ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εγγίζει, κατά τη διάρκεια, τα δύο έτη, ελάχιστα όμως ενημερωνόμαστε πλέον για τις εξελίξεις ούτε και μας ενδιαφέρουν. Και όταν ενημερωνόμασταν ποια η διαβεβαίωση ότι πληροφορούμασταν την αλήθεια; Αυτή είναι η πρώτη που φονεύεται με την κήρυξη πολέμου, καθώς θριαμβεύει η προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές. Για κάθε κτύπημα που προκαλεί παράπλευρες απώλειες, δηλαδή θανάτους αμάχων και καταστροφές μη στρατιωτικών στόχων, οι αντίπαλοι αλληλοενοχοποιούνται. Καθώς δεν ανακοινώνονται οι απώλειες, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές προβαίνουν σε εκτιμήσεις. Εκτιμάται ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών Ουκρανών σε 70.000 και Ρώσων 120.000. Οι αντίστοιχοι αριθμοί τραυματιών εκτιμώνται σε 100.000-200.000 και 170.000-200.000 αντίστοιχα. Το πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι ότι διαθέτει, λόγω του μεγάλου της πληθυσμού εφεδρείες, που θα κρίνουν την έκβαση του πολέμου.
Στο διάστημα αυτό είδαμε την σθεναρή υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, μέσω της στρατιωτικής βοήθειας, η οποία συνεχίζεται. Μέχρι το τέλος του 2023 από την ΕΕ είχε δοθεί βοήθεια ύψους 82 δις. ευρώ και βέβαια ένα ποσόν διέθεσε η πατρίδα μας. Ποιος θα μας ενημερώσει πόσο ήταν, ώστε να το συγκρίνουμε με το άλλο που διέθεσε η ΕΕ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας; Ποιος θα ενημερώσει τους λαούς της ΕΕ, για τις συνέπειες του πολέμου για τους ίδιους; Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τις ευρωπαϊκές αγορές, κατά παραδοχή των ειδικών αναλυτών, δεν έπληξε την οικονομία της χώρας, στο μέγεθος, που αναμενόταν. Το κόστος ενέργειας εκτινάχτηκε και αυτό το γευόμαστε ιδιαίτερα στη χώρα μας, στην οποία καταδικάστηκε η λιγνιτική παραγωγή με το υψηλότατο πρόστιμο για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακος! Πάντως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν φαίνεται να λειτουργούν, καθώς τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά. Έτσι και ενεργειακά καύσιμα προωθούνται στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές και δυτικές βιομηχανίες πολεμικού υλικού εκτελούν ρωσικές παραγγελίες. Αυτές θα καρπωθούν πρόσθετα κέρδη, όταν οι ισχυροί δώσουν διαταγή για την ανανέωση του στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς σημαντικές ποσότητες αυτού διετέθησαν προς στήριξη του ουκρανικού στρατού. Αλλοίμονο στους λαούς τόσο των εμπλακέντων στον πόλεμο χωρών, όσο και των άλλων, που στηρίζουν την παράταση του πολέμου, αν και γνωρίζουν ότι η Ουκρανία δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη και με τη λήξη του θα εξέλθει πλήρως κατεστραμμένη με εδαφικές απώλειες, τις οποίες θα επικυρώσει κάποια συνθήκη. Τότε θα σπεύσουν οι ισχυροί, αφαιμάζοντας για μία ακόμη φορά τους λαούς, να αναλάβουν το έργο της ανασυγκρότησης της χώρας.
