Print

University of Mysticism

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

Η Ρενέ Λινέλ κατέβηκε με μια φίλη της στην παραλία κοντά στο σπίτι της στο Λος Άντζελες, άναψε φωτιά και έκαψε όλα της τα υπάρχοντα. Το ολοκαίνουργιο δερμάτινο Αρμάνι σακάκι της, το άλμπουμ με τις φωτογραφίες του γάμου των γονιών της, ακόμα και το κρεβάτι της – όλα ρίχθηκαν στη φωτιά. Το έκανε αυτό επειδή κάποια γυναίκα ονόματι Λάξμι (Lakshmi), την οποία η Λινέλ πλήρωνε 500 δολάρια το μήνα για τέτοια καθοδήγηση, της είχε πει να το πράξει. Η Λινέλ έκανε ό,τι τη διέτασσε η Λάξμι έστω και αν θα κατέστρεφε τη ζωή της…

Απίστευτα αλλά αληθινά

Η Λινέλ είχε δύο πτυχία με άριστα. Ταξίδεψε σε σχεδόν πενήντα χώρες πριν κλείσει καν 35 χρονών. Αγαπούσε τα θαλάσσια αθλήματα. Είχε στήσει πέντε διαφορετικές επιχειρήσεις και ήταν κάτοχος Μεταπτυχιακού Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Πώς ήταν δυνατόν κάποια σαν αυτή να καταλήξει σε μια σέκτα υποβαλλόμενη σε πλήρη πλύση εγκεφάλου;

Η αρχή

Τον Ιούνιο του 2006, η Λινέλ είχε πάει σ’ ένα σεμινάριο διαλογισμού, κοντά στο σπίτι της στη Νότια Καλιφόρνια, περιμένοντας ν’ ακούσει την αργόσυρτη ‘ηρεμιστική’ φωνή κάποιας μεγαλύτερης γυναίκας που θα φορούσε λευκά μακριά φορέματα και σανδάλια. Αντ’ αυτού, η ομιλήτρια ήταν μια νεαρή, εντυπωσιακή γυναίκα ντυμένη μ’ ένα ακριβό μαύρο επαγγελματικό κοστούμι και γόβες στιλέτο. Αποπνέοντας αυτοπεποίθηση η Λάξμι αυτοσυστήθηκε και ξεκίνησε την παρουσίασή της ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν εκκωφαντικά ένα τραγούδι από ταινία δράσης επιστημονικής φαντασίας. Η Ρενέ ένοιωσε να τη διαπερνά ένα κύμα «ενέργειας» που της πήρε τα μυαλά. Μέσα σε μια στιγμή η Ρενέ παραδόθηκε τελείως.

Η ... συνέχεια και το τέλος σε βιβλίο

Στ’ απομνημονεύματά της με τίτλο «The Burn Zone», η Ρενέ μοιράζεται την περιπετειώδη εμπειρία της στην αναζήτηση της αλήθειας και της ειρήνης, την σχεδόν επταετή κόλαση που πέρασε στα χέρια των «πνευματικών» της διδασκάλων και την τελική αφύπνισή της.

Με ειλικρίνεια και θάρρος αφηγείται πώς παρασύρθηκε στο λεγόμενο «Πανεπιστήμιο του Μυστικισμού» (University of Mysticism) και αποποιήθηκε όλα τα αγαπημένα της πράγματα, έχασε δεκάδες χιλιάδες δολάρια, την προσωπική της ελευθερία και όλες της τις δυνάμεις. Αποκλεισμένη στο μονοπάτι της δυναμικής Λάξμι προς τον «φωτισμό, η Ρενέ αγνόησε τις προειδοποιήσεις της διαίσθησής της, απέβαλε κάθε κριτική σκέψη και ενστερνίστηκε πλήρως μια διεστραμμένη μορφή Ταντρικού Βουδισμού.

Κάτω από την πλήρη κυριαρχία και χειραγώγηση της Λάξμι και του επιχειρηματικού συνεργάτη της Βισνού (Vishnu), η Ρενέ έκοψε κάθε δεσμό με τα αγαπημένα της πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένου του δίδυμου αδελφού της) και με τυφλή υπακοή εκτελούσε τη μία μετά την άλλη όλες τις εντολές της Λάξμι. Κάτω από τη σαγηνευτική επήρεια της γκουρού, άλλαξε καριέρα ξεκινώντας μαθήματα Πληροφορικής, μετακόμισε από την Καλιφόρνια στη Νέα Υόρκη, «χειροτονήθηκε» ως Βουδίστρια μοναχή και υπηρέτησε τον Βισνού ως οικιακή βοηθός και ερωτική σύντροφος. Ακολουθώντας τις διαταγές της Λάξμι, να πάρει Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και να στήσει μια επιχείρηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων, η Ρενέ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και βρέθηκε μπλεγμένη σ’ ένα ερωτικό και επιχειρησιακό κυκεώνα χάνοντας περισσότερα από 500,000 δολάρια. Χρόνια αργότερα, κουλουριασμένη στο πάτωμα και κλαίγοντας με λυγμούς, η Ρενέ τελικά παραδέχτηκε: «Είμαι σε μια σέκτα…».

Προειδοποιεί

Σήμερα, θέλοντας να βοηθήσει άλλους, μέσα από τ’ απομνημονεύματά της η Ρενέ βοά:

  • Προειδοποιητικά σημάδια, που δείχνουν κατά πόσο μια ομάδα «προσωπικής ανάπτυξης» πιθανό να είναι καταστροφική λατρεία – σέκτα (cult): Ένας χαρισματικός ηγέτης που απαιτεί αδιαμφησβήτητη αφοσίωση και χρήματα από τους οπαδούς του, επικρίσεις και δριμεία κριτική που προσφέρονται ως «μαθήματα», εκφοβισμός με παραμύθια για … αρνητική ενέργεια καθώς και απομόνωση των μελών, μεταξύ άλλων.
  • Εκμετάλλευση ανθρώπων ευάλωτων σε τεχνικές ελέγχου του νου: Για τη Ρενέ το τρωτό της σημείο ήταν η απώλεια αγαπημένων της προσώπων – ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν έφηβη - καθώς και η έλλειψη αγάπης, στοργής, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στη σχέση της με τη μητέρα της μέχρι τα είκοσι της, οπότε έχασε και τη μητέρα της.
  • Η εμπλοκή σε οποιαδήποτε σέκτα (sect) ή καταστροφική λατρεία (cult) που παρουσιάζονται ως «πνευματικά μονοπάτια», αναπόφευκτα και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην αποτυχία, την απογοήτευση, την αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ατόμου και τη διάλυση οικογενειών.

ΠΗΓΕΣ: [nypost.com]  [www.warwicks.comhttps://forum.culteducation.com/read.php?12,142597

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.ppu.org.cy/index.php/en/49-heresies/sects-cults/1394-2019-01-14-11-01-08.html