yoga;”. Ἀρκοῦσαν λίγες ὧρες ἀ­νά­γνω­σης, ὥστε γρήγορα νὰ καταλάβω πῶς ἡ Delia Hernandez θέλει νὰ ἐντάξει ὁλόκληρη τὴν οἰκογένεια στὴ φιλοσοφία τῆς yoga πέρα ἀπὸ τὴν ἄθληση, μὰ περισσότερο ὡς πρὸς τὴ θεραπευτική της δράση στὴν ψυχὴ καὶ τὴν καρδιά. Περιγράφοντας 10 στιγ­μὲς γιόγκα, 10 πρακτικὲς ποὺ μπορεῖ νὰ ἐνσωματώσει μία οἰ­κο­γέ­νεια στὴν καθημερινότητά της μὲ σκοπὸ νὰ βελτιώσει τὴν ἐπικοινωνία μεταξύ τῶν μελῶν, νὰ ἐνδυναμώσει τοὺς δεσμούς της καὶ φυσικὰ νὰ δώσει μικρὲς νότες χαρᾶς στὴ ζωὴ ἐντὸς καὶ ἐκτὸς σπιτιοῦ».

Ὅπως λοιπὸν ὁμολογεῖται ἀνωτέρω, τὸ μυστικό, τὸ κλειδί, τὸ κόλπο γιὰ νὰ «ἀγαπήσουν» τὰ παιδιὰ τὴ γιόγκα εἶναι νὰ τὴν διδαχθοῦν ἀπὸ τὰ βρεφικὰ ἀκόμη χρόνια τους ἀπὸ τοὺς ἴδιους τούς γονεῖς τους· κι εἶναι σημαντικὴ ἡ προσπάθεια ποὺ καταβάλλεται ἀπὸ τοὺς κύκλους ποὺ προωθοῦν τὴ γιόγκα στὴ χώρα μας καὶ στὸ ἐξωτερικὸ νὰ πείσουν νεαροὺς γονεῖς ποὺ κάνουν γιόγκα νὰ συμπεριλαμβάνουν στὶς ἀσκήσεις καὶ τὰ παιδιά τους καὶ μάλιστα ὅσο μικρότερα, τόσο καλύτερα[3]. Τί κι ἂν ἡ «Ἕνωση Γιόγκα» (American Yoga Association) στὶς Η.Π.Α. ἐ­ξέ­δω­σε προειδοποιήσεις ποὺ ἀναφέρουν ὅτι παιδιὰ κάτω τῶν 16 ἐτῶν ποὺ ἀσκοῦν γιόγκα κινδυνεύουν καθὼς ἀν­τι­με­τω­πί­ζουν ἀναπτυξιακὰ προβλήματα λόγω τῆς πίεσης ποὺ ἀσκοῦν οἱ στάσεις τῆς γιόγκα (asanas) στοὺς ἀδένες τοῦ σώματος[4].

