Deva

Η καλλιέργεια έγινε, όπως ισχυρίζονται, με τη συνεργασία των πνευμάτων των φυ­τών (Devas)

π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

 

     Πρόκειται για Κοινότητα που αποτελεί βασικό κόμ­βο στο τεράστιο δίχτυ της λεγόμενης «Νέας Εποχής». Η κοινότητα αυτή προβάλλεται σαν πρότυπο ζωής.

 

Ιδρυτής είναι ο πρώην αξιωματικός της βρετανικής αεροπορίας Peter Caddy, και η τότε γυναίκα του Eileen, η οποία το 1953 είχε μια ιδιαίτερη εμπειρία: άκουσε μια φωνή να της λέγει· «γνώρισε ποιος είμαι. Σου είμαι πληριέστερα από την αναπνοή σου, πιο κοντά από τα χέρια και τα πόδια σου, να μου έχεις εμπιστο­σύνη». Η Eileen ισχυρίσθηκε πως ήταν ο ίδιος ο Θεός!

Το 1957 το ζευγάρι εργάσθηκε σε ξενοδοχείο στο Forres, βορειοανατολικά της Σκωτίας, κοντά στο ψαρά­δικο χωριό Findhorn. Όμως το 1962 τους απέλυσαν από το ξενοδοχείο και τότε άρχισε η ιστορία. Στη συν­τροφιά προστέθηκε η Dorothy Mcline, που κι αυτή άκουσε εσωτερική φωνή. Ξαφνικά ήλθε «εντολή» να πάνε στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το κοινόβιο, και να την καλλιεργήσουν. Η καλλιέργεια έγινε, όπως ισχυρίζονται, με τη συνεργασία των πνευμάτων των φυ­τών (Devas). Το Channelling γνώρισε στο Findhorn ιδιαίτερη άνθηση.

Με τον καιρό διαμορφώθηκε ένα πνεύμα ονομα­ζόμενο Landscape Angel, είδος εκπροσώπου των Devas. Αυτό το ηγετικό πνεύμα είπε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν στην καλλιέργεια λιπάσματα. Πρέπει να χρησιμοποιούν φυσικά μέσα και τα πνεύμα­τα θα τους βοηθήσουν, ώστε η γη να γίνει νέα και σωσμένη. Έτσι το 1971 διατυπώθηκε μ' αυτή την έν­νοια ο όρος «Νέα Εποχή», που χρησιμοποιήθηκε αρ­γότερα από τους λεγόμενους πρωτεργάτες και αποστό­λους της New Age.

Στην αρχή της δεκαετίας τού 1970 εγκαταστάθη­καν στο Findhorn και άλλοι βασικοί συνεργάτες, όπως ο Combie, ο David Spengler και άλλοι. Οικοδομήθη­κε μικρό ιερό, όπου τοποθετήθηκε το βιβλίο με τις αποκαλύψεις της Eileen Caddy. Οι οπαδοί τού Fin­dhorn πιστεύουν πως από εκεί ρέει το ζωηφόρο αίμα της θεϊκής αγάπης και της θεϊκής σοφίας και καθιστά δυνατές πολλές δραστηριότητες της κοινότητας, από την απλή εργασία, μέχρι τη φροντίδα για την εκπαίδευση.

Στην εισήγησή του ο Rudiger Hauth υπογράμμισε πως το Findhorn δεν υπάρχει για τον εαυτό του, αλλά για τον κόσμο. Οι οπαδοί του το εκλαμβάνουν για τόπο μεταβολής τού κόσμου, προκειμένου να ανατείλει η «Νέα Εποχή». Κάθε συνεδρίαση στο ιερό της κοινό­τητας τελειώνει με την επίκληση για αποστολή της ενέρ­γειας «της αγάπης μας και της σοφίας, της ειρήνης μας και της χαράς στον κόσμο, για να σωθεί και να λυτρω­θεί η ανθρωπότητα». Οι φράσεις αυτές μαρτυρούν α­ναμφίβολα για την αυτοσυνειδησία της κοινότητας.

Όμως το 1979 ο Peter Caddy χώρισε από τη γυναίκα του και έφυγε για τις ΗΠΑ. Πριν μερικά χρό­νια μετακόμισε στη Bodensee και ίδρυσε εκεί με τη νέα γυναίκα του Renate Zurn, αστρολόγο, το «Πνευ­ματικό Κέντρο - Πηγή της Ζωής».

