Print

ΑΓΙΟΙ "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ"

ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!

π. Στέφανος Στεφόπουλος  

 

Πολλοί πιστεύουν ότι οι άγιοι της Εκκλησίας μας ήταν αργόσχολοι και ανεπάγγελτοι στη ζωή τους ή απλά ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μοναχοί και συνεπώς δεν εξασκούσαν κάποιο επάγγελμα. Αυτό όμως αποτελεί αβάσιμη υπόθεση αφού η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική. Για να διαφωτιστεί ο πιστός λαός, αλλά και για να γνωρίσουν από κοντά τους αγίους μας (πιθανόν κάποιοι από αυτούς να τεκμηριώνονται και ως προστάτες συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελμάτων) παραθέτω στη συνέχεια λίγα στοιχεία για τα επαγγέλματα των αγίων μαρτύρων (κυρίως) όπως τα βρήκα στο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου πρώην Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη, "Απ' όλα τα επαγγέλματα".

Την 1η Σεπτεμβρίου εορτάζει ο άγιος νεομάρτυς Αγγελής, που ήταν χρυσοχόος. Γεννήθηκε το 17ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη και μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού από τους Τούρκους έξω από το ναό της Αγίας Σοφίας.

Την 4η Σεπτεμβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου μάρτυρος Βαβύλα που υπήρξε διδάσκαλος. Γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και βασανίστηκε από τον αυτοκράτορα Μαξιμιανό ο οποίος δεν δίστασε να θανατώσει μαζί του και 84 από τους μαθητές του που προτίμησαν το μαρτύριο από την αποδοχή της ειδωλολατρείας!

Την 22α Σεπτεμβρίου εορτάζει ο Άγιος μάρτυς Φωκάς, ο κηπουρός. Γεννήθηκε στη Σινώπη του Πόντου, ήταν έγγαμος και αποκεφαλίστηκε στην πατρίδα του.

Στις 3 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, δικαστικού. Ο Άγιος Διονύσιος είναι προστάτης του Δικαστικού Σώματος. Γεννήθηκε τον πρώτο αιώνα στην ειδωλολατρική Αθήνα και πίστεψε στο ευαγγέλιο του Χριστού από την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου.

Στις 6 Οκτωβρίου εορτάζει ο Άγιος νεομάρτυς Μακάριος ο ράπτης. Γεννήθηκε το δέκατο αιώνα στην Κίο της Μικράς Ασίας και μαρτύρησε στην Προύσσα από τους Τούρκους το 1590.

Στις 31 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Νικολάου του οικοδόμου. Γεννήθηκε τον 18ο αιώνα στη Χίο και μαρτύρησε δι' αποκεφαλισμού από τους Αγαρηνούς.

Στις 4 Νοεμβρίου τιμάται ο Άγιος Μάρτυς Πορφύριος ο ηθοποιός. Ενώ στις 20 του ιδίου μηνός τιμούμε τους αγίους μάρτυρες Θεσπέσιο και Ανατόλιο που υπήρξαν αδέλφια και έμποροι στο επάγγελμα. Γεννήθηκαν στη Γάγγρα της Μικράς Ασίας και είχαν μαρτυρικό τέλος στη Νικομήδεια.

Στη συνέχεια, επειδή ο χώρος είναι περιορισμένος, θα συνεχίσω με μερικά ακόμη παραδείγματα αγίων μνημονεύοντας μόνο το όνομα, το επάγγελμα και την ημέρα μνήμης τους.

Μάρτυς Μένιγνος, κλωστουφαντουργός, 22 Νοεμβρίου - Νεομάρτυς Γεώργιος, επιπλοποιός, 26 Νοεμβρίου - Μάρτυς Ζωτικός, νοσοκόμος, 31 Δεκεμβρίου - Νεομάρτυς Γεώργιος, ιπποκόμος, 17 Ιανουαρίου - Νεομάρτυς Ζαχαρίας, γουνοποιός, 20 Ιανουαρίου - Νεομάρτυς Δημήτριος, οινοπώλης, 27 Ιανουαρίου - Νεομάρτυς Ηλίας, κουρέας, 31 Ιανουαρίου - Μάρτυς Τρύφων, πτηνοτρόφος, 1 Φεβρουαρίου - Νεομάρτυρες Σταμάτιος, Ιωάννης και Νικόλαος, πλοίαρχοι, 3 Φεβρουαρίου - Νεομάρτυς Γεώργιος, αμπελουργός, 7 Φεβρουαρίου - Όσιος Ζήνων, ταχυδρόμος, 10 Φεβρουαρίου - Νεομάρτυς Θεόδωρος, ζωγράφος, 17 Φεβρουαρίου - Νεομάρτυς Μιχαήλ, αρτοποιός, 10 Μαρτίου - Νεομάρτυς Λάζαρος, βοσκός, 23 Απριλίου - Νεομάρτυς Μάρκος, μικροέμπορος (κάτι σαν ψιλικατζής), 5 Ιουνίου - Νεομάρτυς Γεώργιος, καφεπώλης, 25 Ιουνίου - Αγιος Σαμψών, ξενοδόχος, 27 Ιουνίου - Μάρτυς Υάκινθος, θαλαμηπόλος, 3 Ιουλίου - Νεομάρτυς Γεράσιμος, ιδιωτικός υπάλληλος, 3 Ιουλίου - Μάρτυς Καλλίνικος, λόγιος, 29 Ιουλίου - Άγιοι 9 μάρτυρες, γεωργοί, 1 Αυγούστου - Νεομάρτυς Τριαντάφυλλος, ναύτης, 8 Αυγούστου - Μάρτυρες Φλώρος και Λαύρος, λιθοξόοι, 18 Αυγούστου.

Πολλούς άλλους αγίους θα μπορούσαμε να μνημονεύσουμε όπως τους πολυάριθμους ιατρούς (Απόστολος Λουκάς, Άγιοι Ανάργυροι, Καισάριος κ.α.), αλλά και αγίους που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνδέθηκαν με συγκεκριμένα επαγγέλματα ή που αναδείχθηκαν σε προστάτες των ασθενών. Μερικά παραδείγματα είναι ο Άγιος Αντύπας- προστάτης των οδοντιάτρων, ο ξακουστός Άγιος Νικόλαος- προστάτης των ναυτικών, η Αγία Βαρβάρα- προστάτιδα του πυροβολικού του Ε.Σ., του Προφήτου Ζαχαρία- προστάτου των τυφλών, του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου- προστάτη των καρκινοπαθών, κ. α. Αυτά όλα δείχνουν πως ο λαός μας σέβεται και σεμνύνεται τους αγίους της Εκκλησίας μας, προς τους οποίους στρέφεται σε δύσκολες στιγμές για να παρακαλέσει και σε ευχάριστες στιγμές για να ευχαριστήσει. Απόδειξη του ότι η πίστις των Ορθοδόξων είναι ζωντανή και αντλεί τη δύναμή της από αυτόν τον ιδρυτή και αρχηγό της Ιησού Χριστό!  

* Κείμενα δημοσιευμένο στην εφημερίδα των Βορείων Προαστίων «Αμαρυσία»