Βέβαια η Δύση θα έχει επιτύχει οφέλη. Οι Ουκρανοί του δυτικού τμήματος έχουν μισήσει αφάνταστα τους Ρώσους και αλλοίμονο στους Ρώσους, που θα παραμείνουν στο έδαφος της χώρας, ή στους φιλορώσους. Ήδη βλέπουμε ότι έχει κηρυχθεί θρησκευτικός πόλεμος κατά των πιστών στο πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο βέβαια στον πόλεμο κράτησε εθνικιστική και όχι ορθόδοξη στάση, ενώ το πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, υπό τη δαμόκλεια σπάθη της Τουρκίας, υποτάχθηκε στα κελεύσματα της Δύσης! Οφέλη αποκόμισαν και οι ΗΠΑ, που πουλούν το πανάκριβο υγροποιημένο αέριό τους, που καθιστά ακόμη λιγότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της Ευρώπης, ενώ οι χώρες της απειλούνται οικονομικά από τις άλλες της Ανατολικής Ασίας. Αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ είναι υποχείρια του μεγάλου κεφαλαίου και δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων των λαών τους. Άλλο κέρδος της Δύσης είναι ότι σπεύδουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, που ως στόχο έχει να περιζώσει τη Ρωσία, και χώρες ουδέτερες μέχρι πρότινος. Και είναι εντυπωσιακό το ότι η Τουρκία επωφελήθηκε στο έπακρο από την κρίση, ώστε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητού, ενώ παράλληλα αντιστέκεται σθεναρά στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ! Οι εντόπιοι αναλυτές πληροφορούν ψευδώς τον ελληνικό λαό ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί πλήρως και οι ΗΠΑ δεν θα ικανοποιήσουν το αίτημά της για προμήθεια αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας. Είναι τόσο ανίσχυροι οι βιομήχανοι, ώστε να περάσει η απόφαση των αντιτιθεμένων; Το «σκάνδαλο» του «φιλέλληνα» Μενέντεζ είναι άσχετο με την κίνηση για υπέρβαση των εμποδίων; Και ενώ στη χώρα μας επικρατεί ευφορία, μετά την πρόσφατη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, διεξήχθη, προ ημερών, από τον τουρκικό στρατό άσκηση κατάληψης νήσου! Μήπως υπάρχει κάποιο νησί που εποφθαλμιούν οι γείτονες στη Γεωργία ή στη Συρία;
Στο άλλο μέτωπο πολέμου, στη Γάζα, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την επιχείρηση, μέχρι επίτευξης του σκοπού. Είναι άραγε αυτός η εξόντωση της Χαμάς ή η εκδίωξη από την ανοικτή φυλακή και του τελευταίου Παλαιστινίου; Είναι η ανεπιφύλακτη επίθεση του Ερντογάν κατά του Ισραήλ, χωρίς χρήση της άθλιας διπλωματικής γλώσσας, ένδειξη ηγέτη, που αψηφά τους ισχυρούς, ή αυτή υπαγορεύτηκε έξωθεν; Γιατί το ΝΑΤΟ δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία; Φοβάται μήπως μεταπηδήσει στο άλλο στρατόπεδο; Είναι δυνατόν να μακροημερεύσει η λυκοφιλία Τουρκίας – Ρωσίας; Μήπως μεταξύ των απαιτήσεων της Τουρκίας από τη Δύση, πέρα από τις οικονομικές (άρμεγμα της ΕΕ για συμφωνία στη μεταναστευτική ροή), υπάρχει και απαίτηση παρασκηνιακής στήριξης στις διεκδικήσεις από τη χώρα μας; Καταντήσαμε να ακούσουμε από ελληνικά χείλη ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη!