Κι ἡ διαφήμιση συνεχίζεται ἀκάθεκτη: «Ἤξερες ὅτι μπορεῖς νὰ δοκιμάσεις yoga μὲ τὸ παιδὶ ἢ τὰ παιδιά σου; Φυσικὰ καὶ μπορεῖς! Στάσεις ὅπως ὁ πολεμιστής, ἡ κόμπρα, τὸ δέντρο, τὸ βουνό, ἀλλὰ καὶ μέθοδοι ἀναπνοῆς, ὅπως ἡ ἀναπνοὴ τοῦ ἀστεριοῦ μᾶς ὑπενθυμίζουν πῶς ἡ yoga μπορεῖ νὰ γίνει ἀσχολία μικρῶν καὶ μεγάλων καὶ νὰ πάρει μακριὰ τὶς ἐντάσεις, τὶς ἀπογοητεύσεις καὶ τὰ ἀρνητικὰ συναισθήματα. Ἡ μικρούλα Βέρα καθοδηγεῖ τὸν ἀναγνώστη σὲ μία βόλτα μέσα στὴν οἰκογένειά της καὶ τὶς δικές τους στιγμὲς yoga! Ἡ yoga βοηθᾶ τὴν ἴδια καὶ τὸν μικρό της ἀδερφό, τὸν Ματέο, νὰ βελτιώσουν τὴν ἐπικοινωνία τους καὶ μὲ ὁδηγὸ τὴν ἠρεμία, ἀλλὰ καὶ τὸ παιχνίδι, νὰ μάθουν νὰ λύνουν τὶς διαφορές τους μὲ ἀγάπη, νὰ ἐκφράζουν τὰ συναισθήματά τους, καὶ νὰ ἀπολαμβάνουν τὴν κάθε στιγμὴ ὄχι μόνο στὸ σπίτι, ἀλλὰ καὶ στὸ ἐξωτερικὸ περιβάλλον, μόνοι τους καὶ μὲ τοὺς γονεῖς τους. Μία ἀπὸ τὶς βασικὲς ἀρχὲς τῆς yoga εἶναι “ἀγάπα τὸν ἑ­αυ­τό σου, ὅπως εἴναι” καὶ αὐτὸ τὸ πολὺ σημαντικὸ μήνυμα τῆς ἀ­πο­δο­χῆς μποροῦμε νὰ περάσουμε στὰ παιδιά. “Πάνω ἀπ’ ὅλα, ἀπολαμβάνουμε, διασκεδάζουμε, νιώθουμε καὶ ἀναπνέουμε… μα­ζί.” Ἡ συγγραφέας, Dalia Hernandez, ἂν καὶ ἐργάζεται στὸν τομέα τοῦ marketing, ἀγάπησε τόσο πολὺ τὴ yoga ποὺ δὲν ἔμεινε στὴν ἄσκηση αὐτῆς, ἀλλὰ προχώρησε στὴ διδασκαλία της καὶ γρήγορα κατάλαβε ὅτι αὐτὸ ποὺ τὴν ἕλκυε περισσότερο ἦταν ἡ yoga γιὰ παιδιά. Σύντομα, λοιπόν, ἵδρυσε τὸ Hippy Kids Yoga & τὸ La Caza Magica del la Calma. Καὶ τὰ δύο φυσικὰ ἀφοροῦν τὴν προσέγγιση τῆς yoga ἀπὸ τὰ παιδιά. Δὲν ἄργησε ἔτσι νὰ γεννηθεῖ ἡ ἰδέα γιὰ ἕνα βιβλίο σχετικὰ μὲ τὸ ἴδιο θέμα. Η Hernandez ἀπευθύνεται σὲ παιδιὰ καὶ γονεῖς. Οἱ τελευταῖες σελίδες τοῦ βιβλίου της εἶναι ἀφιερωμένες σὲ ἕναν “ὁδηγὸ γιόγκα” γιὰ γονεῖς, ἐνῶ ἀκολουθοῦν σημαντικὲς συμβουλὲς ἐπὶ τοῦ θέματος. Πῶς μποροῦμε νὰ διαμορφώσουμε ἕναν χῶρο κατάλληλα γιὰ αὐτὸν ἀκριβῶς τὸν σκοπό; Ποιὰ εἶναι τὰ κατάλληλα ροῦχα γιὰ μικροὺς καὶ μεγάλους; Καὶ ποιὲς οἱ ἰδανικὲς συνθῆκες πρακτικῆς τῆς Yoga στὸ σπίτι; Στὸ τέλος παρουσιάζεται μία σειρὰ ἀπὸ στάσεις yoga καὶ ἀσκήσεις ἀναπνοῶν, ποὺ μποροῦν νὰ ἀποτελέσουν τὴν ἀρχὴ γιὰ νὰ ἐν­τά­ξεις κι ἐσὺ στὴ δική σου καθημερινότητα αὐτὴν τὴν ὠφέλιμη συνήθεια! Στὴν εἰκονογράφηση τῆς Sara Meteos κυριαρχοῦν τὰ ζεστὰ καὶ ζωηρὰ χρώματα, οἱ φιγοῦρες εἶναι ἀκριβῶς ὅπως θὰ φανταζόμουν τὶς φιγοῦρες ἑνὸς βιβλίου ποὺ μιλᾶ γιὰ τὴ εὐ­ερ­γε­τι­κὴ δύναμη τῆς yoga: στὰ πρόσωπά τους ἀποτυπώνεται ἡ χαρὰ τῆς στιγμῆς, ἡ ἰσορροπία, κάτι ποὺ λείπει ἀπὸ τὰ πρόσωπα τῶν περισσότερων ἀνθρώπων στὶς μέρες μας».

