ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

π. Στέφανος Στεφόπουλος

α'

Πολλές φορές εμείς οι κληρικοί παρατηρούμε, νουθετούμε, προκαλούμε, παρακαλούμε, ή και μαλώνουμε με τον κόσμο για σημαντικές ή ασήμαντες αφορμές. Μερικές φορές μάλιστα ο κόσμος δυσανασχετεί τόσο πολύ από την ένταση και τη συχνότητα των νουθεσιών που ξεσπούν πάνω σε όποιον βρίσκουν κοντά τους, κληρικό ή λαϊκό. Όμως, ο σκοπός δεν είναι να μειώσουμε την αξία και την προσωπικότητα του συνειδητού ή μη Χριστιανού, αλλά η υπενθύμιση βασικών θεμάτων που διέπουν την εκκλησιαστική μας ζωή. Είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός θα μας ζητήσει το λόγο κατά την Κρίση γιατί δεν υπενθυμίσαμε, δεν ερμηνεύσαμε, δεν εξηγήσαμε, δεν συμβουλεύσαμε, δεν παρατηρήσαμε ή και δεν τιμωρήσαμε ακόμη (θεραπευτικώς και "παιδευτικώς" και όχι εκδικητικά και με μικρότητα ή χρήση εξουσίας) εκεί όπου έπρεπε για να αποφευχθεί η αμαρτία, η βεβήλωση, η παρεξήγηση. Για το λόγο αυτό θα με συγχωρήσετε και πιστεύω θα με ανεχθείτε αν σας επισημάνω ορισμένα τραγικά ή φαιδρά που συμβαίνουν τις μέρες αυτές τις πασχαλινές και "μεγαλοβδομαδιάτικες", με σκοπό να συνειδητοποιηθεί το πόσο βλάπτει πολλές φορές η "συνήθεια" την ψυχή και το σώμα μας!

anastasis 8

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ

Κείμενο - μετάφραση - σχόλια οικοδομής: Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου.
Εκδ. Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι 1973 (α) 1991 (β).

Ήχος α'.

Ο Σταυρόν υπομείνας

και τον θάνατον καταργήσας

και αναστάς εκ των νεκρών,

ειρήνευσον ημών την ζωήν, Κύριε,

ως μόνος παντοδύναμος.

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ

π. Στέφανος Στεφόπουλος

 

Μέρος Α : Ο Ιερός Ναός              

Κάθε Ναός διαιρείται σε τρία μέρη για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών. Στο Άγιο Βήμα, στον κυρίως Ναό και στο Νάρθηκα. Κάθε Ναός είναι αγιογραφημένος με συγκεκριμένους κανόνες που θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

anastasis 9

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ  ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Κείμενο - μετάφραση - σχόλια οικοδομής: Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου.
Εκδ. Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι 1973 (α) 1991 (β).

 

Ήχος α'.

Τόν τάφον σου, Σωτήρ,

στρατιώται τηρούντες,

νεκροί τη αστραπή

του οφθέντος αγγέλου

εγένοντο κηρύττοντος

γυναιξί την Ανάστασιν.

Σε δοξάζομεν,

τον της φθοράς καθαιρέτην·

σοί προσπίπτομεν

τώ αναστάντι εκ τάφου

και μόνω Θεώ ημών.

PORTAITISA

ΧΑΙΡΕ ΝΥΜΦΗ ΑΝΥΜΦΕΥΤΕ

π. Στέφανος Στεφόπουλος

 

   Κατά το έτος 626 την Κωνσταντινούπολη πολιορκούσαν επί μήνες Πέρσες και Άβαροι. Ο βασιλιάς Ηράκλειος απουσίαζε στη Μικρά Ασία πολεμώντας εκεί τους Πέρσες. Όταν έμαθε ότι η πόλη πολιορκείται, έστειλε 12000 στρατιώτες στο φρούραρχο της πόλεως Βώνο για να υπερασπίσουν, μαζί με τη φρουρά, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.