Στο Findhorn ζουν σήμερα 250 οπαδοί και πριν από την εργασία τους σχηματίζουν μεγάλο κύκλο και ρωτούν τα πνεύματα αν είναι επιθυμητό να αρχίσουν την εργασία τους. Αν βγάλουν κάποιο αγριόχορτο, ζη­τούν από τους Devas την συγγνώμη και τους παρακα­λούν να μεταφέρουν τις ενέργειές τους στα καλά φυτά.

Η Eileen είναι σήμερα 72 ετών. Έχει αποσυρθεί και ζει σε τροχόσπιτο στο Findhorn. Στη συνέχεια πα­ραθέτουμε μερικές από τις «αποκαλύψεις» της, παρμέ­νες από το βιβλίο, «Ο Θεός μου μίλησε» (Eileen Cad­dy, God Spoke to me, Findhorn 1981):

«Αγαπημένο μου παιδί, κάθε ψυχή θα φθάσει τε­λικά σ' ένα σημείο σ' αυτό το πνευματικό μονοπάτι, όπου θα δει τον εαυτό της τέλειο, όπως Είμαι τέλειος, και πρόθυμα θα δεχθεί το θαύμα αυτής της αλήθειας. Όταν μειώνεις τον αληθινό σου Εαυτό, μειώνεις Εμένα, γιατί ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ μέσα σου, ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Εσύ, αυτό το αληθινό εσύ. Είναι τόσο αξιοπερίεργο αυτό που σου ζητώ, να διευρύνεις τη συνείδησή σου για να δεις πραγματικά τι σημαίνει να είσαι πλασμένος κατ' εικόνα Μου και καθ' ομοίωση, να είσαι τέλειος όπως ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ, για να μπορέσεις να δεις την αλήθεια εκείνων των λόγων, "Εγώ και ο Πατέρας είμαστε Ένα'...;» (σ. 19).

Σ' αυτό το κομμάτι φαίνεται καθαρά πως η εικόνα της κίνησης για τον άνθρωπο δεν είναι η χριστιανική, παρ' όλον ότι χρησιμοποιούνται χριστιανικοί όροι και γραφικά εδάφια. Εδώ δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο˙ ούτε ο Θεός ούτε ο άν­θρωπος είναι ιδιαίτερα πρόσωπα, αλλά αποτελούν α­πρόσωπη ενότητα: «Δέξου το θαύμα αυτής της αλή­θειας», καταλήγει η Eileen και λίγες σελίδες πιο κάτω συμπληρώνει: «Δεν χρειάζεται ν' αποτραβηχτείς σ' ένα τόπο λατρείας για να Με βρεις, γιατί ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ μέσα σου» (σ. 28). «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ μέσα σ' όλους τους ανθρώ­πους» (ο. 32).

Από αυτή τη βάση η Eileen αντλεί τη μεσσιανική αποστολή της κοινότητας και την πραγματικότητα του «παραδείσου» της: «Δεν υπάρχει θλίψη. Δεν υπάρχει θάνατος. Μόνο αιώνια ζωή. Υπάρχει χαρά, αγάπη, ευ­τυχία, ειρήνη. Όλα τα δώρα του Πνεύματος είναι δικά σου... Όλα λειτουργούν σύμφωνα με το σχέδιό Μου. Αλληλούια, υμνείτε» (σ. 29). «Πόσο ξεκάθαρα γίνονται όλα όταν βλέπετε τη σύγκριση φανερή μπροστά σας! Μαζί με όσους ζουν στη Νέα Εποχή, βρίσκετε ενότητα και κατανόηση μονομιάς. Δεν υπάρχουν φραγμοί, ούτε προσωπεία. Είσαστε ο πραγματικός Εαυτός σας και όλα είναι φως και χαρά» (σ. 30).

«Αναρωτιέστε πως να βοηθήσετε όσους είναι παγι­δευμένοι στα παληά. Παιδί μου, αν κάποιος δεν διαλέ­ξει να βοηθηθεί, ν' ανοίξει τα μάτια του και να δει το Φως, δεν υπάρχει άλλο να κάνεις γι’ αυτόν παρά να δώσεις Αγάπη» (σ. 30).