Δὲν θὰ προσπαθήσουμε νὰ ἀναιρέσουμε τὰ ὅσα «λαμπερὰ» καὶ «ἐκθαμβωτικὰ» παρουσιάζει ἡ δημοσιογράφος στὴν προ­σπά­θειά της νὰ προμοτάρει τὸ ἀπαράδεκτο αὐτὸ συγγραφικὸ ἀνοσιούργημα. Ἕνα μόνο σημεῖο θὰ ὑπογραμμίσουμε καὶ θὰ ἀφήσουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀδελφοὺς νὰ ἐξάγουν μόνοι τά συμπεράσματά τους. Πρόκειται γιὰ τὴν ἀνωτέρω δήλωση: «Μία ἀπὸ τὶς βασικὲς ἀρχὲς τῆς yoga εἶναι “ἀγάπα τὸν ἑαυτό σου, ὅπως εἴναι” καὶ αὐτὸ τὸ πολὺ σημαντικὸ μήνυμα τῆς ἀ­πο­δο­χῆς μποροῦμε νὰ περάσουμε στὰ παιδιά». Τί θὰ ἔλεγαν γι' αὐτὴ τὴ τοποθέτηση ἄνθρωποι πού προσπαθοῦν νὰ ζοῦν ἐκ­κλη­σι­α­στι­κά; Ἕνα μᾶς μένει: Νὰ προφυλάξουμε τὰ παιδιά· νὰ τὰ θωρακίσουμε μὲ κάθε τρόπο καὶ νὰ μὴν ξεχνοῦμε αὐτὸ ποὺ εἶπε ὁ Κύριός μας: Καὶ ὃς ἂν σκανδαλίσῃ ἕνα τῶν μικρῶν τούτων τῶν πιστευόντων εἰς ἐμέ, καλόν ἐστιν αὐτῷ μᾶλλον εἰ περίκειται λίθος μυλικὸς περὶ τὸν τράχηλον αὐτοῦ καί βέβληται εἰς τὴν θάλασσαν (Μάρκ. 9, 42).

Τὰ περιεχόμενα τοῦ ἐν λόγω ἄρθρου ἐκφράζουν θέσεις ἐκ­κλη­σι­α­στι­κὲς καὶ ἀντιαιρετικὲς καὶ δὲν ἔχουν τὴν πρόθεση νὰ προσβάλουν τὴν τιμὴ καὶ τὴν ὑπόληψη κανενός, τὶς ὁποῖες δηλώνουμε ὅτι σεβόμεθα δεόντως.

 

[1] http://www.artharbour.gr/politismos/biblio/ki-egw-kanw-yoga-2019/

[2] http://www.artharbour.gr/author/esoufli/

[3] https://www.wefit.gr/el/news/interviews/sofia-foteina/

[4] https://www.yoga-teacher-training.org/forum/kids-classes/safety-precautions-for-kids-yoga-classes/

 

τοῦ Ἰωάννου Μηλιώνη, ἐκπαιδευτικοῦ, μέλους τῆς Π.Ε.Γ.

Ἐντοπίστηκε νὰ προβάλλεται ἀπὸ τὴν «Ἐναλλακτικὴ Ἀ­τζέν­τα», ἕναν ἱστότοπο ὅπου προωθοῦνται ἑκατοντάδες ὁ­λι­στι­κὲςἐνεργειακὲςἐναλλακτικές, νεοεποχίτικες προτάσεις ζωῆς, ἀ­πο­κρυ­φι­στι­κὲς διδασκαλίες καὶ διαφημίσεις ἀν­τί­στοι­χων προϊόντων καὶ ὑπηρεσιῶν.

Τίτλος τῆς σελίδας: «Τί θὰ ἔκανες ἂν δὲν φοβόσουν; Δωρεὰν σεμινάριο γιὰ τὴ στήριξη τῆς Κιβωτοῦ τοῦ Κόσμου» καὶ ἀ­ναγ­γε­λί­α: «Εἴσοδος ἐλεύθερη»[1].

Ἤδη τὸ «γιὰ τὴ στήριξη τῆς Κιβωτοῦ τοῦ Κόσμου» μᾶς τίναξε τὰ νεῦρα στὸν ἀέρα· αὐτοσυγκρατηθήκαμε καὶ προσπαθήσαμε νὰ διαβάσουμε παρακάτω...