Το πλέον σημαντικό σχετικά με το μέτωπο της Γάζας είναι η καταγγελία του επιτρόπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, του Ισπανού Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αποφεύγοντας τη χρήση της άθλιας διπλωματικής γλώσσας, τόνισε δημόσια ότι το Ισραήλ χρηματοδότησε τη Χαμάς, για να αποδυναμώσει τη μετριοπαθή παλαιστινιακή Αρχή και να αποφευχθεί προσέγγιση, την οποία δεν επιθυμεί το Ισραήλ. Έτσι τώρα δεν κατηγορείται για αδιαλλαξία. Προσφέρει η θαρραλέα δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου ελπίδα στην ανθρωπότητα, με την αίσθηση ότι δεν εξέλιπαν οι έντιμοι άνθρωποι από τον πλανήτη! Θα ήταν τραγικό να υπαγορεύτηκε και αυτή η δήλωση από το σύστημα, που αισθάνεται παντοδύναμο και μη απειλούμενο. Πάντως η δήλωση, ως προς το περιεχόμενο δεν εντυπωσιάζει. Πώς το Ισραήλ δεν αντιλήφθηκε, αν και διαθέτει τρομερή υπηρεσία κατασκοπίας, τον εφοδιασμό της εγκλωβισμένης Χαμάς με πλήθος ρουκετών; Μήπως έκρινε η κυβέρνησή του ότι είναι πλέον ώρα να λυθεί οριστικά η εκκρεμότητα του παλαιστινιακού ζητήματος; Αν ναι, τότε επέλεξε τους μαχητές της Χαμάς ως τους «χρήσιμους ηλίθιους» της επιχείρησης. Ο φανατισμός, θρησκευτικός υποστήριξαν κάποιοι αναλυτές, αν και δεν είναι αποκλειστικά αυτού του τύπου, μετατρέπει τους ανθρώπους σε μη σκεπτόμενους για τις συνέπειες των ενεργειών τους, συνεπώς σε ηλίθιους. Οι συχνές επισκέψεις του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στο Ισραήλ έχουν ως σκοπό να δώσει ή να λάβει εντολές; Κλίνω να δεχθώ το δεύτερο, καθώς ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, που εδρεύουν στις ΗΠΑ, θέλουν να εκφράζονται μέσω της κυβέρνησης του Ισραήλ! Μπορεί ο Μπορέλ και άλλοι έντιμοι Ευρωπαίοι πολιτικοί να θεωρούν ως λύση του παλαιστινιακού ζητήματος την αναγνώριση κράτους Παλαιστίνης, όμως τίποτε δεν φαίνεται να δίνει ελπίδες να συμβεί αυτό.
Κάποια άλλα συμβάντα δείχνουν ότι η διεθνής κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη. Η Σαουδική Αραβία προσέγγισε, στο τέλος του 2023, το Ιράν προσφέροντας στην αποκλεισμένη από τη Δύση χώρα οικονομική βοήθεια, ώστε να περιορίσει, όπως εκτιμάται, τη βοήθεια προς τη Χαμάς. Πώς η ιρανική βοήθεια φθάνει στη Γάζα δεν μας εξηγούν! Άραγε αυτός είναι πράγματι ο σκοπός; Από 1.1.2024 η Σαουδική Αραβία, η θεωρούμενη πλήρως εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, προσχώρησε στη ζώνη των BRICS! Κίνηση ανεξαρτησίας ή είσοδος δουρείου ίππου σε στρατόπεδο, που κάθε άλλο παρά πείθει για τη συνοχή του; Ανακοινώθηκε ότι θα προσχωρήσουν και άλλες χώρες σ’ αυτό. Το Ιράν προχώρησε και σε αμυντική συμφωνία μεγάλης έκτασης με τη Ρωσία, στην οποία περιλαμβάνεται και παραχώρηση βάσεων! Πώς βλέπει κ Κίνα την κίνηση αυτή; Επιθυμία των κρατούντων εκεί είναι πράγματι η κοινή πορεία με τη Ρωσία; Είναι αληθινή η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας ή παιχνίδι στρατηγικής; Όταν στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, που συνήλθε το 2023 στην Κίνα, ο Σβαμπ έπλεξε το εγκώμιο του κινεζικού μοντέλου αστυνόμευσης των πολιτών, τίποτε το ενθαρρυντικό δεν προμήνυσε αυτό για τους πολίτες των χωρών της Ευρώπης.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Πολλά μπορούν να συμβούν, ασφαλώς σε βάρος μας! Εμάς πάντως μας απασχολεί αποκλειστικά το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων!
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»