Βασικό στην πορεία για την αυτοεξέλιξη είναι οι θετικές σκέψεις. «Την τόσο απλή ζωή την κάνετε δύ­σκολη με εσφαλμένες σκέψεις. Αποτραβιέστε από την Αλήθεια... Αλλάζοντας τη σκέψη σας σε θετική, η ζωή γεμίζει κι εσείς νοιώθετε ένα με Μένα και τους συνανθρώπους σας» (σ. 62). Κάθε τι αρνητικό είναι για την Eileen ψευδαίσθηση. Όλα είναι φτιαγμένα «κατ' εικό­να και καθ' ομοίωση Μου. Δες ότι η τελειότητα είναι η πραγματικότητα και όλα τ' άλλα είναι ψευδαίσθηση. Δείξε τι νοιώθεις μέσα σου» (σ. 85).

«Μην σπαταλάτε χρόνο σε αργόσχολες σκέψεις και ονειροπολήσεις. Καταλάβετε ότι μέσα σας έχετε όλη την ενέργεια, όλη την ευφυΐα, όλη τη σοφία, όλη την κατανόηση, ότι παίρνετε από τη γνήσια πηγή τού Παγ­κόσμιου Νου και της Παγκόσμιας Συνειδητότητας...» (σ. 92).

Αναφερόμενη στη «Νέα Εποχή» η Eileen την ταυτίζει με τη δική μας εποχή· οι «επαγγελίες» της πραγματώνονται ήδη στο Findhorn. «Αυτός είναι ένας μνημειώδης, ιστορικός καιρός στην πρόοδο τού άν­θρωπου. Το παραπέτασμα σκίσθηκε στα δύο και ό,τι κρυβόταν δια μέσου των αιώνων πρόκειται ν' αποκαλυ­φθεί. Τα μυστικά των σοφών δεν θα είναι πια μυστικά, γιατί όλοι θα τα μάθουν. Το βιβλίο της Ζωής έχει ανοι­χθεί τώρα και οι αλήθειες μέσα του βγαίνουν στο φως για να τις δουν όλοι οι άνθρωποι και να τις χρησιμο­ποιήσουν» (σ. 81).

«Αποκάλυψη επί αποκαλύψεως αποκαλύπτεται τώρα. Τα μεγαλεία μου αποδεικνύονται εδώ στη γη. Όλα συμβαίνουν τώρα. Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε. Μη χάσετε τίποτα. Όλα είναι εκεί για όλους όσους έχουν ανοιχτά τα μάτια τους για να δουν. Ο καιρός είναι πρόσφορος, αφού θα γίνουν πραγματικότητα αυτά τα λόγια: ‘Ο Γυιός τού Θεού θα εμφανισθεί με πλήρη δόξα, για να Τον δουν όλοι’. Νάστε έτοιμοι, γιατί κανείς δεν γνωρίζει την ημέρα ούτε την ώρα...» (σ. 81).

Κατά τις αποκαλύψεις της Eileen ο καθένας πρέπει να περάσει όλα τα στάδια εξέλιξης. Όμως μπορεί να επιταχύνει τα πράγματα αν ενταχθεί στην κοινότητα. «Συνέβη μια απελευθέρωση Κοσμικής Ενέργειας, που δυναμώνει καθημερινά. Όταν αυτή αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτή, φέρνει ειρήνη, ανόρθωση, φωτισμό και αποκάλυψη. Όταν της αντιστεκόμαστε φέρνει χάος και σύγχυση στις ζωές των ατόμων, αλλά και στον κόσμο, όπως συμβαίνει σήμερα. Από σας εξαρτάται... Συνειδητά στείλτε έξω Φως μέρα - νύχτα... Αντικαθρεφτίστε το Φως Μου σαν κανάλια 24 ώρες την ημέρα...» (σ. 91).

Οι «αποκαλύψεις» της Eileen αναφέρουν ακόμη πως υπάρχουν «πολλοί δρόμοι για τον ίδιο σκοπό» και ο καθένας πρέπει να ψάξει «βαθειά εσωτερικά», για να βρει απάντηση για τον εαυτό του μόνο, και για κανένα άλλο. Έτσι όταν συναντάει τους άλλους «στο σκοπό», θα υπάρχει «αγάπη και κατανόηση και θα’ χετε γιορτή. Η ζωή θα’ πρεπε να είναι χωρίς προσπάθεια και κόπο, γιατί κατευθύνεται από Μένα» (σ. 111).

 ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ – ΓΚΟΥΡΟΥΪΣΜΟΣ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΘΗΝΑ 1997 (4η ΕΚΔΟΣΗ)