«Ὁ συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης σὲ ἕνα πρωτότυπο σεμινάριο μὲ θεατρικὰ στοιχεῖα, βασισμένο στὰ 3 τελευταῖα του βιβλία, μᾶς προτρέπει:

Νὰ γράψουμε τὴ “δική μας ἱστορία”

Νὰ ἀνακαλύψουμε τὸν προορισμό μας καὶ νὰ ἀπολαύσουμε τὴ διαδρομὴ μέχρι ἐκεῖ

Νὰ ἐπαναπροσδιορίσουμε τὴ σχέση μας μὲ τὸ φόβο.

Στόχος τοῦ συγκεκριμένου σεμιναρίου εἶναι νὰ μεταδοθοῦν μηνύματα καὶ γνώσεις μὲ τὴ χρήση εἰκόνων καὶ μικρῶν θεατρικῶν πράξεων ὥστε οἱ θεατὲς νὰ διασκεδάσουν (i­n­f­o­t­a­i­n­m­e­nt), ἀλλὰ καὶ νὰ στηρίξουμε ὅλοι μαζί τό σπουδαῖο ἔργο τῆς Κιβωτοῦ τοῦ Κόσμου (βραβεῖο Εὐρωπαίου Πολίτη 2018 στὸν πάτερ Ἀντώνιο καὶ τὴν Κιβωτὸ τοῦ Κόσμου)».

Ἄς κάνουμε μιὰ παύση μέχρι ἐδῶ καὶ νὰ ἐξετάσουμε τὸ παραπάνω κείμενο. Καὶ γιὰ ν' ἀρχίσουμε: Ποιὸς εἶναι ὁ συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης; Ποιὰ εἶναι τὰ 3 τελευταῖα του βιβλία καὶ τί σεμινάριο εἶναι αὐτὸ πού «μὲ θεατρικὰ στοιχεῖα» βασίζεται στὰ βιβλία τοῦ συγγραφέα;

Κι ἀκόμη, ἂν θὰ συμμετάσχουμε στὸ δωρεὰν αὐτὸ «σεμινάριο», πού βασίζεται στὰ «3 τελευταῖα βιβλία τοῦ συγγραφέα», πῶς θὰ συμμετάσχουμε ἂν δὲν ἔχουμε διαβάσει αὐτὰ τὰ βιβλία; Ἢ μήπως κάτι δὲν καταλάβαμε καλά;

Ἤδη ἀπὸ τὸ τέλος τῆς ἐν λόγω σελίδας μαθαίνουμε ὅτι ὁ Νικόλας Σμυρνάκης εἶναι συγγραφέας, success coach, «δημιουργός τῆς φιλοσοφίας τοῦ Ἀνθρώπου στὸ ΝηΣί»...

Ἄλλη ἀπορία: τί εἶναι ἕνας success coach (προπονητὴς ἐ­πι­τυ­χί­ας) καὶ τί εἶναι «ἡ φιλοσοφία τοῦ Ἀνθρώπου στὸ ΝηΣί»;

Ἀπὸ τὴν «Ἐναλλακτικὴ Ἀτζέντα» καὶ πάλι μαθαίνουμε ὅτι «Ὁ Νι­κό­λας Σμυρνάκης εἶναι ἕνας συναρπαστικὸς ἄνθρωπος μὲ μεγάλο συγγραφικό, ἐκπαιδευτικὸ ἀλλὰ καὶ φιλοσοφικὸ ἔργο. Ἡ ἕ­δρα του εἶναι στὴν Κρήτη ἀλλὰ ταξιδεύει σὲ ὅλη τὴν Ἑλλάδα καὶ στὴν Κύπρο παρακινώντας τοὺς ἀνθρώπους νὰ βροῦν τὸ νόημα τῆς ζωῆς τους. Ὁ Νικόλας Σμυρνάκης εἶναι ὁμιλητῆς, ἀρ­θρο­γρά­φος, ποιητής, μυθιστοριογράφος ἀλλὰ καὶ δημιουργὸς ἀ­πο­φθεγ­μά­των. Πολλὰ ἔργα του μπορεῖτε νὰ τὰ βρεῖτε ἐλεύθερα στὸ διαδίκτυο»[2].

Καὶ μετὰ ἀπὸ αὐτὸ ἀναρωτιόμαστε: Στὸν τρελὸ καὶ διεστραμμένο Κόσμο τοῦ σήμερα μᾶς χρειάζεται ἕνας «προπονητὴς ἐπιτυχίας»; ἕνας «συναρπαστικὸς ἄνθρωπος μὲ μεγάλο συγγραφικό, ἐκπαιδευτικὸ ἀλλὰ καὶ φιλοσοφικὸ ἔργο»; ἕνας πού «παρακινεῖ τοὺς ἀνθρώπους νὰ βροῦν τὸ νόημα τῆς ζωῆς τους»; Οἱ ἅγιοί της Ἐκκλησίας μας δὲν μᾶς εἶναι ἀρκετοί;

Ἀπὸ μιὰ γρήγορη ἔρευνα στὸ διαδίκτυο μαθαίνουμε ὅτι «ὁ συγ­γρα­φέ­ας Νικόλας Σμυρνάκης» ἔχει ἐκδώσει 4 βιβλία -τὸ ἕνα διατίθεται δωρεάν-, ὅλα στὶς Ἐκδόσεις Διόπτρα. Οἱ Ἐκ­δό­σεις αὐτὲς εἰδικεύονται σὲ βιβλία «Ψυχολογίας - Προσωπικῆς ἀνάπτυξης»[3] μεταξύ τῶν ὁποίων φιγουράρουν βιβλία τοῦ διαβόητου«γκουροὺ τοῦ σὲξ»[4] Μπαγκουάν Σρὶ Ραζνὶς (Bhagwan Shree Rajneesh) ἢ Ὄσσο (Osho)[5] κι ἄλλων «φωτισμένων» κα­θο­δη­γη­τῶν, ἐνῶ σὲ ἄλλη κατηγορία, βιβλία «Πνευματικῆς ἀ­να­ζή­τη­σης»[6], τὰ ὁποῖα προβάλλονται ὡς «κλασικὰ καὶ νέα βιβλία πνευματικότητας ποὺ ἔχουν ἐμπνεύσει χιλιάδες ἀ­να­γνῶ­στες νὰ ἀκολουθήσουν τὸ δικό τους μονοπάτι στὴ ζωή, νὰ κατακτήσουν τὴν αὐτογνωσία καὶ νὰ ἐκπληρώσουν τὸν πραγματικό τους σκοπὸ» καὶ μεταξὺ ἄλλων, τὸ κλασικὸ νεοεποχίτικο ἔργο «Ἡ οὐράνια προφητεία»[7] τοῦ Τζέϊμς Ρέντφιλντ (James Redfield), τὰ «Δῶρα τῆς ἐρήμου»[8] τοῦ Κυριάκου Μαρκίδη καὶ δεκάδες ἄλ­λα παρόμοια.

Ἔχουμε λοιπὸν ἕναν «προπονητὴ ζωῆς» -«προπονητὴ ἐ­πι­τυ­χί­ας» τὸ λέει ὁ ἴδιος-, ποὺ ἔχει γράψει τρία πρὸς πώληση βιβλία, ὅπου μέσα ἀπὸ ἕνα «happening» δύο ὡρῶν, θὰ «ψυχαγωγήσει» καὶ θὰ «διδάξει μαθήματα ζωῆς» δωρεὰν σὲ ὅσους πα­ρευ­ρε­θοῦν σὲ χῶρο τοῦ Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου, τὸ Πολιτιστικὸ Κέντρο τοῦ Δήμου: «Θεόδωρος Ἀγγελόπουλος».

Καὶ συνεχίζει ἡ ἀνακοίνωση: «Μαζί μας θὰ ἔχουμε τοὺς δημοφιλεῖς ἠθοποιοὺς Νίκο Ὀρφανὸ καὶ Γιῶργο Κοψιδά. Παρουσιάζει ἡ δημοσιογράφος Βίκυ Χαντζή».

Ἄρα τὸ «happening» θὰ εἶναι ἐνισχυμένο μὲ ἠθοποιοὺς (ἠ­θο­ποι­ὸς = ποιῶ ἦθος), ποὺ δηλώνουν ὅτι ἀστρολογικὰ εἶναι Ὑ­δρο­χό­οι[9] καὶ δημοσιογράφους -ποὺ ἀσκοῦν NLP, ὡς «NLP Master P­r­a­c­t­i­t­i­o­n­ers» καὶ ἀσχολοῦνται ἐπαγγελματικὰ μὲ τὸ Lifecoaching[10], ἐνῶ τὰ τελευταῖα τέσσερα χρόνια, σὲ συνεργασία μὲ τὸν Ἐκ­δο­τι­κὸ Οἶκο Διόπτρα, πραγματοποιοῦν σεμινάρια, w­o­r­k­s­h­o­ps καὶ βι­ω­μα­τι­κὲς παρουσιάσεις best seller βιβλίων αὐ­το­γνω­σί­ας, μὲ στόχο νὰ βο­ηθοῦν τοὺς ἀνθρώπους νὰ βρίσκουν τὴ δύναμη μέσα τους[11].

Ὅσον ἀφορᾶ τοὺς διοργανωτές, διαβάζουμε: 1) Ἐκδόσεις Διόπτρα, 2) Ἐναλλακτικὴ Δράση, 3) IslandofMan Success P­h­i­l­o­s­o­p­hy, ἐθελοντικὴ ὁμάδα: Ἄνθρωποι στὸ ΝηΣί. Κι αὐτὸ σημαίνει ὅτι ὁ Ἐκδοτικὸς Οἴκος -οἱ Ἐκδόσεις Διόπτρα-, ἐκδόσεις μὲ μεγάλο εὖρος ἀποκρυφιστικῆς καὶ νεοεποχίτικης βιβλιογραφίας, ἕνας ἀποκρυφιστικός, νεοεποχίτικος ἱστότοπος -ἡ Ἐναλλακτικὴ Δρά­ση- κι ὁ ἐπαγγελματικὸς φορέας τοῦ ἰδίου τοῦ Νικόλα Σμυρνάκη -τὸ IslandofMan Success Philosophy, ἐθελοντικὴ ὁμάδα: Ἄν­θρω­ποι στὸ ΝηΣὶ- εἶναι οἱ διοργανωτές...

Νὰ ὑποθέσουμε ὅτι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» κι ὅλη ἡ ἱστορία γίνεται γιὰ νὰ πουληθοῦν τὰ τρία βιβλία; Κι ὅτι θὰ μπο­ροῦ­σε νὰ γίνει μιὰ ἁπλὴ παρουσίαση βιβλίου ὅπως εἴ­θι­σται; Κι ὅτι ἴσως μὲ τὸ ἀνωτέρω show θὰ πουλιόνταν περισσότερα βιβλία; Κι ἐφ' ὅσον μεταξύ τῶν Χορηγῶν ἦταν κι ὁ Δῆμος Μοσχάτου – Ταύρου, ὁ χῶρος στέγασης θὰ παρεχωρεῖτο δωρεάν;

Μὰ τί καθόμαστε καὶ προβληματιζόμαστε ἀφοῦ τὸ δηλώνουν οἱ ἄνθρωποι στὴν ἀνακοίνωσή τους:

«Σημειώνουμε ὅτι δὲν θὰ ὑπάρχει κανένα οἰκονομικὸ ὄφελος γιὰ κανέναν ἀπὸ τοὺς συμμετέχοντες στὸ project καὶ ὅλα τά ἔσοδα ἀπὸ τὶς πωλήσεις τῶν βιβλίων τὴν ἡμέρα τοῦ σεμιναρίου θὰ δι­α­τε­θοῦν στὴν Κιβωτὸ τοῦ Κόσμου».

Ναί, μπορεῖ νὰ ἰσχύουν τὰ ἀνωτέρω καὶ νὰ συγκεντρωθοῦν κάποια χρήματα, ὅμως τίθεται τὸ ἐρώτημα: Ποιοὶ ὠφελοῦνται καὶ ποιοὶ βλάπτονται ἀπὸ τὴν ὅλη αὐτὴ δραστηριότητα; Ὠ­φε­λεῖ­ται ὁ φορέας τοῦ π. Ἀντώνιου Παπανικολάου, ἡ «Κιβωτὸς τοῦ Κόσμου», πού πιθανῶς θὰ ἐνισχυθεῖ στὴν καλύτερη περίπτωση μὲ κάποια χρήματα; Σίγουρα ἡ «Κιβωτὸς» ἔχει ἀνάγκη ἐνίσχυσης... ἀλλὰ μὲ χρήματα προερχόμενα ἀπὸ νεοεποχίτικες δραστηριότητες; Ἀπὸ δράσεις ὅπου πιθανῶς συμμετέχουν ἀνύποπτοι κι ἀποίμαντοι ἐκκλησιαστικὰ ἄνθρωποι, ποὺ πιστεύουν ὅτι διασκεδάζουν, «διδάσκονται» καὶ παράλληλα ἐνισχύουν ἕνα φιλανθρωπικὸ ἔργο; Ἢ ἀπὸ ἀνθρώπους ποὺ πιθανῶς θὰ ἐμπλακοῦν σὲ νεοεποχίτικες δραστηριότητες ἀγοράζοντας καὶ διαβάζοντας «νέα βιβλία πνευματικότητας ποὺ ἔχουν ἐμπνεύσει χιλιάδες ἀναγνῶστες νὰ ἀκολουθήσουν τὸ δικό τους μονοπάτι στὴ ζωή, νὰ κατακτήσουν τὴν αὐτογνωσία καὶ νὰ ἐκπληρώσουν τὸν πραγματικό τους σκοπό», ὅπως διαφημίζονται τὰ ἐν λόγω βιβλία;

Ἐμεῖς πιστεύουμε ὅτι ἔτσι δὲν ὠφελεῖται ἡ «Κιβωτὸς τοῦ Κόσμου», πού ἀποτελεῖ μία γνωστότατη καὶ καταξιωμένη προσπάθεια τὴν ὁποία ἐμφανῶς ὁ Κύριος στηρίζει καὶ εὐλογεῖ. Αὐτοὶ ποὺ ὠφελοῦνται εἶναι δυστυχῶς αὐτοὶ ποὺ θέλουν νὰ πουλήσουν τὰ κακόδοξα βιβλία τους καὶ νὰ διαδώσουν τὶς κακόδοξες διδασκαλίες τους κρυπτόμενοι πίσω ἀπὸ ἕναν ὑγιῆ ἐκκλησιαστικὸ φορέα.

Στίς 2/2/2020 ἀποστείλαμε ἐπιστολὴ πρὸς τὸν π. Ἀντώνιο Παπανικολάου, ὅπου ἀναλύαμε τούς ὡς ἄνω προβληματισμοὺς, γιὰ νὰ δεχθοῦμε τηλεφώνημα ἐκ μέρους λαϊκοῦ συνεργάτου τῆς «Κιβωτοῦ», ποὺ μᾶς ἐνημέρωσε ὅτι «δὲν ἐξετάζουν ποιοὶ εἶναι αὐτοὶ ποὺ τοὺς ἐνισχύουν οἰκονομικά». Φαίνεται ὅτι ὁ συνεργάτης δὲν ἀντελήφθη τὴν ἐπικινδυνότητα τοῦ ἐγχειρήματος ἢ πιθανῶς πιστεύει ὅτι «ὁ σκοπὸς ἁγιάζει τὰ μέσα»...

Ὁλοκληρώνοντας τόν σχολιασμό θά θέλαμε νά ὑ­πο­γραμ­μί­σου­με ὅτι δέν στοχεύουμε στήν προσβολή ἤ στήν ἀπομείωση τῆς τιμῆς καί τῆς ὑπολήψεως ὅσων ἐμπλέκονται στήν ἀνωτέρω δραστηριότητα. Θά θέλαμε ὅμως νά προστατεύσουμε τό κοινό πού πιθανῶς συμμετεῖχε στήν ἐκδήλωση, ἀπό τό ψυχοφθόρο δηλητήριο, δηλώνοντας ὅτι ὁ ἄνθρωπος δέν βοηθᾶται «νά γνωρίσει τον ἑαυτό του» μέ τίς πρακτικές τοῦ ἀ­πο­κρυ­φι­σμοῦ καί τῆς Νέας Ἐποχῆς. Βοηθᾶται καί σώζεται μόνο μέσα στή μία ποίμνη, τήν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, τήν Ἐκκλησία.

 

[1] https://enallaktikiagenda.gr/event/smurnakis-kivotos/

[2] https://enallaktikidrasi.com/2018/10/nikolas-smirnakis-dimiourgos-filosofias-anthrwpou-nisi/

[3] https://www.dioptra.gr/category/psychology/

[4] https://www.impantokratoros.gr/guru-sri-razniz.el.aspx

[5] https://www.dioptra.gr/suggrafeas/osho/

[6] https://www.dioptra.gr/category/pneumatiki-anazitisi/

[7] https://www.dioptra.gr/vivlio/pneumatiki-anazitisi/i-ourania-profiteia/

[8] https://www.dioptra.gr/vivlio/pneumatiki-anazitisi/dora-tis-erimou/

[9] https://www.youtube.com/watch?v=BscdX1AZG84 Χρόνος: 0,44-1,14.

[10] http://archive.is/Lg1bj κάποτε θὰ σχολιάσουμε καὶ τὸ NLP...

[11] https://enallaktikiagenda.gr/speaker/vicky-xantzi/